Στο ασφυκτικά γεμάτο σαλόνι της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι, συνεργάτες και φίλοι της γαστρονομίας γιόρτασαν τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου την επίσημη παρουσίαση του καινούργιου βιβλίου μαγειρικής της δημοφιλούς σεφ, Ντίνας Νικολάου με τίτλο CRÈTE la cuisine authentique, που κυκλοφορεί στη Γαλλία από τις εκδόσεις HACHETE CUISINE.
Το βιβλίο «μαγειρεύτηκε» και φωτογραφήθηκε οξ ολοκλήρου στην Κρήτη τον Απρίλιο του 2023. Η Ντίνα Νικολάου, με τη φωτογράφο Delphine Constantini και την υπεύθυνη του Food Styling, Mélanie Martin, συνάντησαν φίλους σε όλη τη Κρήτη, δοκίμασαν κρητικά προϊόντα, άκουσαν κρητική λύρα και ευχαριστήθηκαν μεγάλα κρητικά τραπέζια με περίσσια φιλοξενία, αγάπη και εξαιρετική τσικουδιά!
Όλα αυτά τα μετέφεραν με μαεστρία σε αυτό το υπέροχο βιβλίο, το οποίο δεν αποτελεί απλά ένα βιβλίο μαγειρικής, αλλά ένα ρεπορτάζ γαστρονομικό σε έναν τόπο που ξέρει να απολαμβάνει τις χαρές της ζωής. Ένα βιβλίο που αγκάλιασε το γαλλικό κοινό από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του, στη γαλλική αγορά.
Στην παρουσίαση για το βιβλίο μίλησαν ο πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία, κ. Δημήτρης Ζεβελάκης, ο οποίος επισήμανε πως «οι δυο χώρες -Ελλάδα και Γαλλία- έχουν πολλά κοινά και εκτιμούν ιδιαίτερα και οι δύο χώρες την γαστρονομία! Η Ελλάδα έχει να επιδείξει παρά πολλά και ειδικότερα η Κρήτη, μέσα από την ιστορία της, τη γαστρονομία της, τον πολιτισμό της, τη θερμή υποδοχή των ανθρώπων… Μέσα από τις εκδηλώσεις αυτές, όπως είναι σήμερα η παρουσίαση του βιβλίου της Ντίνας Νικολάου, προωθούμε την φιλία και την συνεργασία ανάμεσα στους δυο λαούς της Ελλάδας και της Γαλλίας στον τομέα της γαστρονομίας».
Το λόγο πήρε ο Guillaume Gomez, πρεσβευτής της γαλλικής γαστρονομίας σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο, καθώς και προσωπικός αντιπρόσωπος του Προέδρου Μακρόν στις συναναστροφές για τη γαστρονομία, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά την Ντίνα Νικολάου γι’ αυτό το βιβλίο – ύμνο στη γαστρονομία της Κρήτης, που το θεωρεί μέσο σύνδεσης και επικοινωνίας των δυο λαών.
Εν συνεχεία, ο ισχυρός άνδρας της αγοράς τροφίμων Stéphane Layani (Πρόεδρος από το 2012 του SEMMARIS, της εταιρείας που διευθύνει την κεντρική αγορά του RUNGIS στα νότια προάστια του Παρισιού, και Πρόεδρος της WUWM – World Union of Wholesale Markets), τόνισε την ανάγκη εξωστρέφειας της γαστρονομίας, αλλά και την αναγκαιότητα της στήριξης των ποιοτικών προϊόντων.
Ο διάσημος κριτικός γαστρονομίας Gilles Pudlowski, όπως και ο σύμβουλος γαστρονομίας Sébastien Ripari, μίλησαν με ενθουσιασμό για την Κρήτη που γνώρισαν με ξεναγό την Ντίνα Νικολάου σε ταξίδι γαστρονομίας.
Τέλος, η Ντίνα Νικολάου, εμφανώς συγκινημένη, ευχαρίστησε τους συντελεστές του βιβλίου, όπως και τους φίλους της στην Κρήτη, που με ενθουσιασμό και μεράκι βοήθησαν στη δημιουργία αυτού του βιβλίου.
Τόνισε με θέρμη: «Αναδείξαμε με εξωστρέφεια το αληθινό και αγαπησιάρικο πρόσωπο της Κρήτης. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο απόλυτος γαστρονομικός προορισμός, καλοκαίρι και χειμώνα, πόσω μάλλον η Κρήτη! Τα τελευταία 20 χρόνια, λιθαράκι-λιθαράκι, βοηθήσαμε στο να αγαπήσουν και να γνωρίσουν οι Γάλλοι την αληθινή Ελληνική Κουζίνα μακριά από τα τουριστικά κλισέ».
Αναφέρθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση ελληνικής εστίασης EVI EVANE, που πάνω από 20 χρόνια αποτελεί ορόσημο για την εικόνα της ελληνικής κουζίνας στο Παρίσι. Μίλησε για την αστείρευτη έμπνευση που αποτελεί για τα μαγειρέματά της στο EVI EVANE η Κρητική Κουζίνα, αλλά και την λατρεία της για τα κρητικά προϊόντα.
Οι καλεσμένοι απόλαυσαν ελληνικές γεύσεις με υπογραφή EVI EVANE και εξαιρετική κρητική τσικουδιά 35Ν.
* Το βιβλίο κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία στη Γαλλία και σύντομα για το ελληνικό κοινό θα υπάρχει στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.