Δρ. Γεώργιος Ζώντος: “Στόχος μου είναι κάθε ασθενής να νιώθει χαρά και αυτοπεποίθηση”

Πόσα γνωρίζουμε για την ανδρική και γυναικεία τριχόπτωση; Ποιες είναι οι πιο εξειδικευμένες θεραπείες πρόληψης και αντιμετώπισης; Ο διεθνώς αναγνωρισμένος γιατρός στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, Δρ. Γεώργιος Ζώντος, MD, BSc, MSc, PhD, Fellow της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργικής Αποκατάστασης Μαλλιών (ISHRS) και πρόσφατα εκλεγμένο μέλος στο Board of Directors του Αμερικανικού Συμβουλίου Χειρουργικής Αποκατάστασης Μαλλιών (American Board of Hair Restoration Surgery), δημιούργησε την υψηλών προδιαγραφών Πρότυπη Κλινική Μεταμόσχευσης Μαλλιών Zontos Hair & Skin Clinic στη Γλυφάδα. Με πάνω από 5.500 επιτυχημένες χειρουργικές μεταμοσχεύσεις μαλλιών σε ασθενείς στη Δανία, την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Κύπρο, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και τη Νότια Αφρική, διαθέτει πλούσια και μακροχρόνια εμπειρία και έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως για τις συστηματικά ασφαλείς ιατρικές πρακτικές με υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα στη χειρουργική αποκατάστασης μαλλιών που εφαρμόζει. Παράλληλα, συνεισφέρει ενεργά στην έρευνα με δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Συμμετέχει σε πολλές εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και εργαστήρια, καθώς είναι ένας από τους λίγους χειρουργούς παγκοσμίως που διδάσκουν FUE και χειρουργική μαλλιών σε άλλους χειρουργούς. Με στόχο να προσφέρει στον κάθε ασθενή που τον εμπιστεύεται αυτοπεποίθηση χωρίς περιορισμούς, μιλά αποκλειστικά στο Plan Be και δίνει απαντήσεις για ένα σημαντικό θέμα που αγγίζει άνδρες και γυναίκες, την τριχόπτωση και την ανάγκη αντιμετώπισής της.

_Μετά από 13 χρόνια στη Δανία και χιλιάδες χειρουργικές επεμβάσεις σε ασθενείς από όλο τον κόσμο, τι ήταν εκείνο που σας έκανε να γυρίσετε στην Ελλάδα και τι θέλετε να κρατήσετε, αλλά και να υιοθετήσετε εδώ, από αυτή την πλούσια εμπειρία σας στο εξωτερικό;
Η Ελλάδα είναι το σπίτι μου. Νιώθω πολύ τυχερός και ευγνώμων για όλους τους ασθενείς που με εμπιστεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια που ήμουν Ιατρικός Διευθυντής στην Κλινική Μεταμόσχευσης Μαλλιών Haarklinikken στην Κοπεγχάγη, αλλά και σε κλινικές στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Κύπρο, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και τη Νότια Αφρική. Με την πολύτιμη και πολυετή εμπειρία που αποκόμισα από το εξωτερικό, αποφάσισα να επενδύσω στη χώρα μου, δημιουργώντας την Πρότυπη Κλινική Zontos Hair & Skin Clinic, ανάλογου επιπέδου με αυτό των Σκανδιναβικών χωρών και με διεθνή πρότυπα ασφαλείας, για την παροχή πρωτοποριακών υπηρεσιών κατά της τριχόπτωσης.
Επιπλέον, θέλω να συμβάλω θετικά ώστε να σταματήσει το στίγμα που συνοδεύει όσους και όσες χάνουν τα μαλλιά τους. Στο εξωτερικό οι άνθρωποι προχωρούν πιο συχνά σε θεραπείες καταπολέμησης της τριχόπτωσης, ενώ στη χώρα μας θεωρείται ακόμα ταμπού.
Στόχος μου είναι κάθε ασθενής να νιώθει χαρά και αυτοπεποίθηση απολαμβάνοντας τα φυσικά αποτελέσματα των προηγμένων θεραπειών που εφαρμόζουμε. Ο ιατρικός εξοπλισμός της κλινικής είναι τελευταίας τεχνολογίας.Η ιατρική ομάδα αποτελείται από εξαιρετικά καταρτισμένους επαγγελματίες. Εγώ και ο Δρ. Θεόδωρος Βερνίκος, MD, Ειδικός Δερματολόγος, ο οποίος είναι ο Επιστημονικός Υπεύθυνος της Zontos Hair & Skin Clinic ωθούμε την ιατρική ομάδα σε συνεχή εκπαίδευση πάνω στις νέες μεθόδους, ώστε να εξελίσσονται. Οι ιατρικοί βοηθοί της κλινικής λαμβάνουν μέρος σε παγκόσμια συνέδρια και διδάσκουν νέους του κλάδου σε διεθνή και αναγνωρισμένα προγράμματα.

_Πόσο συχνό είναι το πρόβλημα της τριχόπτωσης στη χώρα μας και ποια τα συνηθέστερα προβλήματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς που απευθύνονται σε εσάς;
Όλοι μας, ανεξαιρέτως φύλου, ηλικίας ή χώρας, χάνουμε από 50 έως 100 τρίχες την ημέρα. Ξεκινάμε όμως να μιλάμε για τριχόπτωση όταν ο αριθμός των τριχών που χάνουμε υπερβαίνει των αριθμό αυτών που αναγεννώνται καθημερινά. Σ’ αυτό συντελούν πολλοί εξωγενείς, οργανικοί και γενετικοί παράγοντες. Για παράδειγμα, η ανδρογενετική αλωπεκία είναι μία εξαιρετικά συνηθισμένη διαταραχή, η οποία επηρεάζει περίπου το 50% των ανδρών και άλλες τόσες γυναίκες μετά την ηλικία των 40 ετών. Όμως, πλέον βλέπουμε να αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που παρουσιάζουν αραίωση ακόμα και σε νεαρότερες ηλικίες, λόγω του τρόπου ζωής, του άγχους και της διατροφής.
Αυτό όμως που με απασχολεί περισσότερο είναι ότι αρκετοί από τους ασθενείς μου έρχονται για να διορθώσω προηγούμενες αποτυχημένες επεμβάσεις. Δυστυχώς, ορισμένες από αυτές έχουν μη αναστρέψιμα αποτελέσματα. Έχει αποδειχθεί ότι τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, πολλοί στρέφονται σε γρήγορες λύσεις αμφιβόλου ποιότητας από μη εξειδικευμένο προσωπικό που υπόσχεται θαύματα σε εξευτελιστικές τιμές.

_Η τριχόπτωση και η αραίωση εμφανίζονται, ως επί το πλείστον, στους άνδρες, ωστόσο ταλαιπωρούν και ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών. Ποιες είναι οι κυριότερες αιτίες που πυροδοτούν τα προβλήματα αυτά; Υπάρχουν διαφορές ανάλογα με το φύλο;
Το φύλο παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην τριχόπτωση. Όμως ειδικά για τις γυναίκες η τριχόπτωση μπορεί να καταρρακώσει την ψυχολογία τους. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που την προκαλούν, όπως προανέφερα. Στην κλινική έρχονται νέες γυναίκες που χάνουν τα μαλλιά τους λόγω υπερβολικού άγχους και μη υγιεινού τρόπου ζωής ή γυναίκες με προδιάθεση και ιατρικό ιστορικό. Μία κατηγορία γυναικών που ταλαιπωρείται περισσότερο, όμως, είναι οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που εμφανίζουν ανδρογενετική αλωπεκία σε ποσοστό 13%.       Η συχνότητα αυξάνεται και μπορεί να επηρεάσει μέχρι και το 75% των γυναικών είτε μετά την εμμηνόπαυση, ή από την ηλικία των 65 ετών και άνω.

_Το θέμα της ψυχολογίας, αλλά και της «κοινωνικής αποδοχής», πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν στο να πάρει κάποιος την απόφαση για να προχωρήσει σε μεταμόσχευση μαλλιών;
Είναι ο βασικότερος λόγος. Ποιος δε θέλει να έχει όμορφα και πλούσια μαλλιά; Οι άνδρες είναι πιο απρόθυμοι στην Ελλάδα να προχωρήσουν σε θεραπεία, παρότι τους ενοχλεί και πολλές φορές αυτοσαρκάζονται με την απώλεια των μαλλιών τους. Αντίθετα, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν άμεσα τέτοια θέματα, καθώς η ψυχολογία τους επηρεάζεται σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτή των ανδρών. Πολλοί βέβαια δεν γνωρίζουν ότι σήμερα υπάρχουν αρκετές θεραπείες που μπορούν να επιβραδύνουν, να σταματήσουν ή και να αναστρέψουν το πρόβλημα της τριχόπτωσης. Αυτό που θέλω να υπογραμμίσω είναι πως η σύγχρονη μεταμόσχευση μαλλιών, ειδικά με την τεχνική FUE ,μας επιτρέπει να αποκαταστήσουμε ακόμα και εκτεταμένα προβλήματα αραίωσης με απόλυτα φυσικό και ασφαλή τρόπο, αυξάνοντας την αυτοπεποίθηση και βελτιώνοντας την ψυχολογία ανδρών και γυναικών.

Ναπολέοντος Ζέρβα 18 Γλυφάδα τκ 16675 Τηλέφωνο: +302108980750 Email: info@zontos-hair-clinic.com www.zontos-hair-clinic.com/el

_Ενδείκνυται για όλους τους ασθενείς ο ίδιος ακριβώς τρόπος αντιμετώπισης; Πόσο σημαντική είναι η εξατομίκευση στη διάγνωση και αντιμετώπιση της κάθε περίπτωσης;
Με ρωτήσατε πριν για τις διαφορές με το εξωτερικό και τι θέλω να αλλάξω στην Ελλάδα. Έχω παρατηρήσει ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη ενημέρωση επί του θέματος της πρόληψης και της θεραπείας της τριχόπτωσης. Οφείλουμε ως ειδικοί να καταστήσουμε ξεκάθαρο ότι κάθε ασθενής είναι ξεχωριστός. Έχει τις δικές του ανάγκες, το δικό του ιατρικό ιστορικό και δεν μπορούν όλοι να κάνουν τις ίδιες θεραπείες. Η σωστή διάγνωση, η μακροπρόθεσμη στρατηγική και ο σχεδιασμός μίας φυσικής hairline που ταιριάζει απόλυτα στο πρόσωπο του κάθε ασθενή, αποτελούν τα μυστικά ενός επιτυχημένου αποτελέσματος. Η εξατομίκευση στη θεραπεία κατά της τριχόπτωσης είναι απαραίτητη, εάν θέλουμε να δώσουμε στον ασθενή φυσικά αποτελέσματα με διάρκεια.

_Στο ιατρείο σας χρησιμοποιείτε το σύστημα FOLLYSIS© κατά τη διαδικασία της διάγνωσης. Τι είναι αυτό που καθιστά το σύστημα αυτό τόσο πρωτοποριακό;
Το FOLLYSIS© είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα διάγνωσης. Επιτρέπει τον ακριβή σχεδιασμό εξατομικευμένης θεραπείας και αποκατάστασης των μαλλιών, καθώς και παρακολούθησης των ασθενών. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό υπολογιστικό σύστημα διάγνωσης, που περιλαμβάνει μια εξελιγμένη βάση δεδομένων και προηγμένες τεχνικές επεξεργασίας εικόνας του τριχωτού. Είναι ειδικά σχεδιασμένο από εμένα και την ομάδα μου στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστήμιου Πατρών και έχει παρουσιαστεί σε δυο παγκόσμια συνέδρια της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργικής Αποκατάστασης Μαλλιών (International Society of Hair Restoration Surgery – ISHRS). Επιπλέον έχει βραβευτεί διεθνώς ως πρωτότυπη ερευνητική εργασία από την ISHRS.

_Εφαρμόζετε αποκλειστικά και τη μέθοδο Follicular Unit Extraction (FUE), μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών, με γρήγορο χρόνο αποκατάστασης. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτήν.
Η FUE είναι μια καινοτόμος τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών που προσφέρει εξαιρετικά φυσικά αποτελέσματα χωρίς γραμμικές ουλές. Επιπλέον, έχω αναπτύξει και δημοσιεύσει μια επαναστατική τεχνική που ονομάζεται Κάθετη FUE Εξαγωγή (Vertical FUE Extraction), η οποία ελαχιστοποιεί τον τραυματισμό της δότριας περιοχής, επιτρέποντας ταυτόχρονα μια ευκολότερη και αποτελεσματικότερη συλλογή μοσχευμάτων. Αυτό που δεν είναι γνωστό στον κόσμο, αλλά το αντιμετωπίζουν οι χειρούργοι που πραγματοποιούν επεμβάσεις FUE, είναι ότι όσο μεγαλύτερο είναι το αρχικό τραύμα στη δότρια περιοχή κατά τη συλλογή των μοσχευμάτων, τόσο μεγαλύτερη είναι η ίνωση. Γι’ αυτό στη Zontos Hair & Skin Clinic εφαρμόζουμε την Κάθετη FUE Εξαγωγή που προκαλεί 87% μικρότερο επιφανειακό τραυματισμό στο δέρμα της δότριας ζώνης. Παράλληλα, το ποσοστό της μάζας του δέρματος που αφαιρείται είναι 394% λιγότερο σε σχέση με την κλασική FUE τεχνική.

_Τι ακριβώς είναι η Long Ηair FUE τεχνική που εφαρμόζετε και ποια τα πλεονεκτήματά της;
Στην κλασική τεχνική FUE χρειάζεται ξύρισμα της δότριας περιοχής του κεφαλιού. Αντίθετα, με την τεχνική Long Hair FUE που εφαρμόζουμε στη Zontos Hair & Skin Clinic, η μεταμόσχευση μαλλιών γίνεται χωρίς να απαιτείται να ξυρίσουμε καθόλου τα μαλλιά. Με αυτό τον τρόπο γίνεται η επέμβαση δίχως να αναγκαστούν οι ασθενείς να αλλάξουν στο ελάχιστο το στυλ των μαλλιών τους, ενώ η τεχνική αυτή προσφέρει φυσικά αποτελέσματα με μέγιστη διακριτικότητα. Φυσικά, είναι ιδιαίτερα απαιτητική και γίνεται από πολύ έμπειρους ιατρούς.

O Δρ. Θεόδωρος Βερνίκος, MD, Επιστημονικός Υπεύθυνος της Zontos Hair & Skin Clinic, μαζί με τον ιδρυτή της Δρ. Γεώργιο Ζώντο

_Υπάρχουν θεραπείες, οι οποίες δεν φέρνουν πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα, κάνοντας πολλούς να είναι επιφυλακτικοί. Τι θα λέγατε εσείς σε κάποιον που αντιμετωπίζει πρόβλημα τριχόπτωσης, ο οποίος όμως προβληματίζεται για το αν πρέπει να προχωρήσει σε μεταμόσχευση μαλλιών;
Θα τονίσω εκ νέου τη σημασία της σωστής ενημέρωσης και διάγνωσης. Τα μη επιθυμητά αποτελέσματα οφείλονται σε δύο βασικούς λόγους: Πρώτον, στη μη εξατομικευμένη θεραπεία και, δεύτερον, στη διεθνή μάστιγα παράνομων κλινικών αποκατάστασης μαλλιών που υπόσχονται φθηνές και γρήγορες θεραπείες. Συνήθως σε αυτές τις κλινικές, η διενέργεια των επεμβάσεων γίνεται από μη εξουσιοδοτημένο ιατρικό προσωπικό και, συνεπώς, εμπεριέχει πολλούς κινδύνους και αρκετές φορές μη αναστρέψιμα αποτελέσματα.
Η συμβουλή μου είναι πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε θεραπεία, να ενημερωθούν για την εξειδίκευση και την εμπειρία του γιατρού και να δουν αληθινά αποτελέσματα σε περιπτώσεις ασθενών του. Στη Zontos Hair & Skin Clinic μπορούν να είναι σίγουροι πως η διάγνωση, ο σχεδιασμός, η εφαρμογή εξ ολοκλήρου της επέμβασης και η μετέπειτα παρακολούθηση, γίνονται από τον ίδιο τον γιατρό και μόνο. Στόχος κάθε θεραπείας αντιμετώπισης της τριχόπτωσης, είτε με προληπτικές μεθόδους είτε με μεταμόσχευση μαλλιών, είναι τα βέλτιστα και απολύτως φυσικά αποτελέσματα, που θα τονώσουν την αυτοπεποίθηση των ασθενών μας.

Φωτογραφίες: Θάνος Σπηλιόπουλος / thanoshoot@gmail.com