Ερεθισμένος λαιμός: Στόχος η άμεση ανακούφιση! | Υγεία - planbemag.gr
Plan Be Mag
Υγεία

Ερεθισμένος λαιμός: Στόχος η άμεση ανακούφιση!

Πολλές φορές έχουμε ακούσει ή έχουμε χρησιμοποιήσει τη φράση “με γρατζουνάει (ή με γαργαλάει) ο λαιμός μου”, για να περιγράψουμε τα συμπτώματα του ερεθισμένου λαιμού. Το κρύο ετοιμάζεται και φέτος να μπει δυναμικά στην καθημερινότητά μας και επιβάλλεται να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειές του.

Ο ερεθισμένος λαιμός μπορεί να είναι ο προάγγελος ή μία από τις συνέπειες του κρυολογήματος. Ανεξάρτητα από την αιτιολογία (απλός ερεθισμός του φάρυγγα, ιογενής λοίμωξη κ.ά.) του προβλήματος, ο στόχος είναι η άμεση ανακούφισή του.

Τις περισσότερες φορές ο πονόλαιμος είναι πιο έντονος το πρωί και βελτιώνεται στη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός και να δυσκολέψει σημαντικά τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Επιπλέον, είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα σε όλες τις ηλικίες, ιδιαίτερα τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.

Πώς και γιατί

Εμφανίζεται είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα και εκδηλώνεται με συμπτώματα είτε ελαφριά, όπως η δυσάρεστη αίσθηση σε όλη τη ζώνη του φάρυγγα και του λάρυγγα, είτε πιο βαριά, όπως είναι η αδυναμία να καταπιούμε στερεές τροφές, υγρά ή ακόμα και το ίδιο το σάλιο μας. Στην τελευταία περίπτωση, τα συμπτώματα προειδοποιούν για την ύπαρξη μιας πιο σοβαρής κατάστασης.

Ένας μεγάλος αριθμός κρουσμάτων οφείλεται σε μολύνσεις από ιούς ή βακτήρια, ως κλασικό σύμπτωμα της γρίπης και του κρυολογήματος. Άλλα αίτια και/ή επιβαρυντικοί παράγοντες είναι το κάπνισμα, η μειωμένη πρόσληψη νερού και η συνεχής χρήση της φωνής. Επίσης, παρουσιάζεται δυσφορία σε περιπτώσεις γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, η οποία προκαλεί την άνοδο οξέος από το στομάχι στον οισοφάγο και, αν φτάσει στο λαιμό, προκαλεί πόνο. Τέλος, η κατανάλωση πολύ ζεστών ή πολύ κρύων ροφημάτων είναι μια καθημερινή συνήθεια που κάνει τους βλεννογόνους του λαιμού πιο ευάλωτους σε μια πιθανή είσοδο ιών ή βακτηρίων.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να γίνει σωστή διάγνωση, ώστε να είναι αποτελεσματική η θεραπεία και να εντοπιστεί η αιτία του πονόλαιμου, καθώς και το κατά πόσον σχετίζεται με μια μόλυνση από ιό ή βακτήριο. Η διάγνωση δεν είναι πάντα ξεκάθαρη. Για το λόγο αυτό αν χειροτερέψουν τα συμπτώματα θα πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή ενός γιατρού.

Χρήσιμες συμβουλές ανακούφισης

  • Πίνετε ζεστά ροφήματα για ενυδάτωση, αλλά και για να μαλακώσει ο λαιμός και να περιοριστεί ο πόνος.
  • Αυξήστε την πρόσληψη υγρών (νερού και χυμών φρούτων).
  • Κάνετε εισπνοές ατμού.
  • Αποφύγετε το κάπνισμα και περιβάλλον με ρύπανση που ερεθίζουν το λαιμό.
  • Μην παίρνετε αντιβιοτικά. Δεν μπορούν να καταπολεμήσουν τα συμπτώματα ιογενούς αιτιολογίας. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι η ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων.
  • Χρησιμοποιήστε παστίλιες ή στοματικό διάλυμα για γαργάρες. Καταπραΰνουν, χωρίς να περιέχουν αντιβιοτικό.
  • Διατηρήστε τον οργανισμό σας σε καλή κατάσταση. Η υγιεινή διατροφή, πλούσια σε αντιοξειδωτικά και η τακτική άσκηση θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Η Ολοκληρωμένη Λύση για τον Πονόλαιμο σε 3 υπέροχες γεύσεις

Το TantumVerde προσφέρει πολύ περισσότερα από το να απαλύνει τον λαιμό, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη λύση για την αντιμετώπιση του πονόλαιμου, καθώς και άλλων φλεγμονωδών παθήσεων της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας, χάρη στην τριπλή δράση της βενζυδαμίνης.

Το TantumVerde μειώνει το οίδημα και την ερυθρότητα, ανακουφίζει από τον πόνο και εξουδετερώνει τους ιούς της λοίμωξης, παρέχοντας αποτελεσματική ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής. Διατίθεται μόνο στο φαρμακεία σε εύχρηστες μορφές: Στοματικό διάλυμα και παστίλιες.

Τώρα η 3x δράση του Tantum Verde σε 3 γεύσεις! Στην ήδη αποτελεσματική μέντα, προστίθενται 2 ακόμα υπέροχες γεύσεις χωρίς ζάχαρη: Λεμόνι και Πορτοκάλι – Μέλι.