«Μήνας της μνήμης και της μουσικής» στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν στη Φρυνίχου | Έξοδος - planbemag.gr
Plan Be Mag
Έξοδος

«Μήνας της μνήμης και της μουσικής» στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν στη Φρυνίχου

Στο πλαίσιο του «Μήνα της μνήμης και της μουσικής» το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν εγκαινίασε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνεργασία με το «Ελληνικό Σχέδιο» και τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου.

Planbe teamPlanbe team

Στο πλαίσιο του «Μήνα της μνήμης και της μουσικής» το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν εγκαινίασε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνεργασία με το «Ελληνικό Σχέδιο» και τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου.

Δευτέρα 5, Τρίτη 6 Φεβρουαρίου στις 21:00

ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, «ΜΑΣΚΕΣ ή όταν ο συνθέτης παίζει θέατρο»

Θεατρική Σουίτα για ορχήστρα εποχής, συνθέσεις του Δημήτρη Παπαδημητρίου

για θεατρικές παραστάσεις με έργα των Shakespeare, Goldoni, Moliere διασκευασμένες και επανεπεξεργασμένες για ορχήστρα παλαιάς μουσικής.

Το έργο θα εκτελέσει  25μελής ορχήστρα με αναγεννησιακά όργανα όπως τσέμπαλο, έγχορδα με εντέρινες χορδές, κρουστά εποχής, θεόρβη.

Διευθύνει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. 

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου γράφει για το εγχείρημα:

«Μάσκες» ή όταν ο συνθέτης παίζει θέατρο. 

Ποιος άραγε μπορεί να σε απελευθερώσει από την βαριά υποχρέωση να είσαι διαρκώς και επιτυχώς ο εαυτός σου; Nα ζεις και να εκφράζεις το σήμερα; Να ζεις και να εκφράζεις τον τόπο σου και τον πολιτισμό σου;  Kαι, το χειρότερο, να μη μοιάζεις σε κανέναν;…Και όλα αυτά να συμβαίνουν όχι μόνο ατιμώρητα, αλλά και μετά πολλών επαίνων, αν φυσικά τα καταφέρεις! Μην νομίσετε πως είναι απλή αυτή η υπέρβαση.

Μια θεατρική Μάσκα όμως αρκεί και η ελευθερία σου τρέχει στον αιθέρα. Την φοράς και πας στό “θεματικό” πάρτι! Το πάρτι που λέγεται αρχικά θεατρική πρόβα και εν τέλει μεγαλειώδης “Παράσταση”.

 Στο βασίλειο τής ηδονικής ασυδοσίας του θεάτρου, αριστεύεις όταν παύεις τελείως να είσαι ο εαυτός σου, (άσχετα αν έτσι καταλήγεις τελικά περισσότερο ο εαυτός σου

Μόνο στο θέατρο συνάντησα τόσο συχνά τον συνθέτη εαυτό μου σε άλλες εποχές. Πολλοί αναρωτιούνται πώς μπορεί κανείς να γράψει κατά παραγγελία. Εγώ από τέτοιες παραγγελίες αναζωογονούμαι.  Πόσω μάλλον που εδώ πρόκειται για μουσική σύνθεση διπλής παραγγελίας: O Γιώργος Πέτρου μου παρήγγειλε ένα έργο για την ορχήστρα Armonia Atenea μέ όργανα εποχής σε μια συνομιλία με τρείς μεγάλους συνθέτες του Μπαρόκ.

 Η συνομιλία αυτή είχε ήδη συντελεσθεί στο θέατρο επανειλλημένως φοβάμαι με περισσότερους “συναδέλφους”!

Διάλεξα θέματα από δύο παραστάσεις: την “Λοκαντιέρα” του Γκολντόνι  σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη μέ τους Γιάννη Μπέζο και Ναταλία Τσαλίκη, και “Το Ημέρωμα της Στρίγκλας” του Σαίξπηρ σε διασκευή Στ. Παχίδη, και σκηνοθέτη τον Γιάννη Μπέζο και τους ίδιους πρωταγωνιστές.  Θα μπορούσα να επεκτείνω την ιδέα αυτή σε τουλάχιστον άλλες τρείς “Μάσκες” με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Εδώ την μελωδική ενότητα την διατηρεί η παρουσία των ίδιων πρωταγωνιστών που τραγουδούσαν πολλά από τα θέματα αυτά με ιδιαίτερη επιτυχία αν και τα έργα διαφέρουν αισθητότατα.

Ηχογραφήθηκε, τυπώθηκε αλλά ποτέ δεν εκδόθηκε. Τώρα θα ακολουθήσει έκδοση του δίσκου!»

Β΄ Μέρος

«Η ΝΕΦΕΛΗ ΜΟΥΣΟΥΡΑ σε έργα Δημήτρη Παπαδημητρίου»

Έργα για σόλο πιάνο που συνέθεσε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ερμηνεύει η εξαιρετικά σημαντική Ελληνίδα πιανίστα Νεφέλη Μούσουρα.

Οι δύο «Εξομολογήσεις», πρελούδια από το «Χρονικό ενός πρώιμου Φθινοπώρου», η μικρή σουίτα «Ελληνικά Νυκτερινά» σε πρώτη εκτέλεση πάνω σε επεξεργασμένους ελληνικούς λαϊκούς ρυθμούς. Τέλος το «Εξωφρενική Πόλκα» ή αλλιώς «Καίγεται ο κώλος μας» βασισμένο στην μουσική της παράστασης «Ο Επιθεωρητής» του ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα.

Η Νεφέλη Μούσουρα είναι μια διεθνής πιανίστα με αξιοσημείωτη παρουσία, προσωπικότητα και ποιητικό κόσμο. Συνδέεται επίσημα με την μουσική του Παπαδημητρίου για πρώτη φορά.

Δευτέρα 12, Τρίτη 13 Φεβρουαρίου στις 21:00

«ΛΑΪΚΕΣ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ»

Ορχήστρα Βασίλης Τσιτσάνης και Βερόνικα Δαβάκη

Στο Θέατρο Τέχνης, το χώρο που ο Μάνος Χατζιδάκις επέλεξε για να υπερασπιστεί το ρεμπέτικο ως μορφή υψηλής τέχνης,  η Βερόνικα Δαβάκη (που ερμήνευσε μάλιστα πριν από δύο χρόνια στη Φρυνίχου τον ρόλο της Μαρίκας Νίνου στην παράσταση «Μαρίκα Νίνου-σαν άστρο»), συναντιέται με την Ορχήστρα Βασίλης Τσιτσάνης σε ένα σπάνιο πρόγραμμα με πολυαγαπημένα αλλά και δυσεύρετα τραγούδια του συνθέτη.

40 ακριβώς χρόνια μετά το θάνατο του Βασίλη Τσιτσάνη, η θεατρική σκηνή της Φρυνίχου μας επιτρέπει να κυνηγήσουμε κάτι από τη μυσταγωγία χαμένων εποχών, παίζοντας unplugged και χωρίς άλλες άλλοτε απαραίτητες ενισχύσεις. Σαν ένα πολλαπλό ταξίδι στον χωροχρόνο ή σαν… προσευχή.

Από την Ορχήστρα Τσιτσάνη παίζουν:

Μανόλης Πάππος (μπουζούκι), Φώτης Βεργόπουλος (μπουζούκι), Βασίλης Προδρόμου (κιθάρα), Δημήτρης Σίντος (πιάνο,) Μιχάλης Δάρμας (κονταμπάσο), Dasho Kourti (ακορντεόν).

Τραγουδούν: Φώτης Βεργόπουλος, Βασίλης Προδρόμου , Μανώλης Πάππος και Βερόνικα Δαβάκη.

INFO

Μήνας της Μνήμης και της Μουσικής (22 Ιανουαρίου-27 Φεβρουαρίου)

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ

Τιμές: από 12 έως 25 ευρώ

Τηλεφωνικές κρατήσεις:

– Δευτέρα έως Παρασκευή 10:30 – 13:30 (στο 210 3228706)

– Καθημερινά 17:00 – 22:00 (στο 210 3222464)

Ηλεκτρονική προπώληση: more.com

* Φωτογραφίες: Ελευθερία Νικολαΐδου, από την πρώτη εκδήλωση του Ελληνικού Σχεδίου.