Τρόποι τόνωσης | Υγεία - planbemag.gr
Plan Be Mag
Υγεία

Τρόποι τόνωσης

Χυμοί φρούτων

Ονειρεμένοι δροσεροί χυμοί φρούτων, με άφθονα παγάκια. Ίσως το καλύτερο ποτό του καλοκαιριού. Πλούσιο σε βιταμίνες, δροσερό και πολύ νόστιμο.

Ωστόσο, δύο είναι οι χρήσιμες παρατηρήσεις για τους φυσικούς χυμούς. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη δίψα ή κατά τη διάρκεια άθλησης. Η υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες επιβραδύνει την απορρόφηση του νερού και εντείνει τη δίψα. Μόνο με αραίωση 1:1 με νερό, παύει να υπάρχει αυτό το πρόβλημα.

Επίσης, χυμοί από πορτοκάλι, μήλο ή γκρέιπφρουτ δεν πρέπει να καταναλώνονται από όσους ακολουθούν κάποια σοβαρή φαρμακευτική αγωγή, εκτός κι αν απέχουν τουλάχιστον δύο ώρες από τη λήψη των φαρμάκων.

Προβιοτικά

Ο όρος “προβιοτικά” (προ + βίος, δηλαδή “προάγοντα τη ζωή”) σημαίνει διατροφικό συμπλήρωμα ζωντανών μικροβίων που ωφελεί τον ξενιστή, βελτιώνοντας την ισορροπία των εντερικών του μικροβίων. Οι μικροοργανισμοί αυτοί συνήθως παράγουν γαλακτικό οξύ και, κατά κύριο λόγο, είναι οι Lactobacillus και Bifidobacterium.

Από πολλές μελέτες προτείνονται διάφορες ωφέλιμες δράσεις των προβιοτικών. Εχει αποδειχθεί π.χ. η δραστικότητά τους στη διάρροια. Επιπλέον, διεγείρουν το ανοσοποιητικό, μειώνουν πολύ την παρουσία τοξικών ουσιών στον έντερο, μειώνουν τις αλλεργίες και ασκούν αντικαρκινική δράση.

Το σημαντικό είναι ότι η εντατική χρήση προβιοτικών το τρίμηνο του καλοκαιριού μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερη υγεία του εντέρου, το οποίο αποδεδειγμένα υποφέρει περισσότερο από κάθε άλλο σύστημα του σώματος τα καλοκαίρια.

Τονωτικά συμπληρώματα

Ξενύχτια, αλλαγή ωραρίου και συνηθειών, κούραση, ποτό σε αυξημένες ποσότητες. Το καλοκαίρι έχει απαιτήσεις, κι εσείς θα πρέπει να τονωθείτε για να αντεπεξέλθετε. Αυτό μπορεί να το πετύχετε εύκολα, καθώς υπάρχουν συμπληρώματα που μπορούν να συμβάλουν τα μέγιστα:

 • Το Ginseng είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και την τόνωση του οργανισμού, σε όλα τα επίπεδα. Γνωστό και ως “φυτό της ζωής”, το κορεάτικο ginseng διεγείρει τις σωματικές και πνευματικές λειτουργίες, βελτιώνει την πνευματική εγρήγορση, μειώνει το στρες και την κούραση, και αυξάνει την αντοχή του οργανισμού. Το ginseng συνιστά φυσικό “όπλο” κατά της ατονίας, της κόπωσης και του άγχους, καθώς επηρεάζει την παραγωγή και την έκκριση των ορμονών των επινεφριδίων.
 • Το Guarana είναι διεγερτικό των ψυχο-πνευματικών λειτουργιών, τις οποίες καταστέλλουν η αϋπνία και το οινόπνευμα. Όταν οι αντοχές μοιάζουν να “πέφτουν”, αντί για ένα ακόμη φλιτζάνι καφέ, μπορείτε να επιλέξετε ήπια, φυσική τόνωση και ενίσχυση, με guarana. Κι αυτό περιέχει καφεΐνη, η οποία όμως απελευθερώνεται πιο αργά από εκείνη του καφέ και, γι’ αυτό, θεωρείται παρατεταμένης δράσης. Το guarana περιέχει, επίσης, θεοβρωμίνη και θεοφυλλίνη, δύο ουσίες που υπάρχουν και στη σοκολάτα και βελτιώνουν τη διάθεση. Υπάρχουν προϊόντα που περιέχουν συνδυασμό των δυο παραπάνω βοτάνων.
 • Το Συνένζυμο Q10 είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας στο κύτταρο και έχει διττό ρόλο: εμπλέκεται στην παραγωγή ενέργειας, αλλά παράλληλα ενισχύει τη θωράκιση από την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών.
  Έχει αποδειχθεί ότι τα άτομα της τρίτης ηλικίας έχουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα συνενζύμου Q10, ενώ αυξημένες ανάγκες παρουσιάζουν και τα άτομα που έχουν αυξημένο μεταβολικό ρυθμό (λόγω αυξημένης φυσικής και πνευματικής δραστηριότητας ή έντονου άγχους). Χαμηλότερα επίπεδα συνενζύμου Q10 έχουν όσοι λαμβάνουν φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης τους. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η χρήση ενός συμπληρώματος διατροφής που να περιέχει αυτό το ευεργετικό συστατικό, θα αποβεί χρήσιμη.
 • Η Καρνιτίνη είναι ένα αμινοξύ που βοηθά τον οργανισμό στην παραγωγή της ενέργειας που χρειαζόμαστε στην καθημερινή μας ζωή. Κατά τη διαδικασία της παραγωγής ενέργειας, η καρνιτίνη μεταφέρει συνήθως λιπαρά οξέα στο “εργοστασιακό τμήμα” των κυττάρων. Εκεί τα λιπαρά οξέα μετατρέπονται σε ενέργεια, την οποία χρησιμοποιούν η καρδιά, οι μύες και οι άλλοι ιστοί του σώματος.
  Η καρνιτίνη ενισχύει την αντοχή των ατόμων που έχουν αποδυναμωθεί από κάποια ασθένεια, καθώς και την αποκατάσταση των μυών ύστερα από την άσκηση. Αν και η καρνιτίνη συναντάται ευρέως στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στα κρέατα, κάποιοι εξακολουθούν να λαμβάνουν καρνιτίνη με τη μορφή συμπληρώματος. Κι αυτό, για να ενισχύσουν τη ζωτικότητά τους, αφού το αμινοξύ αυτό έχει τη δυνατότητα να χαρίζει ενέργεια και ζωντάνια.
 • Η Βιταμίνη Β12 ή Κοβαλαμίνη είναι μια υδροδιαλυτή βιταμίνη που κατέχει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση της κανονικής λειτουργίας του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, βοηθώντας, μεταξύ άλλων, στη σύνθεση της μυελίνης (της προστατευτικής μεμβράνης που περιβάλλει τις νευρικές απολήξεις και κάνει τα νεύρα να “επικοινωνούν” αποτελεσματικά μεταξύ τους), αλλά και στην αιμοποίηση.
  Η B12 είναι πολύ σημαντική για τον οργανισμό, γι’ αυτό και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι λέγεται και “βιταμίνη της ενέργειας”: συμβάλλει στη σύνθεση του DNA (μέσω της ουσίας του φυλλικού οξέος), συμμετέχει σε πολλές διεργασίες του μεταβολισμού και είναι απαραίτητη για τη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
  Ανεπάρκεια Β12 παρατηρείται σε γυναίκες που βρίσκονται λίγο πριν ή λίγο μετά τα 40. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και σε τόσο μικρές ηλικίες, αρχίζει να ελαττώνεται η ικανότητα του οργανισμού να απορροφά τη συγκεκριμένη βιταμίνη από τα τρόφιμα. Αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν έλλειψη έχουν και όσοι ακολουθούν μια αμιγώς χορτοφαγική διατροφή (αφού η Β12 βρίσκεται κυρίως σε ζωικές τροφές), αλλά και γυναίκες ή άνδρες που έχουν ευαισθησία στο στομάχι. Όταν, λοιπόν, εξαντληθούν τα αποθέματα, τότε κάνουν την εμφάνισή τους η μυϊκή αδυναμία, η ανεξήγητη κόπωση, η εξάντληση, το τρέμουλο, το μυρμήγκιασμα στα άκρα, η ασταθής βάδιση, η υπόταση, οι διαταραχές της ψυχικής διάθεσης (μελαγχολία, θλίψη, κυκλοθυμία, ακόμη και κατάθλιψη), η απώλεια όρασης και η κακή μνήμη.

Είτε πρόκειται για έλλειψη βιταμινών, είτε για ανάγκη να δοθεί ένα “σπρώξιμο” στον οργανισμό, αναζητήστε με τη βοήθεια των ειδικών το ιδανικό συμπλήρωμα που θα σας δώσει ζωντάνια και ενέργεια!