Α. Γεωργιάδης: Την ερχόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για την ομαλοποίηση της κατάστασης στα νοσοκομεία | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Α. Γεωργιάδης: Την ερχόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για την ομαλοποίηση της κατάστασης στα νοσοκομεία

Για τις ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού στα νοσοκομεία, για τον εμβολιασμό κατά της COVID και το ενδεχόμενο να διενεργείται και από τα φαρμακεία, για το clawback, καθώς και για τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στους ανεβολίαστους μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στο ACTION 24 και τους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού.

Planbe teamPlanbe team

Για τις ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού στα νοσοκομεία, για τον εμβολιασμό κατά της COVID και το ενδεχόμενο να διενεργείται και από τα φαρμακεία, για το clawback, καθώς και για τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στους ανεβολίαστους μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στο ACTION 24 και τους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού.

Ειδικότερα, ο Υπουργός ανέφερε:

Περί ελλείψεων γιατρών και νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία

Υπάρχουν ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία; Τεράστιες, είναι η απάντηση. Αυτό γίνεται διότι η κυβέρνηση δεν προκηρύσσει θέσεις για να προσλάβουμε προσωπικό; Όχι, είναι η απάντηση. Η κυβέρνηση προκηρύσσει ασταμάτητα θέσεις για ακτινολόγους, για ογκολόγους για αναισθησιολόγους, για ακτινολόγους, για μικροβιολόγους και για νοσηλευτές. Δυστυχώς, οι περισσότερες από αυτές τις προκηρύξεις μένουν άγονες, δηλαδή δεν πηγαίνουν οι γιατροί να καλύψουν αυτές τις προκηρύξεις. Όπως και στα περισσότερα νοσοκομεία, πλην των πανεπιστημιακών.

Τα χρήματα σήμερα στο δημόσιο νοσοκομείο έχουν αυξηθεί αρκετά σε σχέση με το παρελθόν. Η κυβέρνηση έχει αυξήσει και το μισθό των γιατρών, έχει αυξήσει και τις εφημερίες, την αμοιβή των εφημεριών τον μήνα συν 20% των γιατρών. Παραμένει, όμως, η διαφορά με τον ιδιωτικό τομέα πάρα πολύ μεγάλη στις ειδικότητες που λείπουν. Να φέρω ένα παράδειγμα. Η κύρια ειδικότητα που λείπει σήμερα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι των αναισθησιολόγων. Ο αναισθησιολόγος είναι μια πάρα πολύ κρίσιμη ειδικότητα. Αν δεν έχεις αναισθησιολόγο, δεν γίνεται χειρουργείο.

Θα παρουσιάσουμε εντός των ημερών τις αποφάσεις που θα λάβουμε για το πώς μπορούμε να ομαλοποιήσουμε την κατάσταση στα νοσοκομεία. Αν δείτε το πρόσφατο report του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι αναισθησιολόγοι είναι σήμερα η μεγαλύτερη έλλειψη παγκοσμίως στα νοσοκομεία. Στη δε Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν υπολογίσει ότι λείπουν στα δημόσια νοσοκομεία 1 εκατομμύριο γιατροί. Άρα, δεν είναι ένα ελληνικό φαινόμενο, είναι πιο σύνθετο. Πιθανώς την επόμενη εβδομάδα θα παραχωρήσουμε συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Υγείας με τον Υφυπουργό, τον κ. Θεμιστοκλέους και θα παρουσιάσουμε τα άμεσα σχέδια μας. Δεν θέλω να αργήσω καθόλου, δεν έχει χρόνο για χάσιμο το σύστημα, προκειμένου να επιταχύνουμε το θέμα της καλύψεως των κενών θέσεων και να κινητροδοτήσουμε περισσότερο τους γιατρούς μας.

Περί εμβολίων κατά του κορονοϊού

Με το εμβόλιο του Covid έχει γίνει ένα συγκλονιστικό λάθος και από εμάς, εννοώ και επικοινωνιακά. Λέμε μεταξύ μας εάν κάναμε την πέμπτη δόση, την τέταρτη δόση, την τρίτη δόση, τη δεύτερη δόση.  Αυτό είναι μια λανθασμένη συζήτηση. Ο Covid-19 θα είναι στη ζωή μας για πάντα. Άρα, όπως εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο με το επικαροποιημένο εμβόλιο της γρίπης, διότι η γρίπη αλλάζει, μεταλλάσσεται και άρα το εμβόλιο που έκανες πέρσι δεν σε καλύπτει για την επόμενη χρονιά, το ίδιο ισχύει και με τον Covid. Και ο Covid μεταλλάσσεται. Άρα, μία φορά το χρόνο θα κάνουμε το εμβόλιο του Covid, αυτός είναι ο σκοπός. Δεν θα το κάνουμε με την έννοια που το κάναμε στην πανδημία όλοι. Πρέπει σίγουρα να το κάνουν αυτοί που είναι σε ευάλωτες ομάδες. Δηλαδή, οι άνω των 60 και όσοι έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Για να καταλάβετε, στους χίλιους νεκρούς των τελευταίων μηνών, είχαμε μόλις δύο εμβολιασμένους. Οι 998 ήταν ανεμβολίαστοι, μπορείτε να συλλάβετε τον αριθμό; Και μιλάμε για ανθρώπους που είναι όλοι μεγάλης ηλικίας, με υποκείμενα νοσήματα. Δηλαδή άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, με υποκείμενα νοσήματα, έσωσαν τη ζωή τους γιατί εμβολιάστηκαν.

Περί του ενδεχομένου να γίνεται το εμβόλιο Covid στα φαρμακεία

Την εβδομάδα που πέρασε συνάντησα και τους φαρμακοποιούς και τους γιατρούς. Ο σκοπός μου είναι να ανοίξουμε όσο μπορούμε τον εμβολιασμό περισσότερο και στους γιατρούς και στους φαρμακοποιούς. Θέλω να εμπλέξω όλους τους λειτουργούντες την υγεία με το εμβόλιο του Covid. Έχει εκφραστεί από τους γιατρούς μία ανησυχία αν οι φαρμακοποιοί δύνανται να κάνουν αυτό το εμβόλιο κυρίως γιατί παρουσιάζει, σε σπάνιες βέβαια περιπτώσεις, κάποιες αλλεργίες. Όμως πρέπει να σας πω ότι, μέχρι στιγμής, 14 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνουν το εμβόλιο στα φαρμακεία τους. Δεν βλέπω γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε και εμείς.

Περί προστίμων που είχαν επιβληθεί στους ανεμβολίαστους 

Ήταν πάρα πολύ σωστό όταν μπήκε η απόφαση του προστίμου και την είχα υποστηρίξει και εγώ πάρα πολύ. Γιατί ήταν σωστό; Τότε το πλαίσιο ήταν μία Ελλάδα σε καραντίνα, με τους ανθρώπους κλεισμένους στα σπίτια τους, με τις επιχειρήσεις να μη λειτουργούν και την ανάγκη να ανοίξει ξανά η ζωή μας και να σώσουμε χιλιάδες ζωές ανθρώπων. Άρα, τότε ο εθνικός στόχος ήταν να αυξηθεί ο εμβολιασμός στις ευάλωτες ομάδες. Ο εμβολιασμός ανέβηκε πάνω από 10% από αυτό.  Άρα, το πρόστιμο έσωσε πολλές ζωές. Σήμερα είμαστε στο ίδιο πλαίσιο;  Όχι, είναι η απάντηση.  Σήμερα η οικονομία λειτουργεί, έχει ανοίξει. Σήμερα πρέπει να αποδραματοποιήσουμε τη συζήτηση περί εμβολίου Covid. Δεν είναι το εμβόλιο Covid πια κάτι καινούργιο, κάτι που ήρθε από το διάστημα και δεν ξέρουμε τι είναι.  Είναι κάτι πολύ σύνηθες πια. Και στο πλαίσιο αυτό κάναμε μια κίνηση ειρήνευσης στην κοινωνία. Τώρα δεν χωριζόμαστε πια σε εμβολιαστές και αντιεμβολιαστές, δεν τσακωνόμαστε. Τώρα προχωράμε να σώσουμε ζωές. 

Περί clawback

Κατ’ αρχάς, το clawback δεν είναι μνημονιακός νόμος, είναι νόμος της Ελληνικής Δημοκρατίας που ισχύει και σήμερα, και θα ισχύει και αύριο. Το έχουν ψηφίσει πια πάρα πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλές μας αντέγραψαν δηλαδή ως προς το clawback. Όταν έφυγα εγώ από το Υπουργείο Υγείας, στα μέσα του 2014, το clawback στα διαγνωστικά, στα μικροβιολογικά ήταν 7%.  Το clawback σήμερα είναι 47%. Είναι από τις πρώτες μου άμεσες προτεραιότητες να ανακουφίσουμε αυτό το ύψος του clawback, το οποίο είναι πάρα πολύ μεγάλο και, όπως έχει φτάσει, δεν δουλεύει.  Πρέπει να σας πω ότι, την Παρασκευή, με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και με τους κλινικοεργαστηριακούς κάναμε μια πολύ ωραία συζήτηση που θα τη συνεχίσουμε αυτή την εβδομάδα, για να αναδιαμορφώσουμε τον μηχανισμό αυτό σε μια πολύ πιο δίκαιη κατεύθυνση, θα είναι κομμάτι των ανακοινώσεων που θα γίνουν άμεσα. Το τονίζω, άμεσα.

Για τα ζελεδάκια κάνναβης

Μια από τις πρώτες μου αποφάσεις που υπέγραψα ήταν να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτά τα ζελεδάκια κάνναβης που πουλιούνται στα περίπτερα είναι επικίνδυνα και εμπεριέχουν ναρκωτική ουσία. Τα εντάξαμε στις ναρκωτικές ουσίες και πρέπει να αποσυρθούν άμεσα από όλα τα σημεία πωλήσεως, είναι παράνομα. Αυτά τα ζελεδάκια δεν είναι να τα παίρνουν τα παιδιά και να τα τρώνε σαν τσίχλες.