Οι κατηγορίες τεστ που υπάρχουν για τον νέο κορονοϊό και με ποιους άλλους τρόπους καταγράφεται η εξέλιξη της επιδημίας στην Ελλάδα | Υγεία - planbemag.gr
Plan Be Mag
Υγεία

Οι κατηγορίες τεστ που υπάρχουν για τον νέο κορονοϊό και με ποιους άλλους τρόπους καταγράφεται η εξέλιξη της επιδημίας στην Ελλάδα

«Είναι αδύνατον αυτή τη στιγμή και με τη επάρκεια των μέσων που υπάρχουν στη διεθνή και παγκόσμια αγορά να κάνει κανείς εξαντλητικό έλεγχο σε καθένα που έχει υποψία για τη νόσο. Σας έχω πει πολλές φορές ότι μπορεί να είναι στη φάση επώασης και να είναι αρνητικός», τονίζει καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, απαντώντας στα όσα γράφονται και λέγονται κατά καιρούς για την επάρκεια των ελέγχων που γίνονται για τον νέο κορονοϊό.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας περιγράφει τις τρεις κατηγορίες ελέγχου του ιού, αλλά και τις παράλληλες διαδικασίες που ξεκίνησαν ή δρομολογούνται, για να έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα για την εξάπλωση της νόσου.

«Υπάρχουν τρεις κατηγορίες ελέγχου και διαφορετικές ποικιλίες τεστ. Είναι οι μοριακές τεχνολογίες οι οποίες επιβεβαιώνουν την παρουσία του ιού στη μύτη και στο φάρυγγα, χρειάζεται ειδική διαδικασία λήψης με στειλεό ή γαργαρισμό, οι οποίες χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή.  Και είναι οι έλεγχοι που γίνονται στα εθνικά κέντρα αναφοράς και έχετε ακούσει ότι κάποιοι από τους ελέγχους γίνονται και σε ιδιωτικά εργαστηριακά κέντρα.

Υπάρχουν ταχέα τεστ τα οποία δεν κυκλοφορούν στην αγορά μας. Είναι τεστ τα οποία βασίζονται σε αντιγόνο του ιού και έχουν χρησιμοποιηθεί σε κάποιες χώρες της ανατολικής Ασίας. Και υπάρχουν και τεστ αντισωμάτων, τα οποία σιγά-σιγά και δειλά-δειλά βλέπουν το φως της δημοσιότητας και κάποια από αυτά είναι εγκεκριμένα.

Η πρώτη μορφή τεστ χρησιμοποιείται για να διαγνώσει τον ιό και είναι η μορφή τεστ που χρησιμοποιούμε αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία μας στα σοβαρά περιστατικά, στους υγειονομικούς που έχουν συμπτώματα.

Είναι η πρώτη και κύρια και σοβαρή κατηγορία ελέγχων. Είναι αυτή που μας δίνει την εξαντλητική εικόνα για την επιδημία στη χώρα, όσον αφορά στα σοβαρά και τις ΜΕΘ.  Είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Η βάση της πυραμίδας, η οποία πυραμίδα είναι μεγάλη, μόνο με εκτιμήσεις μπορεί να γίνει και γίνεται με μαθηματικά μοντέλα.

Παρόλα αυτά, προσπαθώντας να πάρουμε και μια δεύτερη κατά κάποιον τρόπο «φωτογραφία», στην επιστημονική διάλεκτο το λέμε επιπολασμό της νόσου, έχουμε κινητοποιήσει διαδικασία για να πάρουμε δειγματοληπτικά και με κανόνες ασφάλειας, όπως σας είπα κάτω από την ηγεσία και την καθοδήγηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, αντιπροσωπευτικό δείγμα ασθενών με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, ίδια είναι, πυρετός και βήχας, ώστε να έχουμε και μια δεύτερη εικόνα του πως εξελίσσεται η επιδημία στη χώρα.

Είναι αδύνατον αυτή τη στιγμή και με τη επάρκεια των μέσων που υπάρχουν στη διεθνή και παγκόσμια αγορά να κάνει κανείς εξαντλητικό έλεγχο σε καθένα που έχει υποψία για τη νόσο. Σας έχω πει πολλές φορές ότι μπορεί να είναι στη φάση επώασης και να είναι αρνητικός.

Παρόλα αυτά όμως, δεχόμαστε τη στήριξη όπως σας είπα σήμερα από αυτή την εξαιρετική ομάδα επιστημόνων, η οποία να χρησιμοποιηθεί σαν back up και να ενισχύσει εργαστηριακά ακόμα περισσότερο αυτού του τύπου τη στρατηγική.

Ταυτόχρονα, σχεδιάζεται πάλι με τη συνεργασία του ΕΟΔΥ και τη συνεργασία αυτής της ομάδας και άλλων ομάδων επιστημόνων, μελέτη αντισωμάτων.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι πας σε διαφορετικές περιοχές της χώρας με ένα δείγμα, με κανόνες στατιστικής και επιδημιολογίας και παίρνεις αίμα, για να δεις ποιοι έχουν περάσει τη νόσο. Και αυτό το κάνεις τώρα, το κάνεις σε τρεις βδομάδες και βλέπεις μία εικόνα πάλι, μία «φωτογραφία» του ποιες περιοχές έχει επηρεάσει περισσότερο.

Αυτό χρειάζεται μία συστηματική διαδικασία, χρειάζεται ειδικό σχεδιασμό ο οποίος είναι ήδη στα σκαριά και θα γίνει.

Άρα θα έχουμε τρεις διαφορετικές πληροφορίες για το πώς εξελίσσεται η νόσος.

Παρόλα αυτά, σας είπα και στην αρχή, 15% καταγράφεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα μαθηματικά μοντέλα και οι εκτιμήσεις που έχουμε κάνει μέχρι τώρα, δείχνουν ότι είμαστε εντός των προβλέψεών μας με αυτά τα δεδομένα που σας είπα και που αφορούν εξαντλητική επιτήρηση των σοβαρών κρουσμάτων σε ΜΕΘ και σε νοσοκομεία.

Είμαστε ικανοποιημένοι με την πορεία. Αλλά η πορεία, πρέπει να το πω ξανά, θα εξαρτηθεί από την αυστηρότητα και την πίστη την οποία θα δείξουμε στα απλά μέτρα που είπαμε όλοι μας, τα οποία δεν περιλαμβάνουν το τεστ, να είμαι σαφής».