Ηθικό ακμαίο | Απλοί τρόποι για να μη μας... «ρίξει» το φθινόπωρο - planbemag.gr
Plan Be Mag
Trend

Ηθικό ακμαίο: Απλοί τρόποι για να μη μας… «ρίξει» το φθινόπωρο

Οι μέρες που αράζαμε όλοι χαλαροί στις παραλίες, απολαμβάνοντας τον ήλιο, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, κι εμείς πρέπει τώρα να βολευτούμε με τα γκρίζα σύννεφα και τις απρόσμενες  μπόρες που ολοένα και πυκνώνουν. Κι ενώ είναι πολλοί εκείνοι που απολαμβάνουν το σκηνικό με τα κίτρινα φύλλα που πέφτουν απ’ τα δέντρα στα πάρκα, και το χουχούλιασμα στον καναπέ με τις ώρες, εξίσου πολλοί είναι και εκείνοι που νιώθουν ότι η μέρα που μικραίνει και ο μελαγχολικός καιρός επηρεάζουν σημαντικά την ψυχολογία τους.

Αν είστε εκείνος ο τύπος ανθρώπου που νιώθει έξω απ’ τα νερά του αυτή την περίοδο του χρόνου, είτε αντιμετωπίζοντας εποχική κατάθλιψη, είτε έχοντας δυσκολία να σηκωθείτε το πρωί όταν βλέπετε έξω τη συννεφιά, μην απογοητεύεστε – πρόκειται για συχνό φαινόμενο.
Κι ενώ αυτή η κακή διάθεση είναι μάλλον αναμενόμενη για τους περισσότερους, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορεί κανείς να ακολουθήσει, ώστε να ελαφρύνει αυτό το «βάρος» που του προσθέτουν η έλευση του φθινοπώρου και η σταδιακή αλλαγή του καιρού. Δεν είναι και τόσο δύσκολο να αισθανθούμε καλύτερα, φτάνει να το θελήσουμε.
Η life coach Grace MacMahon προτείνει μερικούς τρόπους για να φροντίσουμε τον εαυτό μας και την ψυχολογία μας, ώστε να βγούμε αλώβητοι μέσα από τη γενικότερη «μαυρίλα» της εποχής:

Διατηρούμε μια ισορροπημένη διατροφή
Οι πιο κρύοι μήνες μας κάνουν πάντα να στρεφόμαστε στο fast food και τα γλυκά, καθώς το σώμα μας χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να εξακολουθήσει να κάνει όλες εκείνες τις δραστηριότητες που έκανε τους προηγούμενους μήνες: δουλειά, άσκηση, κοινωνική ζωή…
Και ενώ το να φάμε μερικά γλυκά παραπάνω δεν είναι και το τέλος του κόσμου, είναι σημαντικό να τα εξισορροπούμε φροντίζοντας να καταναλώνουμε παράλληλα και αρκετές θρεπτικές τροφές. Προκειμένου, λοιπόν, να δώσουμε στον οργανισμό μας μια έξτρα ώθηση, καλό είναι να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με υγιεινά βραστά φαγητά και σούπες, πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία, τα οποία και θα βοηθήσουν και το μυαλό μας να λειτουργεί στο 100%, αλλά και θα προστατεύσουν την ικανότητά μας να φέρουμε σε πέρας τις καθημερινές μας υποχρεώσεις. Παράλληλα, θα μας κρατήσουν ζεστούς όταν έξω ο καιρός «θα έχει βάλει ψυχρούλα».

Φροντίζουμε να διατηρήσουμε τη βιταμίνη D σε καλά επίπεδα
Κι ενώ η βιταμίνη D ενισχύεται από τη λιακάδα και τον καλό καιρό, όσο προχωράμε στο φθινόπωρο, η συννεφιά αρχίζει να δυσκολεύει την όλη κατάσταση. Χρειάζεται, λοιπόν, να διασφαλίσουμε ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό μας δεν θα πάρουν την κατηφόρα – κι αυτό είναι σημαντικό για πολλούς λόγους: αφ’ ενός, για τη διατήρηση της υγείας των οστών, των αρθρώσεων, των μυών και των δοντιών μας. Αφ’ ετέρου, για τη διατήρηση της καλής μας ψυχολογίας, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη συμβάλλει στη ρύθμιση της διάθεσης. Βιταμίνη D μπορούμε να λάβουμε μέσω της διατροφής (π.χ. τρώγοντας σολομό, τόνο σε κονσέρβα, κρόκο αυγού, πίνοντας χυμό πορτοκάλι κ.λπ.), ή και μέσω συμπληρωμάτων, αφού συμβουλευτούμε έναν ειδικό.

Βρίσκουμε τρόπο να νιώσουμε χαλαροί
Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά το να «αγκαλιάσουμε» τον κρύο καιρό και να προσπαθήσουμε να νιώσουμε άνετα υπό τις νέες αυτές συνθήκες, μπορεί να κάνει όντως τη διαφορά. Αυτό μπορεί να γίνει με μερικές απλές κινήσεις, χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψουμε μια περιουσία, έχοντας μία μαλακή κουβερτούλα σταθερά στον καναπέ μας, ανάβοντας αρωματικά κεριά που θα μας βοηθήσουν να χαλαρώσουμε, ακόμα και αγοράζοντας μερικά ζεστά ρούχα που θα μας κάνουν να νιώθουμε άνετα φορώντας τα.

Δεν αφήνουμε το κρύο να μας πτοήσει
Κι ενώ το κρύο ή το ψιλόβροχο μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για να βγει κανείς έξω, ωστόσο το να το τολμήσουμε θα μας κάνει αυτόματα καλό. Ο φρέσκος αέρας, αυτή την περίοδο, βοηθά να καθαρίσουμε το μυαλό μας και να γεμίσουμε με οξυγόνο τους πνεύμονές μας. Μια ωραίο βόλτα στο πάρκο, κρατώντας στα χέρια μας ένα ζεστό ρόφημα, θα μας αλλάξει σίγουρα τη διάθεση και θα κρατήσει ζεστά τα δάκτυλά μας.

«Ακούμε» τον εαυτό μας και τις βαθύτερες ανάγκες του
Είναι κρίσιμης σημασίας να αφιερώσουμε χρόνο για να «αφουγκραστούμε» το σώμα μας και το μυαλό μας, και να προσπαθήσουμε να τα ικανοποιήσουμε. Ίσως χρειαζόμαστε ξεκούραση ή, αντίθετα, ίσως χρειαζόμαστε κινητοποίηση, για να σηκωθούμε επιτέλους από τον καναπέ και να ασκηθούμε ή να κάνουμε κάτι που θα μας ευχαριστήσει. Ίσως χρειάζεται να κοινωνικοποιηθούμε, και να μην κλεινόμαστε στο σπίτι μιζεριάζοντας τα σαββατοκύριακα, υπό την πρόφαση ότι «μας κατέβαλε η κούραση της εβδομάδας». Ας αγκαλιάσουμε τις ανάγκες μας, κι ας μη φοβόμαστε να τις αντιμετωπίσουμε. Ακόμα κι αν η λύση είναι να πάρουμε ένα ρεπό, ας το κάνουμε – κι αυτό ok είναι.

Πηγή: https://www.stylist.co.uk