Ο οδηγός υγείας του καλοκαιριού: Έλα να πάμε στο νησί, το φαρμακείο μας, εγώ κι εσύ! | Υγεία - planbemag.gr
Plan Be Mag
Υγεία

Ο οδηγός υγείας του καλοκαιριού: Έλα να πάμε στο νησί, το φαρμακείο μας, εγώ κι εσύ!

Οι καλοκαιρινές διακοπές μένουν πάντα αξέχαστες. Είτε γιατί περάσαμε τέλεια, είτε γιατί αυτό το… “τέλεια” μάς το χάλασε μια αδιαθεσία, ένα έγκαυμα ή ένας μικροτραυματισμός. Κι όμως, μπορούμε να μπούμε σε τρένα, αεροπλάνα και βαπόρια πλήρως ενημερωμένοι για τους κινδύνους και απόλυτα προετοιμασμένοι για κάθε απρόοπτο, μη επιτρέποντας σε τίποτα να χαλάσει τα πολύτιμα καλοκαιρινά μας σχέδια.

Οι τρόποι είναι πολλοί και απλοί, και θα τους μάθετε όλους εδώ!

Καλοκαιρινές… αναποδιές

Θερμοπληξία – Ηλίαση

Η αρχική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος κινητοποιεί τους μηχανισμούς αποβολής θερμότητας. Ο λόγος ύπαρξης αυτών των μηχανισμών είναι ότι, σε θερμοκρασία σώματος πέραν των 41-42 βαθμών, οι χημικές ουσίες που περιέχονται στα κύτταρα αρχίζουν να αλλοιώνονται, γεγονός που σηματοδοτεί το φαινόμενο της θερμοπληξίας. Ωστόσο, οι μηχανισμοί προσαρμογής λειτουργούν ανάλογα με το άτομο, και αυτό σηματοδοτεί τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας του σώματος σε υψηλά επίπεδα και την εμφάνιση των συμπτωμάτων της θερμοπληξίας.

Ιδιαίτερα ευαίσθητο εμφανίζεται το νευρικό σύστημα, καθώς από τον εγκέφαλο εκδηλώνονται τα πρώτα συμπτώματα της κατάστασης – ζάλη, δυσφορία από το πεπτικό σύστημα, ασυνάρτητα λόγια και, τελικά, απώλεια συνείδησης και κώμα. Πολύ σημαντική συμβολή στις διαταραχές έχει η αφυδάτωση, η οποία σχεδόν πάντα συνοδεύει τη θερμοπληξία, λόγω της έντονης και παρατεταμένης εφίδρωσης που συνήθως έχει προηγηθεί.

Το τυπικό “θερμόπληκτο” άτομο έχει ζεστό και ξηρό δέρμα, αδυναμία, διεσταλμένες κόρες οφθαλμών και μιλά ασυνάρτητα ή παρουσιάζει ψευδαισθήσεις.

Παράλληλα με την εφίδρωση, ένας άλλος μηχανισμός προσαρμογής του οργανισμού είναι αυτός της αγγειοδιαστολής, δηλαδή της αύξησης της μεταφοράς αίματος (και, συνεπώς, και θερμότητας) από το εσωτερικό (πυρήνα) του σώματος προς το δέρμα, από όπου μπορεί να μεταφερθεί προς το περιβάλλον. Η μετακίνηση αυτή του αίματος, ιδίως αν συνδυαστεί με υπεραιμία προς τους μυς (στην περίπτωση σωματικής άσκησης σε υψηλή θερμοκρασία), μπορεί να προκαλέσει έλλειψη στα άλλα όργανα, με πλέον ευαίσθητο τον εγκέφαλο. Αυτό έχει ως συνέπεια την πρόκληση ζάλης και ναυτίας ή ακόμη και λιποθυμίας. Τα συμπτώματα αυτά, χωρίς να σημαίνουν απαραίτητα θερμοπληξία, αποτελούν ένα μήνυμα υπέρβασης της ικανότητας προσαρμογής του οργανισμού.

Στις υψηλές θερμοκρασίες, τα παιδιά θέλουν ειδική προστασία. Φροντίστε να τα κρατάτε δροσερά, κυρίως τα μωρά που δεν μπορούν να πουν ότι ζεσταίνονται. Να θυμάστε ότι τα παιδιά μέχρι 4 ετών δεν ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός τους τόσο αποτελεσματικά, όσο τα μεγαλύτερα και οι ενήλικοι.

Εάν για κάποιο άτομο υπάρχει η υποψία θερμοπληξίας (εμφάνιση αδυναμίας, λιποθυμίας ή “περίεργης” συμπεριφοράς σε συνθήκες καύσωνα), πέρα από την κλήση για ιατρική βοήθεια, ενδείκνυνται και οι εξής απλές πρώτες βοήθειες:

 • Μεταφέρετε τον πάσχοντα σε κατάλληλο μέρος (σκιερό, δροσερό, κλιματιζόμενο) και ξαπλώστε τον στο ένα πλάι, με λυγισμένα πόδια και το κεφάλι σε χαμηλότερη θέση από το σώμα.
 • Αφαιρέστε όσα περισσότερα ρούχα μπορείτε και δημιουργείστε ρεύμα αέρα προς αυτόν, αν δεν μπορείτε να τον μεταφέρετε σε κλιματιζόμενο περιβάλλον.
 • Μην τον καταβρέχετε με παγωμένο νερό (προκαλεί αντανακλαστικά αγγειοσύσπαση που δυσχεραίνει περαιτέρω την απομάκρυνση θερμότητας) και μην τον “φορτώνετε” απότομα με υπερβολική ποσότητα νερού.
 • Βρέχετε διαρκώς τις επιφάνειες του σώματος, με τη χρήση σφουγγαριού, με δροσερό νερό.

Καθησυχάστε τον και πάρτε κάποιες πληροφορίες για το ιστορικό του, τις οποίες θα σημειώσετε και θα παραδώσετε στον γιατρό.

Ηλιακό έγκαυμα

Τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος συνήθως εμφανίζονται μερικές ώρες μετά την έκθεση και περιλαμβάνουν, όπως και σε άλλα εγκαύματα, πόνο, κοκκινίλα, πρήξιμο και, σε σχετικά σοβαρότερες περιπτώσεις, φυσαλίδες. Επειδή συνήθως αφορά μεγάλη επιφάνεια του σώματος, το ηλιακό έγκαυμα μπορεί επίσης να προκαλέσει πονοκέφαλο, πυρετό και κόπωση. Ενίοτε μπορεί να συνυπάρχουν και συμπτώματα θερμοπληξίας.

 • Κάντε αμέσως ένα κρύο ντους.
 • Μη σπάτε τις φυσαλίδες που περιέχουν υγρό, ώστε να επιταχυνθεί η επούλωση και να αποφευχθεί η μόλυνση. Αν σπάσουν από μόνες τους, τοποθετήστε στην περιοχή αυτή μια αντιβιοτική αλοιφή.
 • Πάρτε ένα παυσίπονο για τον πόνο, προτιμότερο να είναι μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες.
 • Αν ο πόνος επιμένει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κορτιζονούχο κρέμα (1% υδροκορτιζόνη) στις βλάβες.
 • Αν το ηλιακό έγκαυμα εμφανίσει φυσαλίδες, αν συνυπάρχει εξάνθημα, φαγούρα ή πυρετός, αν οι φυσαλίδες γίνουν θολερές ή αν αισθάνεστε άρρωστος, συμβουλευτείτε γιατρό.

Ένα ηλιακό έγκαυμα μπορεί να ισοδυναμεί σε βαρύτητα με εγκαύματα από άλλες πηγές, ιδίως αν η παραμονή στον ήλιο ήταν παρατεταμένη ή αν πρόκειται για το πρώτο μπάνιο του καλοκαιριού.

Ουρολοιμώξεις

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού εμφανίζονται με τσούξιμο κατά την ούρηση, συχνουρία, πυρετό και κοιλιακό πόνο. Ενδέχεται, όμως, να μην έχουν κανένα σύμπτωμα και να αποκαλύπτονται μόνο μετά από εξέταση ούρων (ασυμπτωματικές ουρολοιμώξεις).

Οι παράγοντες που προδιαθέτουν σε ουρολοιμώξεις το καλοκαίρι είναι οι κακές συνθήκες υγιεινής, που εκθέτουν την ουρήθρα σε μικρόβια από τον πρωκτό, και η έκθεση σε μολυσμένα νερά (π.χ. πισίνα με ανεπαρκή καθαρισμό). Ένας ακόμα σημαντικός λόγος, πολύ συχνός στις γυναίκες, είναι η αποφυγή της χρήσης ξένης τουαλέτας, με αποτέλεσμα το “κράτημα των ούρων” για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

Η μη χρήση προφυλακτικού και οι σεξουαλικές επαφές υψηλού κινδύνου είναι οι βασικοί παράγοντες της αύξησης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων το καλοκαίρι.

Τα νοσήματα και τα μικρόβια που μεταδίδονται με την ερωτική επαφή (ή και με αυτήν) είναι πολλά: ηπατίτιδα β, ιός των θηλωμάτων (HPV), ορισμένα χλαμύδια και μυκοπλάσματα (μη γονοκοκκική ουρηθρίτιδα), έρπης, γονόκοκκος (βλεννόρροια), AIDS, τριχομονάδες, ωχρά σπειροχαίτη (σύφιλη) και άλλα. Σημαντικό πρόβλημα συνιστά το γεγονός ότι, σε αρκετές περιπτώσεις, δεν υπάρχουν συμπτώματα για κάποιο διάστημα.

Η προφύλαξη περιλαμβάνει την αποφυγή συμπεριφορών υψηλού κινδύνου (π.χ. πολλοί, περιστασιακοί σύντροφοι) και τη συνεχή χρήση προφυλακτικού. Η ούρηση και το καλό πλύσιμο αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή είναι επίσης πολύ χρήσιμα, επιπλέον του προφυλακτικού.

Γαστρεντερίτιδα

Η γαστρεντερίτιδα ή τροφική δηλητηρίαση εμφανίζεται ξαφνικά, με πόνο στην κοιλιά και ναυτία, εμετούς, διάρροια. Ενδεχομένως να συνοδεύεται και από πυρετό, πονοκέφαλο, αδυναμία, εξάντληση, ανορεξία. Χρειάζεται κάποια προσοχή, κυρίως λόγω της αφυδάτωσης που μπορεί να προκαλέσει η απώλεια πολλών υγρών.

Τις περισσότερες φορές, η γαστρεντερίτιδα κάνει τον κύκλο της και υποχωρεί χωρίς ειδική θεραπεία. Ένα 24ωρο απόλυτης δίαιτας (μόνο υγρά, νερό, τσάι και κόκα κόλα) βοηθάει δραστικά. Το επόμενο 24ωρο επιτρέπονται ρύζι, λαπάς, μακαρόνια σκέτα. Αν, όμως, εμφανιστεί σε μικρά παιδιά ή μωρά, ή επιμένει περισσότερο από 2-3 ημέρες, η ιατρική συμβουλή είναι απαραίτητη. Αν πρόκειται να ταξιδέψετε σε χώρες πιο κοντά στον Ισημερινό, ενημερωθείτε για τη διάρροια των ταξιδιωτών.

Η διάρροια, ανάλογα με το μικρόβιο και με την ευπάθεια του εντέρου, μπορεί να είναι τόσο σοβαρή, ώστε να απαιτεί την ενδοφλέβια αναπλήρωση της απώλειας σε υγρά και ηλεκτρολύτες, δηλαδή την παραμονή στο νοσοκομείο.

Συνήθως, πρέπει κανείς να αρχίσει να ανησυχεί αν:

 • ο κοιλιακός πόνος ή η “αδιαθεσία” είναι ιδιαίτερα μεγάλης ή συνεχώς επιδεινούμενης έντασης,
 • εμφανίζονται πάνω από 3 διάρροιες ημερησίως και η διάρροια επιμένει χωρίς βελτίωση μετά από 48 ώρες,
 • το περιεχόμενο της διάρροιας είναι αιματηρό ή βλεννώδες, εμφανιστεί πυρετός πάνω από 38,
 • εμφανιστούν συμπτώματα ζάλης, σκοτοδίνης ή έντονης αδυναμίας που υποδηλώνουν αφυδάτωση και υποκαλιαιμία.

Δυσκοιλιότητα

Στις διακοπές παρουσιάζεται αρκετά συχνά πρόβλημα δυσκοιλιότητας, οφειλόμενο στις αλλαγές συνηθειών, διατροφής και συνθηκών διαβίωσης. Μια καλή λύση είναι ένα υπακτικό φάρμακο (αυτό που βοηθάει στην καλή λειτουργία και κένωση του εντέρου/καθαρτικό), αλλά κι αυτό με μέτρο.

Όσο κι αν γενικώς θεωρείται ότι μια λύση στο πρόβλημα είναι η κατανάλωση φυτικών ινών, οι ειδικοί σημειώνουν ότι, για πολλούς ανθρώπους με σοβαρά συμπτώματα δυσκοιλιότητας, η λήψη φυτικών ινών ενδεχομένως να χειροτερέψει την κατάσταση. Αυτό παρατηρείται συχνά σε άτομα που εμφανίζουν σπαστική κολίτιδα (σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου). Η επιπλέον λήψη υγρών δεν θα τους ανακουφίσει ιδιαίτερα, εκτός από την περίπτωση που πάσχουν από αφυδάτωση. Παρόλα αυτά, όσο περισσότερο νερό καταναλώνουμε, τόσο το καλύτερο.

Κουρασμένα πόδια

Πόδια κουρασμένα, πρησμένα, με αίσθημα βάρους, καψίματος ή και πόνου. Μερικές φορές, το καλοκαίρι διαπιστώνουμε το πρόβλημα ότι τα πόδια μας δεν αντέχουν (τρέξιμο ή άθληση στην άμμο, ποδήλατο κ.λπ.). Πέραν της έλλειψης τακτικής άσκησης, από ιατρική άποψη, πρόκειται συνήθως για χρόνια φλεβική ανεπάρκεια.

Οι φλέβες των κάτω άκρων λειτουργούν ως αγωγοί που μεταφέρουν αίμα από τα πόδια προς την καρδιά. Αυτό επιτυγχάνεται με μία σειρά από βαλβίδες που ανοίγουν, όταν η ροή του αίματος είναι προς την καρδιά και κλείνουν για να μην μπορεί να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σε ορισμένες καταστάσεις, αυτές οι βαλβίδες και γενικά το φλεβικό σύστημα δεν λειτουργούν σωστά, με συνέπεια το αίμα να λιμνάζει στις φλέβες και στους ιστούς.

Τα κυριότερα συμπτώματα, εκτός από τα παραπάνω, περιλαμβάνουν και την εμφάνιση ευρυαγγειών (μικρά κόκκινα φλεβικά “σχεδιάκια”) και στη συνέχεια κιρσών.

Τι μπορείτε να κάνετε; Οι ειδικοί δίνουν μερικές γενικές οδηγίες, όπως απώλεια βάρους και αποφυγή ορθοστασίας και καθιστικής ζωής. Συστήνουν βάδισμα και κολύμπι, χρήση ανατομικών υποδημάτων, ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης και αγωγή που περιλαμβάνει φυτικά σκευάσματα, όπως οι ρουτοσίδες, οι κουμαρίνες, οι σαπωνίνες, οι ανθοκυανίνες, οι προκυανιδίνες και τα φλαβονοειδή.

Μυκητίαση ποδιών

Οι μυκητιάσεις των ποδιών είναι ένα συχνό και ενοχλητικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους, καθώς υποτροπιάζει, παρά τη θεραπεία. Οι μυκητιάσεις αυτές οφείλονται κυρίως σε μύκητες που μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο, με άμεση επαφή ή μέσω αντικειμένων (παπούτσια, σαγιονάρες, κάλτσες, δάπεδα κ.λπ). Για την ανάπτυξή τους απαιτούνται συνθήκες υγρασίας και αυξημένης θερμοκρασίας, περιβάλλον που ιδανικά προσφέρεται σε πολύωρη παραμονή των ποδιών σε κλειστά, μη αεριζόμενα παπούτσια. Σε άτομα με στενά μεσοδακτύλια διαστήματα και σε αθλητές που ιδρώνουν πολύ, η πάθηση είναι συνηθισμένη. Λέγεται, άλλωστε, και “αθλητικό πόδι”.

Υπάρχουν τρεις κλινικές μορφές μυκήτων των ποδιών. Η πιο κοινή είναι η μορφή που προσβάλλει τα μεσοδακτύλια διαστήματα, συνήθως μεταξύ 4ου και 5ου δακτύλου. Εκδηλώνεται με φαγούρα, ρωγμές στο δέρμα ή και πόνο, ενώ παρατηρείται λευκωπό χρώμα δέρματος, το οποίο ξεφλουδίζει. Μπορεί να επεκταθεί και κάτω από τα δάκτυλα.

Ένας άλλος τύπος είναι οι υπερκερατωσικές μυκητιάσεις που προκαλούν ξεφλούδισμα και κοκκίνισμα στην κάτω επιφάνεια των δακτύλων, των ποδιών και στο πέλμα. Το δέρμα έχει ξηρή, λεπιδώδη εμφάνιση και ρωγμές.

Υπάρχει, επίσης, μια μορφή μυκητίασης που μοιάζει με έκζεμα. Εμφανίζεται αρχικά σαν φυσαλίδες με έντονη φαγούρα που σταδιακά ξεραίνονται, ενώ εμφανίζονται νέες. Αυτός ο τύπος μυκητίασης είναι συχνός το καλοκαίρι και εντοπίζεται κυρίως στην καμάρα του ποδιού.

Οι μυκητιάσεις των ποδιών μπορεί να είναι αιτία έντονης δυσοσμίας. Στις πρώιμες φάσεις, αρκεί η τοπική αγωγή με αντισηπτικά σαπούνια και τοπικές αντιμυκητιασικές κρέμες ή τζελ ή πούδρες, για καθημερινή χρήση. Βοηθά, επίσης, η χρήση ανοιχτών παπουτσιών και καλό στέγνωμα από την υγρασία. Σε πιο προχωρημένες ή εκτεταμένες περιπτώσεις, απαιτείται και αγωγή με αντιμυκητιασικά χάπια.

Για να αποφύγετε τους μύκητες, λάβετε υπ’ όψιν τα εξής:

 • Πλένετε τα πόδια καθημερινά και στεγνώνετέ τα προσεκτικά, ιδίως ανάμεσα στα δάκτυλα.
 • Αποφύγετε να φοράτε στενά και κλειστά παπούτσια. Καταργήστε τα αθλητικά παπούτσια τους θερινούς μήνες.
 • Χρησιμοποιήστε βαμβακερές κάλτσες, τις οποίες αλλάζετε κάθε μέρα και αμέσως αν βραχούν.
 • Ζητήστε από τον φαρμακοποιό σας ένα σκεύασμα, σε σκόνη ή spray, για τον ιδρώτα των ποδιών.
 • Μη χρησιμοποιείτε ρούχα, πετσέτες ή παπούτσια άλλων.
 • Χρησιμοποιείτε πάντοτε πετσέτα στην παραλία και να μην κάθεστε ποτέ απευθείας στην άμμο. Καλό είναι, επίσης, να έχετε και ψάθα, πάνω στην οποία θα τοποθετήσετε την πετσέτα. Προσοχή! Η ψάθα πρέπει να εφάπτεται πάντα από την ίδια πλευρά προς την άμμο.
 • Πλένετε συχνά την πετσέτα θαλάσσης.

Αλλεργίες

Οι καλοκαιρινές αλλεργίες είναι συχνές σχεδόν όσο και οι ανοιξιάτικες, αλλά είναι σχετικά άγνωστες. Σε πολλούς, για παράδειγμα, το παγωτό μπορεί να προκαλέσει φαγούρα και πρήξιμο στα χείλη. Επίσης, ένα εξάνθημα που εμφανίζεται ξαφνικά ίσως οφείλεται σε “αλλεργία” στον ήλιο. Στην περίπτωση αυτή δεν πρόκειται, βέβαια, για αλλεργία στο ηλιακό φως, αλλά για αντίδραση που μπορεί να οφείλεται είτε στη λήψη κάποιων φαρμάκων, είτε σε αυτοάνοσα νοσήματα.

Το εξάνθημα μπορεί να είναι γενικευμένο σε όλο το σώμα, αν για παράδειγμα βουτήξει ένας αλλεργικός απότομα σε κρύα θάλασσα, ιδιαίτερα σε “ανοιχτές” παραλίες ή με τα πρώτα μπάνια του καλοκαιριού.

 • Αλλεργία στον ήλιο ή ηλιακή κνίδωση: Είναι η εμφάνιση αλλεργικού εξανθήματος με έντονη φαγούρα στα σημεία του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο. Συνήθως το εξάνθημα υποχωρεί σε λίγες ώρες. Αν, όμως, είναι πολύ εκτεταμένο ή προκαλεί μεγάλη ενόχληση, χορηγούνται αντιισταμινικά φάρμακα ή κορτιζόνη, ανάλογα με την ένταση του προβλήματος.
 • Φωτοδερματίτιδες και αλλεργικές δερματίτιδες εξ επαφής: Οφείλονται σε πολλά αίτια. Συχνότερα ενοχοποιούνται κάποια φάρμακα ή καλλυντικά. Συνήθως καλλυντικά του καλοκαιριού (αντηλιακά, προϊόντα τοπικού αδυνατίσματος, προσωρινά tatoo) μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές δερματίτιδες σε ευαίσθητα άτομα. Η αποφυγή των ύποπτων προϊόντων και η χρήση τοπικά κορτιζόνης είναι η σωστή αντιμετώπιση, αλλά σε περιπτώσεις που επιμένουν είναι απαραίτητη η συμβουλή του γιατρού.

Τσιμπήματα

Αν το τσίμπημα είναι από μέλισσα ή σφήκα, θα δείτε το κεντρί, το οποίο πρέπει να αφαιρέσετε με ένα τσιμπιδάκι ή μια καρφίτσα που θα έχετε “κάψει” πριν. Προσέξτε μόνο να μην το πιέσετε, γιατί θα μπει πιο μέσα και θα απελευθερώσει περισσότερο δηλητήριο στην πληγή, μεγαλώνοντας τον πόνο. Για να ανακουφιστείτε από τη φαγούρα και το κάψιμο, τοποθετήστε κρύες κομπρέσες, πάγο τυλιγμένο σε πετσέτα ή οτιδήποτε έχετε παγωμένο (ακόμα και ένα κουτάκι αναψυκτικού) πάνω στο τσίμπημα. Κρέμα κορτιζόνης, επίσης, βοηθάει πολύ.

Αν το τσίμπημα είναι από τσούχτρα, ξεπλύνετε το σημείο με θαλασσινό νερό, για να φύγουν τυχόν υπολείμματα της τσούχτρας, αλλά όχι με γυμνά χέρια, γιατί θα κολλήσουν και σε αυτά. Αν δεν έχετε άλλο τρόπο, γεμίστε τη χούφτα σας με άμμο και τρίψτε την περιοχή. Βάλτε κρέμα κορτιζόνης. Για τον πόνο χρησιμοποιήστε πάγο τυλιγμένο σε πετσέτα. Τα τσιμπήματα των κουνουπιών είναι τα πιο απλά, χωρίς όμως να παύουν να είναι ενοχλητικά. Μια ειδική αλοιφή ή ένα στικ από το φαρμακείο αρκούν.

Για όλα τα τσιμπήματα, όμως, χρειάζεται προσοχή. Αν παρουσιαστεί δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο ή κάποιο άλλο σύμπτωμα αλλεργίας, απευθυνθείτε σε γιατρό ή πηγαίνετε στο νοσοκομείο, αφού πρώτα πιείτε ένα χάπι κορτιζόνης και ένα αντιισταμινικό.

Πατήσατε αχινό; Σκεφτείτε θετικά: Αυτό σημαίνει ότι η παραλία που κολυμπάτε έχει καθαρά νερά. Το τσίμπημα προκαλεί έντονο πόνο, κοκκινίλα και πρήξιμο, το οποίο υποχωρεί συνήθως μέσα σε μια μέρα.

Πρέπει να βγάλετε όσα περισσότερα αγκάθια μπορείτε με ένα καθαρό τσιμπηδάκι. Αρχίστε καθαρίζοντας την περιοχή με λίγο ζεστό νερό ή με αντισηπτικό και τοποθετώντας μετά κρέμα κορτιζόνης. Αν μείνουν κάποια αγκάθια, μην ανησυχείτε. Θα φύγουν σιγά-σιγά μόνα τους. Αν τα αγκάθια είναι πολλά ή τα συμπτώματα πιο σοβαρά, απευθυνθείτε σε νοσοκομείο.

Μικροτραυματισμοί

Τα συνηθισμένα κοψίματα, γδαρσίματα και πληγές, με την εξαίρεση των τρυπημάτων, δεν απαιτούν ιατρική εκτίμηση. Ωστόσο, η κατάλληλη φροντίδα είναι απαραίτητη, για να προληφθεί η μόλυνση και άλλες επιπλοκές.

 • Σταματήστε την αιμορραγία. Στα μικρά κοψίματα και τα γδαρσίματα, η αιμορραγία σταματά συνήθως από μόνη της. Αν όχι, σταματήστε την αιμορραγία ασκώντας ήπια πίεση με ένα καθαρό ύφασμα ή μια γάζα. Αυτό χρειάζεται κάποιο χρόνο για να γίνει. Μην σηκώνετε τη γάζα συνεχώς για να δείτε αν σταμάτησε το αίμα, γιατί προκαλείτε ξανά αιμορραγία.
 • Διατηρήστε την πληγή καθαρή. Πλύνετέ την με καθαρό νερό. Μετά καθαρίστε την περιοχή γύρω από την πληγή με σαπούνι ή βρεγμένο πανί. Το προσεκτικό καθάρισμα της πληγής ελαττώνει τον κίνδυνο για τέτανο.
 • Αν παραμείνουν στην πληγή βρωμιά ή σκουπιδάκια, απομακρύνετέ τα με ένα καθαρό τσιμπιδάκι, αφού το καθαρίσετε με οινόπνευμα.
 • Αν τα σωματίδια είναι σφηνωμένα, μην προσπαθήσετε να τα απομακρύνετε, αλλά αφήστε αυτή τη δουλειά στον γιατρό.

Ένα συχνό λάθος αφορά την άμεση χρήση οινοπνεύματος, υπεροξειδίου του υδρογόνου (οξυζενέ) και ιωδίου. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην περιοχή γύρω από την πληγή, αλλά είναι ερεθιστικά για τα κύτταρα και δεν πρέπει να μπουν στην πληγή, γιατί θα καθυστερήσουν την επούλωση.

Ένα τρύπημα, όπως όταν πατάτε ένα καρφί ή όταν καρφώνεστε με μια πινέζα ή ξύλο, συνήθως δεν οδηγεί σε μεγάλη αιμορραγία. Αντίθετα, συχνά βγαίνει λίγο αίμα και το τραύμα φαίνεται να κλείνει αμέσως. Τα χαρακτηριστικά αυτά δεν σημαίνουν ότι το τρύπημα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται, καθώς υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης. Ένα βαθύ και βρώμικο τρύπημα μπορεί να χρειαστεί καθαρισμό από γιατρό. Μετά την αφαίρεση του αντικειμένου που εισήλθε στο δέρμα, θα πρέπει να ελέγχεται η ακεραιότητά του. Τα ακραία τμήματα μπορούν να σπάσουν και να παραμείνουν δημιουργώντας αποστήματα.

 • Για να προληφθεί μια μόλυνση, μετά τον καθαρισμό της πληγής, απλώστε μια αντιβιοτική αλοιφή ή κρέμα.
 • Η έκθεση στον καθαρό αέρα επιταχύνει την επούλωση, η κάλυψη με γάζα ή/και επιδέσμους, όμως, κρατά τα μικρόβια μακριά και την πληγή πιο καθαρή.
 • Αν καλύψετε την πληγή, ο επίδεσμος πρέπει να αλλάζεται τουλάχιστον καθημερινά και οποτεδήποτε βρέχεται ή λερώνεται. Σε κάθε αλλαγή περιλαμβάνεται καθαρισμός.
 • Αν η αιμορραγία επιμένει, χρειάζεται ιατρική βοήθεια. Ενδεχομένως να απαιτούνται ράμματα.

Ύπνος χωρίς ποιότητα

Καλοκαίρι σημαίνει απορρύθμιση του βιολογικού μας ρολογιού. Σχεδόν καθημερινό ξενύχτι, παραπάνω ποτό, βραδινό φαγητό που “βαραίνει” κ.λπ. Εξαιτίας όλων αυτών, ο ύπνος συνήθως διαταράσσεται στις διακοπές.

Ορισμένες βασικές οδηγίες είναι σημαντικές, ώστε είτε να μη γυρίσετε με αϋπνίες από τις διακοπές, είτε, αν συμβεί αυτό, να το αντιμετωπίσετε σύντομα:

 • Όχι καφεΐνη (συμπεριλαμβανομένων των ποτών κόλα και της σοκολάτας) για 5-6 ώρες, πριν πάτε για ύπνο.
 • Δείπνο τουλάχιστον 3 ώρες πριν ξαπλώσετε.
 • Tο θερμό γάλα είναι υποβοηθητικό του ύπνου.
 • Το οινόπνευμα δεν βοηθάει στον ύπνο.
 • Όχι υπολογιστές, τηλεόραση, κινητό ή ταμπλέτα πριν τον ύπνο!
 • Χαλαρωτική μουσική και χαλαρωτικό διάβασμα είναι χρήσιμα.
 • Συνθήκες ησυχίας και έλλειψης φωτισμού, γιατί το φως διακόπτει την παραγωγή της μελατονίνης (της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για έναν ήρεμο και αναζωογονητικό ύπνο και που, γενικότερα, ρυθμίζει το βιολογικό μας ρολόι).
 • Αν χρειάζεστε επιπλέον βοήθεια, επιλέξτε από το φαρμακείο ένα σκεύασμα που περιέχει μελατονίνη μόνη ή σε συνδυασμό με βαλεριάνα.

Φαρμακείο διακοπών

Για να μπορέσετε να προσφέρετε σωστά Πρώτες Βοήθειες, θα πρέπει να έχετε μαζί σας ένα στοιχειωδώς οργανωμένο φαρμακείο. Αυτό πρέπει να βρίσκεται σε ειδικό τσαντάκι και να μη μένει σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία. Επομένως, πρέπει να το μεταφέρετε στην τσάντα θαλάσσης και να μην το αφήνετε στο αυτοκίνητο.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει: Ενα αντισηπτικό ιωδιούχου ποβιδόνης για την απολύμανση των μικροτραυμάτων, αποστειρωμένες γάζες, λευκοπλάστ και χανσαπλάστ σε διάφορα μεγέθη, μια κρέμα κορτιζόνης και μια αντιβιοτική, απλά αντιπυρετικά/παυσίπονα, χάπια κορτιζόνης, αντιισταμινικά, τσιμπιδάκι, ψαλιδάκι και ελαστικό επίδεσμο. Όλα αυτά καταλαμβάνουν μικρό όγκο, είναι ελαφριά και πολύ πολύ χρήσιμα…

Διαβάστε επίσης…

loumenoi

Για τους απανταχού λουόμενους

gynaikes

Για τις γυναίκες

taxidiwtes

Για τους ταξιδιώτες

pets

Kατοικίδια στις διακοπές

tonosi

Τρόποι τόνωσης