Υπεύθυνοι ταξιδιώτες εν μέσω -φθίνουσας- πανδημίας | Yγεία - planbemag.gr
Plan Be Mag
Υγεία

Υπεύθυνοι ταξιδιώτες εν μέσω -φθίνουσας- πανδημίας. Μια «ανακεφαλαίωση ασφαλείας» γι’ αυτό το καλοκαίρι

Αποφασίσαμε από νωρίς ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό. Θα τολμήσουμε λίγο ευκολότερα να πάμε διακοπές, θα ταξιδέψουμε λίγο πιο ξένοιαστα, θα απολαύσουμε λίγο περισσότερο τον ήλιο, τη θάλασσα, το νησί, το βουνό, τις περιηγήσεις σε πόλεις του εξωτερικού… Κι όμως, η καλοκαιρινή αύξηση των κρουσμάτων, η επικράτηση νεότερων μεταλλάξεων, αλλά και οι μεγάλες τουριστικές ροές από πολλές και διαφορετικές χώρες που θα κινούνται στα ίδια μέρη με εμάς, επιβάλλουν μία επιπλέον προσοχή. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και οι κλασικοί κίνδυνοι με τους οποίους έρχεται κανείς αντιμέτωπος στις διακοπές, ανεξαρτήτως επιδημιολογικών συνθηκών, καθιστώντας αναγκαία μία… «ανακεφαλαίωση ασφαλείας» για όσους είναι αποφασισμένοι «να το ζήσουν» φέτος το καλοκαίρι τους.

Eπιμέλεια Μαρία Λυσάνδρου

Βασικές οδηγίες για εμβολιασμένους και μη ταξιδιώτες
Παρά τον μεγάλο πλέον αριθμό εμβολιασμένων ατόμων διεθνώς, πολλές χώρες του πλανήτη εξακολουθούν να παρουσιάζουν απρόσμενες εξάρσεις κρουσμάτων, με την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων να δυσκολεύει περαιτέρω τα δεδομένα για έναν ταξιδιώτη. Εάν, λοιπόν, προγραμματίζετε να ταξιδέψετε στο εξωτερικό, είναι πολύ σημαντικό να είστε ενήμεροι για την επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί στη χώρα προορισμού σας, καθώς και τις οικονομικές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν στο συγκεκριμένο ταξίδι για εσάς, αλλά και για όσους θα ταξιδεύουν μαζί σας.

Μια βασική πληροφορία που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι πώς ακριβώς θα πρέπει να κινηθείτε στη συγκεκριμένη χώρα εάν διαγνωστείτε θετικοί κατά την παραμονή σας εκεί. Δεδομένου ότι είναι πιθανό να χρειαστείτε ειδική φροντίδα, καλό είναι να έχετε μια εικόνα για την κατάσταση του συστήματος υγείας της χώρας, καθώς ένα ξέσπασμα της πανδημίας μπορεί να το επιβαρύνει σημαντικά και να δυσκολέψει τη δική σας πρόσβαση εκεί για οποιοδήποτε θέμα υγείας.

Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο φροντίζοντας να έχετε κάνει τα απαιτούμενα εμβόλια, μεταξύ των οποίων και εκείνο κατά της COVID-19.

Ακολουθήστε τους εκάστοτε εγχώριους κανόνες υγείας και συνεχίστε να ακολουθείτε απλά βήματα προστασίας, όπως:
– Η χρήση μάσκας.
– Το συχνό πλύσιμο των χεριών.
– Η τήρηση αποστάσεων. 

Συμβουλές για εμβολιασμένους ταξιδιώτες
Τα εμβόλια προσφέρουν μεν προστασία, ωστόσο εξακολουθεί να υφίσταται, έστω και μειωμένος, ο κίνδυνος νόσησης. Όταν, λοιπόν, ταξιδεύετε:
Ακολουθήστε τους εγχώριους υγειονομικούς κανόνες
Παρακολουθήστε τα συμπτώματα που ενδεχομένως να παρουσιάσετε
Φορέστε τη μάσκα σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες και στους ενδεικνυόμενους χώρους
Τηρείτε τακτικά τους κανόνες υγιεινής των χεριών
Κάντε τεστ άμεσα εάν παρουσιάσετε συμπτώματα

Είναι κρίσιμης σημασίας να παρακολουθείτε τακτικά τους κανόνες περί πανδημίας που ισχύουν στη χώρα προορισμού σας, καθώς μπορεί να προκύψουν τροποποιήσεις.

Συμβουλές για μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες
Οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες είναι πιο εκτεθειμένοι απέναντι στον ιό κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, καθώς ένα ξέσπασμα της πανδημίας μπορεί να τους θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο, ειδικά σε χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Επιπλέον, οι υγειονομικές υπηρεσίες μπορεί να είναι δυσκολότερες στην πρόσβαση.

Ξανασκεφτείτε το πριν ταξιδέψετε εάν:
Δεν είστε εμβολιασμένοι κατά της COVID-19.
Δεν πληροίτε τις προϋποθέσεις για εμβολιασμό λόγω ηλικίας.
Εξαιρείστε του εμβολιασμού λόγω προβλήματος υγείας.

Εάν εξακολουθείτε να θέλετε να ταξιδέψετε, φροντίστε να πάρετε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες να έρθετε αντιμέτωποι με τον ιό. Τι σημαίνει αυτό:
Αποφεύγετε τα μέρη με συνωστισμό
Περιορίζετε τις κοινωνικές συναναστροφές, ειδικά σε εσωτερικούς χώρους
Τηρείτε τις φυσικές αποστάσεις
Είστε σε εγρήγορση για τυχόν εμφάνιση συμπτωμάτων
Εφαρμόζετε σωστά τη μάσκα σε όλες τις περιπτώσεις, ειδικά όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων
Εφαρμόζετε τακτικά και σωστά τους κανόνες υγιεινής των χεριών
Κάνετε τεστ χωρίς καθυστέρηση, εάν εμφανίσετε συμπτώματα.

Επιπλέον, έχετε υπ’ όψιν σας ότι κάποιοι προορισμοί έχουν διαφορετικούς κανόνες για εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες. Ενημερωθείτε τι ισχύει ακριβώς στον δικό σας προορισμό.

Διεθνείς κανόνες εισόδου και ταξιδιωτικές οδηγίες
Κάθε χώρα ή περιοχή αποφασίζει ποιοι μπορούν να περάσουν ή όχι τα σύνορά της. Ειδικά σε μια περίοδο όπως η τωρινή, κατά την οποία παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων σε πολλές χώρες, οι κανόνες εισόδου και εξόδου από μία χώρα μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή, με μικρή προειδοποίηση. Είναι πιθανό, λοιπόν, να χρειαστεί:

Να επιδείξετε πιστοποιητικό εμβολιασμού, ώστε να έχετε πρόσβαση σε συγκεκριμένους χώρους/εγκαταστάσεις.
Να μείνετε υπό περιορισμό για ένα διάστημα.
Να παρουσιάσετε αρνητικό τεστ για COVID-19.

Ο ορισμός του «πλήρους εμβολιασμού» μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη χώρα προορισμού σας. Φροντίστε πάντα να ελέγχετε τους κανόνες της χώρας στην οποία ταξιδεύετε.
Οι κυβερνήσεις των ξένων χωρών είναι πιθανό να ενεργοποιήσουν έκτακτα μέτρα και περιορισμούς, που μπορεί να σας εμποδίσουν να φύγετε. Εάν εσείς ή κάποιος με τον οποίο ταξιδεύετε μαζί διαγνωστείτε θετικοί, ενδεχομένως να χρειαστεί να τεθείτε σε καραντίνα και να μείνετε περισσότερο, με δικά σας έξοδα. Να είστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο να μείνετε στη χώρα προορισμού σας περισσότερο από όσο είχατε σχεδιάσει – με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε πρακτικό επίπεδο.

Πληροφορίες από www.smartraveller.gov.au