ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: Ένα Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο από την ομάδα ΜΗΔΕΙΑ, στο Θέατρο Δρόμος | Έξοδος - planbemag.gr
Plan Be Mag
Έξοδος

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: Ένα Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο από την ομάδα ΜΗΔΕΙΑ, στο Θέατρο Δρόμος

Το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ, ένα «Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο», αποτελεί μια συλλογή αυτούσιων κειμένων από την «Τέταρτη Διάσταση», συνδυάζοντας ποιήματα από διάφορες ποιητικές συλλογές και στίχους του ποιητή, αποτελώντας ουσιαστικά ποιητικούς θεατρικούς μονολόγους. Στόχος των επιλογών αυτών είναι η σύνδεση τού τότε με το σήμερα.

Planbe teamPlanbe team

Το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ, ένα «Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο», αποτελεί μια συλλογή αυτούσιων κειμένων από την «Τέταρτη Διάσταση», συνδυάζοντας ποιήματα από διάφορες ποιητικές συλλογές και στίχους του ποιητή, αποτελώντας ουσιαστικά ποιητικούς θεατρικούς μονολόγους. Στόχος των επιλογών αυτών είναι η σύνδεση τού τότε με το σήμερα.

«Τα πάντα είναι ανύπαρκτα πριν τα σκεφτείς και πριν τα πράξεις…», Γιάννης Ρίτσος

Αυτή η τόση διαχρονική γραφή του ποιητή και η σχέση του με τον χρόνο, τον άνθρωπο και τις ιδέες, εκφράζουν τα προβλήματα, τις αγωνίες και τα δικαιώματα του ανθρώπου, παραμένοντας πάντα επίκαιρος και χτυπώντας μας το καμπανάκι της αφύπνισης.

Όταν το χθες συναντά το σήμερα σα να μην πέρασε μια μέρα

Ένας νέος τριαντάρης κάνει ένα ταξίδι σαν ξένος μέσα στον χρόνο, συμμετέχοντας σε δρώμενα από τις ζωογόνες μνήμες του παρελθόντος, φέροντας τις ζωοφόρες ελπίδες του μέλλοντος.

Το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ, ως αφιέρωμα στην ποιητική θεατρικότητα του Γιάννη Ρίτσου, αποτελεί ένα μαθηματικό κοινωνικό μοντέλο που ενώνει τον χώρο και τον χρόνο σε μια συνέχεια. Η Ιφιγένεια συναντά τον Ορέστη, η Ισμήνη αναπολεί την αδικία της, η Φαίδρα εξομολογείται την πραγματική ερωτική επιθυμία με πάθος, ενώ από το πίσω μέρος του δραματικού καμβά, μια ηλικιωμένη γυναίκα με τα μαύρα απολογείται ένα ανοιξιάτικο βράδυ για το παρελθόν, θέλοντας να χτίσει το παρόν, για να οδηγηθούμε με αυτό τον τρόπο σε έναν πικρό αποχαιρετισμό που αποτελεί ένα κοινωνικό μανιφέστο για όσα χρειάζονται να γίνουν στο μέλλον.

Τη μαραθώνια τούτη εικόνα συμπληρώνει το τραγούδι και η απαγγελία ποιημάτων του νεαρού ταξιδευτή του χωροχρόνου μας.

ΙΣΜΗΝΗ, με τη Γιώτα Τσιότσκα

Κάθε Δευτέρα, στις 20:30 

Η φθοροποιός δύναμη του χρόνου αποτελεί έναν βασικό προβληματισμό όχι μόνο σε αυτό τον ποιητικό μονόλογο του Ρίτσου, αλλά στα περισσότερα ποιήματα της συλλογής. Δίπλα όμως σε αυτή τη βασική θεματική, μέσω του κάθε προσωπείου προστίθενται νέα σημεία και στοχασμοί. Η Ισμήνη, με τις λιγοστές αναφορές στην μυθολογία – ιστορία και την ποίηση, αφήνει στον Γιάννη Ρίτσο αρκετό εκμεταλλεύσιμο χώρο για δημιουργία.

Σκόπιμα ή όχι, ο Ρίτσος διαλέγει μια φαινομενικά ασήμαντη μυθική περσόνα για να διαλογισθεί πάνω σε κάποια από τα προκλητικότερα θέματα του πολιτισμού μας. Την απωθημένη επιθυμία και την αυτοχειρία, ξύνοντας επίσης επιδεικτικά την επιφάνεια, μόνο, ενός ακόμα θέματος ταμπού. Εκείνο της σεξουαλικής ταυτότητας και του φύλου. Όλα αυτά παράλληλα με την καταδίκη της όποιας δίψας για εξουσία και την συγκαλυμμένη τοποθέτησή του κατά του πάσης μορφής πολέμου

Παίζουν:

Γιώτα Τσιότσκα – Ισμήνη

Γιώργος Λιάκος – Ο Ταξιδευτής 

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ, με τον Λεωνίδα Καλφαγιάννη

Κάθε Σάββατο, στις 21:00

«δε φτάνει το τραπέζι, μήτε κάμποσος παράς στην τσέπη, μήτε το ψωμί και το φιλί – δε φτάνει.

Ο άνθρωπος είναι πιο τρανός απ’ την καθημερινή την έγνοια του.

Ο άνθρωπος αρχίζει από την έγνοια του για το ψωμί

Κι όλο τραβάει πιο πέρα απ’ τη σκλαβιά του,

από σκλαβιά σε σκλαβιά, από ξεσκλάβωμα σε ξεσκλάβωμα,

απ’ το ξεσκλάβωμα της πατρίδας, στο ξεσκλάβωμα του κόσμου»

«Θυμάμαι πως, γράφοντας τον “Αποχαιρετισμό”, έκλαιγα σαν παιδί όπως όταν έγραφα και τον “Επιτάφιο” (στον Αυξεντίου υπάρχουν “ολόσωμα” τα προσωπικά μου βιώματα της Μακρονήσου)», έλεγε ο Γιάννης Ρίτσος.

Το εμβληματικό ποιητικό έργο του παρουσιάζεται επί σκηνής, αναδεικνύοντας όχι μόνο τη μοναδικότητα του ηρωισμού και της θυσίας του Γρηγόρη Αυξεντίου, αλλά με αφορμή αυτή τη διαχρονικής μοναδικότητας ιστορία, γινόμαστε καθημερινά όλοι μας, αντίστοιχοι μάρτυρες, μιας διεφθαρμένης κοινωνίας, μιας απολυταρχικής, ασύδοτης εξουσίας, ενός κόσμου που χρειάζεται ριζική αλλαγή πρωτίστως ως προς την ανθρωπιά του.

Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό ποιητικό μονόλογο, με ανθρώπινο και όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρο λόγο, που αφορά μεν τη σύγχρονη Ιστορία, μεταφέροντάς μας όμως διαχρονικά μηνύματα για τις μεγάλες αξίες της ζωής, της αυταπάρνησης, της ανθρωπιάς, της ελευθερίας του ανθρώπου και της πατρίδας από κάθε είδους δεσμά.

Τον ρόλο του Γρηγόρη Αυξεντίου ερμηνεύει ο Λεωνίδας Καλφαγιάννης.

Συντελεστές

Συγγραφέας: Γιάννης Ρίτσος

Επιμέλεια επιλογής κειμένων και ποιημάτων / Σκηνοθεσία: Εμμανουήλ Γ. Μαύρος

Μουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης, Μίκης Θεοδωράκης, Θάνος Μικρούτσικος, Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν, Allen Grey

Σκηνικά – Art Director: Ρένα Σανταμούρη με την RS Architecture + Design Studio

Φωτισμοί / Φωτογράφιση: Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Κινησιολογία: Δάφνη Μαρκάκη, Εύη Καρακώστα

Κουστούμια: Ρένα Σανταμούρη

Μουσική Επιμέλεια & Ηχητικός Σχεδιασμός: Γιώργος Λιάκος, Μανώλης Πετρής

Post Production & Editing: Μανώλης Πετρής

Οργάνωση Παραγωγής: Εμμανουήλ Γ. Μαύρος

Επικοινωνία & Δημόσιες Σχέσεις: Ειρήνη Λαγουρού

Παραγωγή: Medea Pictures

INFO

Διάρκεια Παράστασης: 75’ χωρίς διάλειμμα

Εισιτήρια:

  • Γενική Είσοδος: 12€ | Μειωμένο: 10€ Φοιτητικό, ανέργων, πολυτέκνων, ΑμεΑ, 65+
  • Εισιτήριο Αφιερώματος: 35€ Ενιαίο εισιτήριο για όλες τις παραστάσεις, ταμείο και more.com

Προπώληση: more.com

Κράτηση και αγορά μόνο μέσω ταμείου του θεάτρου (τηλ. 210-8818906 17:00 – 21:00)

  • Ειδικές Τιμές: 11€ Για ομαδικές κρατήσεις άνω των 10 ατόμων (τηλ. 210-8818906 ή μέσω more.com). 8€ Ειδική τιμή για σχολεία (κράτηση και αγορά μόνο μέσω ταμείου του θεάτρου (τηλ. 210-8818906 17:00 – 21:00).
  • Ατέλεια ΣΕΗ – ΕΕΣ – Π.Ε.ΣΥ.Θ. 5€, κατόπιν διαθεσιμότητας θέσεων

Θέατρο Δρόμος
Αγίου Μελετίου 25 και Κυκλάδων, Κυψέλη
Τηλ.: 210-8818906