Μπορεί η υπερκατανάλωση τροφής να δημιουργεί... υποσιτισμό; | Διατροφή - planbemag.gr
Plan Be Mag
Διατροφή

Μπορεί η υπερκατανάλωση τροφής να δημιουργεί… υποσιτισμό;

Όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε πόσο απογοητευτικό είναι να έχεις δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα, αλλά να μην μπορείς να χάσεις βάρος. Είναι συχνό το φαινόμενο να αφαιρεί κανείς από τη διατροφή του τα ανθυγιεινά τρόφιμα, να μειώνει τη ζάχαρη και να γυμνάζεται καθημερινά, αλλά η ζυγαριά να μένει αμετακίνητη. Το ερώτημα είναι πάντα ίδιο: «Μα, τι φταίει;».

«Το μεγάλο εμπόδιο, πέρα από τις ορμονικές ανισορροπίες και τις διαταραχές του μεταβολισμού, είναι οι διατροφικές ανισορροπίες», λέει η Δρ. Νικολέτα Κοΐνη, M.D., πιστοποιημένη Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής από την Αμερικανική Ακαδημία Αντιγηραντικής Ιατρικής.
Τα τελευταία 40 χρόνια, η επιστημονική έρευνα και οι κλινικές διατροφικές μελέτες σε περισσότερους από 10.000 ασθενείς, έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι των Δυτικών κοινωνιών υποφέρουν από μαζικές διατροφικές ελλείψεις σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Μάλιστα, οι ελλείψεις αυτές είναι πιο διαδεδομένες από ό,τι μπορούμε να φανταστούμε.
«Πάνω από το 30% στις συνήθεις δίαιτες υπολείπονται σε θρεπτικά συστατικά, όπως μαγνήσιο, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Α, ενώ πάνω από το 80% έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Εννέα στα δέκα άτομα έχουν έλλειψη σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία, μεταξύ άλλων, μπορούν να βοηθήσουν να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα το σάκχαρο και να είναι υπό έλεγχο οι φλεγμονές», εξηγεί η ειδικός.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για την υγεία μας;
«Με απλά λόγια, σημαίνει πως υπάρχουν άνθρωποι φαινομενικά χορτασμένοι, που ουσιαστικά υποσιτίζονται για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, τα περισσότερα παχύσαρκα άτομα, παιδιά και ενήλικες, υποσιτίζονται. Ξέρω, ακούγεται αντιφατικό. Κι όμως, έτσι είναι στ’ αλήθεια. Διότι μια αφθονία θερμίδων δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι διοχετεύονται στον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Έτσι, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο η υπερκατανάλωση τροφής να δημιουργεί ελλείψεις θρεπτικών συστατικών», σχολιάζει η Δρ. Νικολέτα Κοΐνη.

Γιατί τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες είναι φτωχά σε θρεπτικές ουσίες;
Όπως εξηγεί η ειδικός, «τα τρόφιμα σήμερα είναι λιγότερο θρεπτικά. Έτσι, το σύνολο της διατροφής του μέσου ανθρώπου στις ημέρες μας δεν αποδίδει στον οργανισμό τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την επίτευξη υγείας, αλλά και την απώλεια των επίμονων περιττών κιλών. Διότι το σώμα μας χρειάζεται τις απαραίτητες βιταμίνες για τη σωστή καύση των θερμίδων».
Πράγματι, στη Δυτικού τύπου διατροφή κυριαρχεί το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, τα εξευγενισμένα άλευρα και τα ραφιναρισμένα φυτικά έλαια, τα trans λιπαρά και συνολικά τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Όλα αυτά τα είδη μπήκαν στη διατροφή μας τα τελευταία 100 χρόνια. Κι όμως, το ανθρώπινο είδος κατάφερε να επιβιώσει και να εξελιχθεί, τρώγοντας τρόφιμα που ήταν άφθονα σε βιταμίνες, μέταλλα και απαραίτητα λιπαρά.
«Σκεφτείτε ότι οι αρχαίοι πρόγονοί μας έτρωγαν φρέσκα ψάρια, αλιευμένα σε πεντακάθαρα νερά, και κρέας από ζώα που βοσκούσαν σε παρθένα δάση. Σήμερα τα κρέατα είναι εμποτισμένα με αντιβιοτικά, φυτοφάρμακα, συντηρητικά, όπως τα νιτρικά και υψηλά επίπεδα φλεγμονωδών ωμέγα-6 λιπαρών οξέων. Οι βιομηχανικές γεωργικές πρακτικές, με την εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων, βλάπτουν το χώμα, καταστρέφοντας σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Έτσι, λοιπόν, τα λαχανικά και άλλα φυτικά τρόφιμα που καταναλώνουμε στις μέρες μας, έχουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά από εκείνα που έτρωγαν οι άνθρωποι μόλις δύο γενιές πίσω. Και όλα αυτά έχουν τελικά προκαλέσει σοβαρές βλάβες στον μεταβολισμό και συνολικά στην υγεία μας…».

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι, συγκριτικά με τη δεκαετία του 1970, σήμερα τρώμε κατά μέσο όρο 500 επιπλέον θερμίδες την ημέρα, ως επί το πλείστον από σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης και άλλους υδατάνθρακες. Δηλαδή πρόκειται για τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, που όμως δημιουργούν διατροφικές ελλείψεις σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και βιταμίνη D, επηρεάζοντας αρνητικά τον μεταβολισμό μας και συνολικά την υγεία μας.
Επιπλέον, η χαμηλή σε φυτικές ίνες διατροφή και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως οι περιβαλλοντικές τοξίνες, έχουν ως αποτελέσματα το σύνδρομο διαρροής εντέρου και πολλά άλλα γαστρεντερικά προβλήματα, τα οποία αναστέλλουν την περαιτέρω απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
«Οι ελλείψεις αυτές είναι η βασική υποκείμενη αιτία της αντίστασης απώλειας βάρους. Θεωρώ, όμως, ότι η σωστή θεραπεία με τις απαραίτητες βιταμίνες και τα κατάλληλα μικρο- και μακρο-μόρια μπορεί να βοηθήσει να επανέλθει ο μεταβολισμός του ασθενή και να εξισορροπηθεί η χημεία του σώματος, δηλαδή να πάρει ο οργανισμός τη σωστή ποσότητα θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται για να κάψει το λίπος, να εξισορροπήσει το σάκχαρο στο αίμα, να σταθεροποιήσει τις ορμόνες και να οικοδομήσει και να διατηρήσει τη σωστή μυϊκή μάζα. Τέλος, αξίζει να θυμόμαστε ότι μόνο μέσα από την κατάλληλη εξατομικευμένη αγωγή προκύπτει το μεγαλύτερο όφελος», καταλήγει η ειδικός.