Καρκίνος του ΜΑΣΤΟΥ: Ο κρίσιμος προληπτικός έλεγχος και τα νέα φαρμακευτικά «όπλα» στη φαρέτρα της Ογκολογίας

Ο καρκίνος μαστού αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο του γυναικείου φύλου. Επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι 1 στις 8 γυναίκες θα εμφανίσει καρκίνο μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της, γεγονός που πρέπει να ευαισθητοποιήσει τόσο την κάθε γυναίκα, όσο και όλη την κοινωνία για την ανάγκη του προσυμπτωματικού ελέγχου (screening).

γράφει ο Δρ. Βασίλης Ραμφίδης MD, MSc, Παθολόγος – Ογκολόγος

Το ισχυρότερο εργαλείο που διαθέτουμε για  την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου μαστού είναι η μαστογραφία. Υπάρχουν ισχυρά δεδομένα, βασισμένα σε μελέτες, που δείχνουν ότι οι γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε μαστογραφία από την ηλικία των 40 ετών. Ειδικά για την ηλικιακή ομάδα 50 έως 75 ετών, η μαστογραφία στα πλαίσια του screening μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο μαστού κατά 40%,

Στο ερώτημα για τη χρήση της μαστογραφίας ή έτερων απεικονιστικών μεθόδων (υπέρηχος, μαγνητική μαστογραφία) σε μικρότερη ηλικία, η απάντηση είναι ότι θα πρέπει να αποτελεί εξατομικευμένη απόφαση ανάλογα με το οικογενειακό ιστορικό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε γυναίκας. Και, φυσικά, δεν πρέπει να αμελούμε ότι κάθε γυναίκα, μετά την ενηλικίωσή της,  είναι σημαντικό να υποβάλλεται σε τακτική ψηλάφηση από ειδικό και να εκπαιδευτεί και η ίδια στην αυτοψηλάφηση των μαστών της.

Εκτός του προληπτικού ελέγχου, οι εξελίξεις για την αντιμετώπιση του καρκίνου μαστού μετά τη διάγνωση είναι εντυπωσιακές. Βιώνουμε μια συναρπαστική εποχή στην Ογκολογία, με την έρευνα να εστιάζει περισσότερο στην ανοσοθεραπεία και στις στοχευμένες θεραπείες. Νέα φάρμακα και αποτελεσματικότερες στρατηγικές συγκαταλέγονται στη θεραπευτική μας φαρέτρα και, πλέον, γυναίκες ακόμα και με επιθετικότερες μορφές καρκίνου μαστού, έχουν πολύ καλύτερη πρόγνωση.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στο ότι η αντιμετώπιση του καρκίνου μαστού απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση, με τη συνεργασία πολλών διαφορετικών ειδικοτήτων. Η δημιουργία μια τέτοιας θεραπευτικής ομάδας, με επίκεντρο πάντα τον ασθενή, επιτυγχάνει τα βέλτιστα αποτελέσματα και εξασφαλίζει, σε συνδυασμό με τις συνεχείς ερευνητικές προσπάθειες, ένα μέλλον στο οποίο ο καρκίνος πλέον δεν θα τρομάζει.

O Βασίλης Ραμφίδης MD, MSc, είναι Παθολόγος-Ογκολόγος, Διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής 251 του Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, καθώς και Διευθυντής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Παράλληλα, διατελεί Πανεπιστημιακός Συνεργάτης της Γ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.