Το Μενού του μήνα

dalianis
O chef Δημήτρης Δαλιάνης προτείνει ένα ολοκληρωμένο μενού κάθε μήνα για όσους θέλουν να εντυπωσιάζουν με τις μαγειρικές τους δημιουργίες και να κάνουν τους καλεσμένους τους να γλείφουν τα δάκτυλά τους. Δέστε τις ποδιές σας και… καλή επιτυχία!




Σαλάτα ρόκα με καραμελωμένο κουκουνάρι και σος λευκού βαλσάμικου

Σαλάτα ρόκα με καραμελωμένο κουκουνάρι και σος λευκού βαλσάμικου

Υλικά 4 άτομα
400 γρ. ρόκα
8-10 ντοματίνια
μισό αγγούρι, κομμένο σε μικρές φέτες
50 γρ. κουκουνάρι
30 ml ελαιόλαδο
60 ml λευκό βαλσάμικο
χυμός από μισό πορτοκάλι
2 κουταλιές της σούπας μέλι
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

Εκτέλεση
Πλένουμε τα λαχανικά και ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το κουκουνάρι, αφήνουμε να καραμελώσει, να γίνει τραγανό και να πάρει ένα ωραίο σκούρο χρώμα. Το απλώνουμε σε μια λαδόκολλα να κρυώσει.
Για τη σος ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το μέλι, το βαλσάμικο και τον χυμό από το πορτοκάλι καλά, για να δέσουν όλα τα υλικά μαζί. Σε ένα μπολ βάζουμε τα λαχανικά και τα ντοματίνια και ανακατεύουμε καλά με τη σος.


Στριφτά χορτοτυροπιτάκια

Στριφτά χορτοτυροπιτάκια

Υλικά
1 κιλό αρωματικά χόρτα του βουνού (καυκαλήθρες, μυρώνια, σέσκουλα, ραδίκια γλυκά, βρούβες, ζοχοί)
1 πράσο σε κοντές, λεπτές λωρίδες
500 γρ. γιαούρτι πρόβειο
250 γρ. σκληρό τυρί, σε ψιλό κυβάκι
χωριάτικο φύλλο, μήκους 30 εκ., κομμένο σε λωρίδες πλάτους 7 εκ.
ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα χόρτα και, αφού προσθέσουμε αλάτι, τα στύβουμε, ώστε να φύγουν όλα τα υγρά. Ζεματίζουμε τις λωρίδες πράσου, αναμιγνύοντας όλα τα υλικά μαζί.
Με ένα κουτάλι απλώνουμε μια μικρή ποσότητα γέμισης κατά μήκος κάθε λωρίδας και ενώνουμε τα άκρα για να τις κλείσουμε. Κρατάμε το ένα άκρο της γεμισμένης λωρίδας και το περιστρέφουμε, ώστε να πάρει σχήμα σπιράλ. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε άφθονο ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα πιτάκια. Τα σερβίρουμε ζεστά.


Γεμιστές πατάτες με κιμά

Γεμιστές πατάτες με κιμά

Υλικά
6-8 μέτριες πατάτες
1 φλιτζάνι καρυκευμένος μοσχαρίσιος κιμάς (μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, πιπέρι και άλλα αρωματικά κατά προτίμηση)
ζωμός μοσχαριού
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρ

Εκτέλεση
Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε κατά μήκος και αφαιρούμε το κέντρο. Τις μουσκεύουμε σε αλατισμένο νερό, τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε καλά.
Σε ένα τηγάνι με λάδι βάζουμε τις πατάτες να τηγανιστούν. Τις βγάζουμε από τη φωτιά και τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να κρυώσουν.
Στη συνέχεια, τις βάζουμε όρθιες στην κατσαρόλα και σκεπάζουμε μέχρι τη μέση με τον καλά αλατοπιπερωμένο ζωμό και αφήνουμε να σιγοψηθούν.
Όταν ψηθούν, προσθέτουμε στην κοιλότητά τους τον κιμά και σερβίρουμε.



Abbvie
GSK