Αλλεργική ρινίτιδα: Οι ομοιότητες με τον κορονοϊό

Την προσοχή όσων πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα εφιστούν οι ωτορινολαρυγγολόγοι (ΩΡΛ), καθώς μπορεί να “βοηθήσουν” άθελά τους στην εξάπλωση της πανδημίας covid-19.

Ο παραπάνω λόγος είναι και ένας από τους βασικότερους, για τους οποίους η αλλεργική ρινίτιδα δεν πρέπει να αξιολογείται μέσω τηλεϊατρικής ή τηλεφώνου, αλλά με κλινική εξέταση, με τη διενέργεια δοκιμών δέρματος ή ειδικής δοκιμής IgE ορού. Κι αυτό, διότι τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας ενδέχεται να αλληλεπικαλύπτονται με εκείνα του κορονοϊού, καθώς πολλά είναι κοινά.
Παράλληλα, όμως, όσοι γνωρίζουν ότι πάσχουν από χρόνια αλλεργική ρινίτιδα θα πρέπει να συνεχίσουν κανονικά τη θεραπεία τους, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία που να θέτουν αυτή την κατηγορία ασθενών σε κίνδυνο σοβαρής επιπλοκής, κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης covid-19. «Αντίθετα, η μη ελεγχόμενη αλλεργική ρινίτιδα σε ένα άτομο μπορεί να αυξήσει την εξάπλωση της νόσησης από covid-19», αναφέρει ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος κ. Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ Κλινικής του «Μητέρα».

Τα συµπτώµατα
Η αλλεργική ρινίτιδα είναι φλεγμονή της βλεννογόνου της μύτης, λόγω υπέρμετρης ευαισθησίας στη γύρη, τη χλόη, τη σκόνη, τις τρίχες και τα φτερά οικιακών ζώων. Συχνά εμφανίζεται μαζί με την αλλεργική επιπεφυκίτιδα και το άσθμα.
Καθώς μερικά συμπτώματα του κορονοϊού είναι όμοια με εκείνα της αλλεργικής ρινίτιδας, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι ασθενείς που πανικοβάλλονται, σπεύδοντας να κάνουν διαγνωστικά τεστ. Για τον λόγο αυτό, οι ΩΡΛ συστήνουν οι ασθενείς να συμβουλεύονται πρώτα τον γιατρό τους, αν εμφανίζουν μερικά από τα συμπτώματα που προκαλεί η αλλεργική ρινίτιδα.

Tα βασικά συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας είναι:
Φτέρνισμα: Έντονο και συχνό φτέρνισμα, το πρωί ή όταν το άτομο εκτίθεται σε χώρους όπου υπάρχει υψηλή συγκέντρωση στο υπεύθυνο αερο-αλλεργιογόνο (κήποι ή πάρκα για τη γύρη, αποθήκες, γυμναστήρια για μύκητες και ακάρεα).
Φαγούρα – κνησμός στον φάρυγγα, στα αυτιά και στη μύτη.
Μπούκωμα μύτης – ρινική συμφόρηση: Επηρεάζει συχνά την όσφρηση, αλλοιώνοντας και τη γεύση, καθώς αυτές οι δύο αισθήσεις είναι στενά συνδεδεμένες.
Επηρεασμός ακοής. Σε κάποιους ασθενείς επηρεάζει και την ακοή, προκαλώντας την αίσθηση ότι έχουν βουλωμένα αυτιά. Αυτό συμβαίνει διότι ένα τμήμα του αυτιού επικοινωνεί με τη μύτη.
Ρινική καταρροή: Έκκριση διάφανης βλέννας, σε αρκετή ποσότητα.

Συχνά η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να συνδεθεί με:
Αλλεργική επιπεφυκίτιδα
Οπισθορινική καταρροή
Βήχα
Ροχαλητό
Κόπωση, κεφαλαλγία ή πονοκέφαλο
Συχνές ωτίτιδες
Ιγμορίτιδα
Ρινικούς πολύποδες

Σε έξαρση η αλλεργική ρινίτιδα στην Ελλάδα
Καθώς την τελευταία περίοδο στη χώρα μας παρατηρούνται συχνές καιρικές αλλαγές, η αλλεργική ρινίτιδα βρίσκεται σε έξαρση, ταλαιπωρώντας δεκάδες χιλιάδες παιδιά και ενήλικες. Βασικός κανόνας για όσους έχουν υπέρμετρη ευαισθησία είναι να αποφεύγουν τη γύρη, τη χλόη, τη σκόνη, τις τρίχες και τα φτερά οικιακών πτηνών.
«Το πρόβλημα της αλλεργικής ρινίτιδας λαμβάνει παγκόσμιες διαστάσεις, καθώς τους τελευταίους 12 μήνες 17,6 εκατομμύρια ενήλικες και 6,6 εκατομμύρια παιδιά διαγνώστηκαν θετικοί στην πάθηση», προσθέτει ο Δρ. Αρτόπουλος.

Θεραπεία
Η διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας γίνεται με βάση το ιστορικό του ασθενή και με διεξαγωγή αντικειμενικής εξέτασης. Οι δερματικές δοκιμασίες νυγμού (skin prick tests), οι οποίες δίνουν αποτέλεσμα σε 15-20 λεπτά, και οι αιματολογικές εξετάσεις για τη μέτρηση ολικής ανοσοσφαιρίνης E και ειδικών ανοσοσφαιρινών Ε, μπορούν να εντοπίσουν το υπεύθυνο αλλεργιογόνο, ώστε να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες αποφυγής, αλλά και να οριστεί η διάρκεια της θεραπείας.

Συνήθως, για τη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας χορηγούνται:
Αντι-ισταμινικά
Αποσυμφορητικά
Ενδορινικά στεροειδή
Αντι-λευκοτριενικά
Ανοσοθεραπεία

Σημειωτέον ότι η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί, αφ’ ενός, να υφίσταται όλο τον χρόνο, εφόσον τα αερο-αλλεργιογόνα υπάρχουν πάντα, όπως συμβαίνει με τα ακάρεα της σκόνης ή με τα επιθήλια ζώων. Αφ’ ετέρου, μπορεί να είναι εποχική, λόγω της γύρης των δέντρων και των χόρτων που υπάρχει στην ατμόσφαιρα μόνο κατά την ανθοφορία.
www.artopoulos.com.gr