Υπερδραστήρια κύστη: Μια πάθηση που μπορεί να σε απομονώσει | Υγεία - planbemag.gr
Plan Be Mag
Υγεία

Υπερδραστήρια κύστη: Μια πάθηση που μπορεί να σε απομονώσει

Μπορεί να μην είναι επικίνδυνη για τη ζωή, αλλά η υπερδραστήρια κύστη που προκαλεί συχνουρία και ακράτεια ούρων, φέρνει τα πάνω κάτω στη ζωή των πασχόντων. 

της Μαρίας Γλένη

Kαι αυτό γιατί, ζώντας με το μόνιμο άγχος της ούρησης, οι πάσχοντες αδυνατούν τις περισσότερες φορές να εργαστούν, ενώ παρουσιάζουν κατάθλιψη, καθώς δεν μπορούν να εκτελέσουν ακόμη και μικρές καθημερινές δραστηριότητες. Ταυτόχρονα, αποφεύγουν τις κοινωνικές επαφές, ενώ πολύ συχνά και η ερωτική τους ζωή είναι προβληματική – αποφεύγουν τις επαφές, παρουσιάζοντας σε πολλές περιπτώσεις και μειωμένη επιθυμία.
Παράλληλα, η πάθηση σε ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών προκαλεί τοπικές δερματικές μολύνσεις, γεγονός που τους επιτείνει το αίσθημα της ντροπής. Την ίδια στιγμή, οι πάσχοντες παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων εκ πτώσεως, λόγω των επιτακτικών ουρήσεων κυρίως κατά τη διάρκεια της νύκτας.

Τι είναι
Η Διεθνής Εταιρεία Εγκράτειας (International Continence Society) ορίζει την υπερδραστήρια κύστη ως επιτακτικότητα για ούρηση συνήθως οκτώ φορές την ημέρα, πιο συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας, με ή χωρίς απώλεια ούρων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, μία στις έξι γυναίκες και ένας στους επτά άνδρες υποφέρουν από υπερδραστήρια κύστη, ενώ στις ηλικίες άνω των 40 ετών, το ποσοστό είναι αρκετά μεγαλύτερο (17%).
Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται η υπερδραστήρια κύστη είναι:
συχνουρία οκτώ ή περισσότερες φορές σε ένα 24ωρο
επιτακτική επιθυμία για ούρηση που δύσκολα αναστέλλεται
ακούσια διαφυγή ποσότητας ούρων
νυκτουρία, μία ή περισσότερες φορές, και έγερση για ούρηση κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου.
Το πιο ανησυχητικό στοιχείο, όμως, είναι ότι συχνά οι ασθενείς υποφέρουν σιωπηλά και δεν μιλούν ανοικτά για το πρόβλημά τους ούτε ακόμη και στον θεράποντα ιατρό, με συνέπεια ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (εκτιμάται ότι κυμαίνεται στο 80%) να μένει χωρίς θεραπεία.
Οι λόγοι της απροθυμίας των ασθενών να ζητήσουν ιατρική συμβουλή ή να λάβουν κάποια θεραπεία, φαίνεται να είναι:
η ντροπή να μιλήσουν για το πρόβλημά τους
η άγνοια ότι υπάρχει θεραπευτική αντιμετώπιση
η πεποίθηση ότι ευθύνεται η ηλικία.
Υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη, από τα 49 εκατομμύρια άτομα (άνδρες και γυναίκες) που υποφέρουν από υπερδραστήρια κύστη, μόνο το 1,5 εκατομμύριο τελικά θα λάβει κάποια φαρμακευτική αγωγή για την πάθησή τους.

Αιτίες

Η υπερδραστήρια κύστη μπορεί να οφείλεται:

1. Σε νευρολογικές παθήσεις που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα, όπως είναι οι εξής:
Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού (με πλήρεις ή μερικές βλάβες)
Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια
Νόσος του Parkinson
Άνοια οιασδήποτε αιτιολογίας
Πολλαπλή σκλήρυνση
Σακχαρώδης διαβήτης με διαβητική νευροπάθεια

2. Σε κακώσεις της κύστης, της ουρήθρας ή των οστών, μυών και νεύρων της λεκάνης, ή σε χειρουργικές επεμβάσεις στην κύστη, στο έντερο (ορθοσιγμοειδές), στον προστάτη (στους άνδρες), ή μετά και από γυναικολογικές επεμβάσεις.

3. Σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις των νεύρων, συνεπεία της γήρανσης, καθώς και ορμονικών ή και ανατομικών μεταβολών.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή, καθώς ορισμένες ασθένειες παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα με την υπερδραστήρια κύστη, αλλά χρήζουν εντελώς διαφορετικής αντιμετώπισης. Οι κυριότερες από αυτές είναι:
η κυστίτιδα (ουρολοίμωξη εντοπισμένη στην κύστη),
οι λίθοι της κύστης ή του κατώτερου τμήματος του ουρητήρα
ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης.

Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση της υπερδραστήριας κύστης γίνεται κυρίως με τη χορήγηση φαρμάκων που επιβραδύνουν την έντονη επιθυμία της ούρησης και ελαττώνουν την ακράτεια και τη συχνουρία.
Παράλληλα, και οι ίδιοι οι ασθενείς μπορούν αν υιοθετήσουν κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωή τους, προκειμένου να ελέγξουν τα συμπτώματα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί επιστήμονες του Αμερικανικού Ουρολογικού Ινστιτούτου συνιστούν:
Η καθημερινή ποσότητα του νερού να είναι μέχρι 8 φλιτζάνια, εκτός αν ο θεράπων ιατρός έχει συστήσει το αντίθετο.
Αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ και καφεΐνης, καθώς είναι διουρητικά.
Εντατικές ασκήσεις Kegel, οι οποίες και για τα δύο φύλα ενισχύουν τους μυς της ουροδόχου κύστης, ώστε να κρατούν τα ούρα στην κύστη και να μειώνουν το αίσθημα του επείγοντος.
Stop στο τσιγάρο, καθώς ο καπνός ερεθίζει τους μυς της ουροδόχου κύστης και ο βήχας του καπνιστή μπορεί να οδηγήσει σε ακράτεια ούρων.
Αποφυγή των τροφίμων που είναι καυτερά και πικάντικα, καθώς και το πολύ αλάτι στο φαγητό.


Ασκήσεις Kegel
Οι ασκήσεις Kegel δυναμώνουν τους μυς στην περιοχή της λεκάνης, οι οποίοι υποστηρίζουν τη μήτρα, την ουροδόχο κύστη, το λεπτό έντερο και το ορθό. Πριν ξεκινήσει κάποιος τις ασκήσεις, οι οποίες βασίζονται στη λογική σύσφιξης-χαλάρωσης των μυών, θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι η ουροδόχος κύστη είναι εντελώς άδεια.
Ξαπλώστε ανάσκελα και σφίξτε τους μυς για 5 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, χαλαρώνετε τους μυς της λεκάνης για 5 δευτερόλεπτα. Κάντε 10 επαναλήψεις σύσφιξης και χαλάρωσης. Ωστόσο, οι ασκήσεις Kegel δεν απαιτούν απαραίτητα να είστε ξαπλωμένοι. Μπορείτε να τις εφαρμόσετε ακόμα και ενώ κάθεστε στον καναπέ.
Μέρα με τη μέρα, καλό είναι να αυξάνεται η διάρκεια κάθε κύκλου, συσφίγγοντας και χαλαρώνοντας τους μυς για 10 δευτερόλεπτα εναλλάξ.

Πηγές
https://www.urologyhealth.org/urologic-conditions/overactive-bladder-(oab)
https://www.healthline.com/health/overactive-bladder/best-treatments#summary
https://www.webmd.com/urinary-incontinence-oab/causes-overative-bladder#1