Άδωνις Γεωργιάδης: Η εποχή της ιδεολογικής και πολιτικής σύγκρουσης για τα εμβόλια ήρθε η ώρα να τελειώσει | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Άδωνις Γεωργιάδης: Η εποχή της ιδεολογικής και πολιτικής σύγκρουσης για τα εμβόλια ήρθε η ώρα να τελειώσει

Συνέντευξη Τύπου υπό τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Υγείας, με σκοπό την παρουσίαση των τρεχόντων στοιχείων σχετικά με την πορεία της COVID-19, της γρίπης και του αναπνευστικού ιού RSV. Στη συνέντευξη Τύπου έλαβαν μέρος, επίσης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου και η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ κ. Αναστασία Κοτανίδου.

Μαρία ΛυσάνδρουΜαρία Λυσάνδρου

Συνέντευξη Τύπου υπό τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Υγείας, με σκοπό την παρουσίαση των τρεχόντων στοιχείων σχετικά με την πορεία της COVID-19, της γρίπης και του αναπνευστικού ιού RSV. Στη συνέντευξη Τύπου έλαβαν μέρος, επίσης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου και η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ κ. Αναστασία Κοτανίδου.

Ο Υπουργός Υγείας φρόντισε να δώσει έμφαση εξαρχής στη μεγάλη σημασία του εμβολιασμού κατά της COVID-19, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα θέμα που μπορεί να δίχασε την κοινωνία κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά πλέον ήρθε η ώρα αυτή η σύγκρουση να τελειώσει. Όπως σχολίασε, το εν λόγω εμβόλιο θα πρέπει να καθιερωθεί σιγά-σιγά ως ρουτίνα μια φορά τον χρόνο, όπως γίνεται με το εμβόλιο της γρίπης, καθώς η COVID-19 ήρθε για να μείνει. Γι’ αυτό τον λόγο, στόχος είναι να εμπλακούν στη διαδικασία του εμβολιασμού όσο το δυνατόν περισσότεροι, να εμπλακούν και άλλα Κέντρα Υγείας και, ει δυνατόν, ακόμα και τα φαρμακεία. Θα υπάρξουν, δε, και καμπάνιες, μέσω των οποίων θα επιχειρηθεί να οδηγηθούν περισσότεροι πολίτες στη διενέργεια εμβολιασμού.

Ωστόσο, όπως φρόντισε να διευκρινίσει ο κ. Γεωργιάδης, το θέμα των εμβολιασμών κατά της COVID-19 από τα φαρμακεία είναι σύνθετο, θα πρέπει να συζητηθεί σε βάθος, να ληφθεί υπ’ όψιν και η άποψη των γιατρών, και μετά να προχωρήσει το Υπουργείο σε οποιεσδήποτε αποφάσεις. Η πολιτική βούληση, πάντως, είναι το εμβόλιο κατά της COVID-19 να αρχίσει να αντιμετωπίζεται όπως και όλα τα υπόλοιπα εμβόλια. Σήμερα το απόγευμα, μάλιστα, ο Υπουργός Υγείας πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΠΦΣ προκειμένου να συζητήσουν το θέμα.

Επιπλέον, ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι θα κατατεθεί άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για να διαγραφούν τα πρόστιμα στους ηλικιωμένους άνω των 60 που είχαν τεθεί κατά την εποχή της πανδημίας για τη μη διενέργεια εμβολιασμού. «Τείνουμε κλάδον ελαίας προς όλη εκείνη την πλευρά της κοινωνίας που είχε τόσο αντιδράσει. Το εμβόλιο δεν γίνεται με το ζόρι. Γίνεται γιατί το χρειάζεται η ζωή του καθενός μας. Και η ευθύνη η δική μας είναι να πείσουμε τους συμπολίτες μας αυτό το μήνυμα να φτάσει παντού. Και θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να συμβεί αυτό», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Παίρνοντας τον λόγο η κ. Αγαπηδάκη, έσπευσε να σχολιάσει ότι τα πρόστιμα στους ηλικιωμένους ήταν ένα ύστατο μέτρο που λήφθηκε στην οξεία φάση της πανδημίας, γιατί δεν υπήρχε άλλη λύση. Υπήρχαν συρροές με σοβαρή νόσηση και πέθαιναν άνθρωποι κατά δεκάδες στις εντατικές ακριβώς επειδή ήταν ανεμβολίαστοι. Καθώς, λοιπόν, δεν είμαστε πια σε αυτή την φάση, περνάμε σε μία κανονικοποίηση και, όπως κάνουμε ένα ετήσιο τσεκάπ κάθε χρόνο, θα προγραμματίζουμε τον εμβολιασμό μας για την γρίπη, προγραμματίζουμε πλέον και τον εμβολιασμό μας για τον κορονοϊό.

«Υπάρχει μία απόσταση ανάμεσα στο να μπορούμε να απαντάμε στο φόβο των ανθρώπων, σεβόμαστε το φόβο των ανθρώπων. Προχωρούμε, λοιπόν, προσπαθώντας να χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο για να απαντήσουμε στο φόβο με στοιχεία, με ενδυνάμωση, χρησιμοποιώντας όποιο δημιουργικό τρόπο μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει για να προσεγγίσουμε και τον τελευταίο πολίτη στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας», ανέφερε ο κ. Αγαπηδάκη.

Πρόσθεσε, δε, ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν 657 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, ενώ διευρύνεται συνεχώς το ωράριο και όπου υπάρχει αυξημένη ζήτηση γίνεται προσπάθεια με ακόμα περισσότερες γραμμές εμβολιαστικές, με κατ’ οίκον εμβολιασμούς. Θα εμπλακούν σε αυτό και οι ομάδες της ΚΟΜΥ πιο εντατικά, οι οποίες ήδη εμβολιάζουν ανθρώπους που φιλοξενούνται στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

«Για την Πολιτεία, για το Υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει αποδεκτός αριθμός θανάτων. Όταν έχουμε αντι-ιικά, όταν έχουμε το εμβόλιο, θέλουμε να αποφύγουμε κάθε πιθανό θάνατο που οφείλεται στην COVID, καθώς πραγματικά έχουμε στα χέρια μας πολύ αποτελεσματικά εργαλεία.

Να σας πω ότι, μέχρι σήμερα, έχουν διενεργηθεί 210.000 εμβολιασμοί έναντι της Covid. Παρατηρείται ότι υπάρχει ένας σχεδόν διπλασιασμός μέσα σε λίγες μέρες. Επιπλέον, υπάρχουν και 60.000 προγραμματισμένα ραντεβού. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μια αυξημένη ευαισθητοποίηση. Είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Άρα, το αμέσως επόμενο διάστημα, με βάση τις προβλέψεις, θα ξεπεράσουμε τις 300.000. Αυτό δείχνει μια δυναμική, και αυτή θέλουμε περαιτέρω να εντατικοποιήσουμε σε σχέση με την ενημέρωση, με την ευαισθητοποίηση και των γιατρών. Είναι πολύ σημαντικό οι γιατροί να συστήνουν τον εμβολιασμό και οι πολίτες να γνωρίζουν ότι στο emvolio.gov.gr μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους».

Αναφερόμενη στη γρίπη, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι, ήδη, περίπου το 60% του πληθυσμού της χώρας άνω των 60 ετών, που είναι και ιδιαίτερα ευάλωτοι, έχει εμβολιαστεί έναντι της γρίπης. Αν προσθέσουμε σε αυτό το ποσοστό και τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, ανεβαίνει έτι περαιτέρω. Τόνισε, ακόμα, ότι είναι πολύ σημαντικό να μην καθυστερούν οι άνθρωποι άνω των 60 ετών τον εμβολιασμό τους για γρίπη και κορονοϊό. Να τον κάνουν άμεσα, καθώς παίρνει λίγες μέρες το να αναπτύξουν αντισώματα.

«Είμαστε εδώ για να διευκολύνουμε κάθε πολίτη να εμβολιαστεί στη χώρα, ξαναλέω, όπου και αν κατοικεί. Έχει σημασία, να ακούμε τους επιστήμονες. Σεβόμαστε τις γνώμες όλων των ειδικών που βγαίνουν στα Μέσα. Είναι, όμως, πάρα πολύ σημαντικό οι πολίτες να καταλαβαίνουν ότι τα επίσημα στοιχεία και η επίσημη ενημέρωση γίνεται από το Υπουργείο Υγείας».

Στη συνέχεια, η κ. Αναστασία Κοτανίδου σχολίασε: «Το τελευταίο διάστημα όλοι έχετε παρακολουθήσει ότι υπήρξε μία μικρή πίεση στο σύστημα υγείας σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές σε απλές κλίνες. Ευτυχώς δεν υπήρχε σημαντική πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, από τους περίπου 90 ασθενείς που μπήκαν στη σε ΜΕΘ αυτή την περίοδο, μόνο δύο είχαν κάνει τον πρόσφατο εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο εμβόλιο δηλαδή για τον COVID. Η πίεση που υπάρχει στο σύστημα υγείας δεν είναι μόνο λόγω του covid, είναι λόγω και των υπολοίπων αναπνευστικών λοιμώξεων».

Όπως ανέφερε η κ. Κοτανίδου, αυτή τη στιγμή έχουμε μία επιδημία γρίπης, η οποία τρέχει με πολύ κακά κλινικά στοιχεία, επίσης έχουμε πάρα πολλές άλλες ιώσεις, όπως είναι ο RSV και ο ρινοεντερικός, που προκαλούν μεγάλη εξάντληση. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος για πανικό, λέγοντας μάλιστα ότι η χτεσινή μέρα ήταν και η πρώτη μέρα που οι εξαγωγές υπερβήκανε πάρα πολύ τις εισαγωγές. Για πρώτη φορά το ισοζύγιο είναι θετικό υπέρ των εξαγωγών, ενώ το προηγούμενο διάστημα των εορτών είχαμε πάντα θετικό ισοζύγιο υπέρ των εισαγωγών.

«Κάτι άλλο το οποίο θα ήθελα να σας αναφέρω, γιατί τυχαίνει να εγκρίνω και τις αιτήσεις για το φάρμακο το αντι-ιικό φάρμακο, το Paxlovid. Eδώ και δύο τρεις μέρες υπάρχει μία σημαντική μείωση των αιτήσεων για το φάρμακο, το οποίο αυτό ήταν από τα πρώτα που βλέπαμε όταν ξεκίνησε η μεγάλη προσέλευση στο σύστημα υγεία.  Όπως είπε και ο Υπουργός και η Αναπληρώτρια Υπουργός σήμερα, με ένα όπλο όπως είναι το επικαιροποιημένο εμβόλιο COVID, το εμβόλιο γρίπης και τα αντι-ιικά φάρμακα, δεν επιτρέπεται να χάνουμε ανθρώπους. Θεωρώ ότι η δουλειά όλων μας είναι να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί και για τον COVID και για τη γρίπη και, με τα πρώτα συμπτώματα, ασχέτως αν αυτά είναι ελαφριά ή όχι, να απευθυνθεί στον γιατρό, ειδικά όταν είναι άνω των 75 και έχει και άλλα προβλήματα υγείας, ώστε να πάρει άμεσα τα αντιικά φάρμακα», κατέληξε η κ. Κοτανίδου.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, παρουσιάζοντας τα δεδομένα από τα συστήματα επιτήρησης του ΕΟΔΥ, διευκρίνισε ότι, πλέον, για την COVID-19 έχει αλλάξει η πολιτική και δεν μετράμε πια τα κρούσματα. Πλέον λαμβάνονται υπ’ όψιν τρεις δείκτες: οι εισαγωγές, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι. Όπως εξήγησε, αυτά τα τρία δεδομένα έχουν μια σταθεροποίηση το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, οι εισαγωγές έχουν πτωτική τάση, με αποτέλεσμα μέχρι χθες να έχουμε 209 εισαγωγές, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι είχαμε 237. Άρα είναι η πρώτη φορά που πέσαμε κάτω.

«Παρόλα αυτά, παρότι είχαμε αυξημένες εισαγωγές, είχαμε χαμηλότερες διασωληνώσεις. Για παράδειγμα, έχουμε συνολικά, από τις 18/12 μέχρι εχθές, 96 διασωληνώσεις σε σύγκριση με 174 πέρυσι, περίπου κοντά στις μισές. Και το ίδιο με τους θανάτους: την περσινή περίοδο είχαμε 508 θανάτους και τη φετινή περίοδο 267. Δηλαδή περίπου στο μισό. Άρα, όπως είπε και η Αναπληρώτρια Υπουργός και ο  Υπουργός, τα δεδομένα όσον αφορά τους σκληρούς δείκτες του COVID-19 δεν είναι ανησυχητικά. Είμαστε κάτω όσον αφορά διασωληνώσεις και θανάτους. Είμαστε λίγο πάνω, αλλά σταθεροποιείται η κατάσταση όσον αφορά τις εισαγωγές», ανέφερε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Σχολίασε, επίσης, ότι την ίδια εικόνα μας δίνει και το σύστημα που καταγράφει τα σοβαρά νοσήματα του αναπνευστικού, τα λεγόμενα «SARI». Και στα δύο νοσοκομεία Αγία Σοφία και ΣΩΤΗΡΙΑ παρατηρείται μια σταθεροποίηση και πτώση. Όσον αφορά τη θετικότητα, πάλι φαίνεται να σταθεροποιείται. Σχολίασε, δε, ότι βάσει των δεδομένων, από τους συνολικά 378 διασωληνωμένους, μόνο δύο ήταν εμβολιασμένοι. Και, επίσης, από τους 1.028 θανάτους όλη αυτή την περίοδο από τον Σεπτέμβριο πάλι μόνο δύο ήταν εμβολιασμένοι. Άρα, φαίνεται να προστατεύει το εμβόλιο από σοβαρή νόσηση και από θάνατο με αυτά τα δεδομένα. Και να πάμε λίγο στη γρίπη.

«Φαίνεται ότι φέτος έχουμε μια αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, τις μετά-Covid προηγούμενες χρονιές. Η περσινή ήταν η υψηλότερη, φαίνεται θα την ξεπεράσουμε. Έχουμε μία θετικότητα τώρα που αγγίζει περίπου το 40% στις προσελεύσεις στο δίκτυο που έχουμε της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Και είμαστε κοντά στο peak. Γιατί το peak συνήθως το έχουμε όταν έχουμε 45%-50% θετικότητα σε αυτό το δίκτυο. Άρα, περιμένουμε, το επόμενο διάστημα μία με δύο βδομάδες, να φτάσουμε το peak και έτσι να ανακουφιστεί και το σύστημα υγείας

Έχει μετακινηθεί λίγο προς τα δεξιά η καμπύλη της γρίπης: παλιότερα είχαμε το peak τον Ιανουάριο. Σε όλη την Ευρώπη γίνεται αυτό, να μεταφέρεται το peak λίγο πιο δεξιά, λίγο αργότερα δηλαδή.

Επίσης, φέτος είναι πιο συχνή η Η1Ν1, σε σχέση με πέρσι που ήταν η Α-Η3 πιο συχνή. Φέτος το 80% είναι Η1Ν1. Και φαίνεται ότι τα πιο σοβαρά μας περιστατικά είναι η Η1Ν1 και νομίζω ότι τα βλέπετε και εσείς στη ΜΕΘ. Να πάω και λίγο στον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό.

Τυχαίνει, όπως είπε και ο Υπουργός, σε αυτή την περίοδο να έχουμε αύξηση και στον RSV, στον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό. Φέτος κάνουμε ένα οργανωμένο σύστημα καταγραφής του RSV, έχουμε βάλει και τα λεγόμενα «ΡΟC», τα λεγόμενα Points Of Care, που είναι μοριακές τεχνικές στο σημείο που προσέρχονται ασθενείς. Έχουμε σχεδόν σε αρκετά κέντρα υγείας και σε πολλά νοσοκομεία – κι αυτό, διότι έχουμε μπροστά μας και το εμβόλιο και πρέπει να δούμε ακριβώς την επίπτωση για να δούμε αν έχει κόστος όφελος η παρέμβαση.

Ανεβαίνει, λοιπόν, και ο RSV, και τα στοιχεία που έχουμε είναι να ανέβει περίπου στο 15%-20% η θετικότητα. Έχουμε, δηλαδή, ταυτόχρονα μία αύξηση και της γρίπης και του RSV, και αυτά λίγο επιβαρύνουν το σύστημα.

Οπως είπε η κυρία Κοτανίδου, φέτος η γρίπη δίνει κλινικά συμπτώματα πιο βαριά. Και ήδη έχουμε και διασωληνωμένους από γρίπη, και θανάτους από γρίπη. Αλλά, και πάλι, εκεί το ποσοστό των εμβολιασμένων ανάμεσα στους διασωληνωμένους και τους θανάτους είναι πολύ χαμηλό. Είναι 1 στους 12  που πέθαναν και με βάση τα στοιχεία μας εδώ 1 από τους 49, είναι δυο οι εμβολιασμένοι που έχουν μπει στη ΜΕΘ. Άρα και περίπου και εκεί έχει σταθεροποιηθεί η εικόνα. Έχουμε μια μικρή αύξηση στις διασωληνώσεις από γρίπη, όχι μεγάλη όμως».