Αδυνάτισμα: Αγώνας αντοχής ή ταχύτητας; | Διατροφή - planbemag.gr
Plan Be Mag
Διατροφή

Αδυνάτισμα: Αγώνας αντοχής ή ταχύτητας;

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή πολλοί άνθρωποι αποφασίζουν να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος. Η σκέψη και μόνο της εικόνας μας με μαγιό, βορά στα αδιάκριτα βλέμματα, αρκεί για να ξεκινήσουμε, έστω και τελευταία στιγμή πολλές φορές, την προσπάθεια για αδυνάτισμα. Φυσικά, ενώ η εικόνα του σώματος συνήθως είναι το ισχυρότερο κίνητρο (εξαιρούνται τα προβλήματα υγείας), δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, το φυσιολογικό βάρος αποτελεί ασπίδα προστασίας της υγείας μας, τόσο στο άμεσο μέλλον όσο και μακροπρόθεσμα. 

Γράφει ο Γιάννης Δημακόπουλος*

Υπάρχει ανάγκη να φροντίζουμε το σώμα μας όλο το χρόνο και όχι μόνο την περίοδο λίγο πριν τις διακοπές του καλοκαιριού και, μάλιστα, για λόγους κυρίως αισθητικής. Ακόμη, επειδή σ’ αυτές τις περιπτώσεις κυνηγάμε το άμεσο αποτέλεσμα, οι προσπάθειες είναι συχνά εξαντλητικές και στρεσογόνες. Απόρροια της ανάγκης μας για άμεσα αποτελέσματα είναι και η επιλογή λύσεων που στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης και οι οποίες υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Στην ουσία, όμως, είναι πολύ “βολικές” για να ‘ναι αληθινές.

Υγεία vs Εξωτερική εμφάνιση

Η τάση μας για γρήγορο αδυνάτισμα λίγο πριν το καλοκαίρι ενδεχομένως να βασίζεται και σε μια γενικότερη αντίληψη που θεωρεί πως, ό,τι καταναλώνουμε δεν επιβαρύνει τόσο την υγεία, όσο την εξωτερική μας εμφάνιση. Σίγουρα, οι περισσότεροι γνωρίζουμε πως, η διατροφή επηρεάζει και την υγεία μας, αλλά πόσο συνειδητοποιημένοι είμαστε και τι αντίκτυπο έχει αυτό στις διατροφικές μας επιλογές;

Η αντίληψη αυτή πιθανότατα στηρίζεται στο γεγονός ότι, η απώλεια βάρους συνήθως δεν έχει άμεσα και απτά αποτελέσματα στην υγεία μας. Ένας κατά τα άλλα υγιής άνθρωπος, ο οποίος μειώνει το βάρος του κατά 20-30 κιλά, σίγουρα νιώθει διαφορά στην κινητικότητά του, όμως, δεν βελτιώνονται απαραίτητα οι δείκτες υγείας του. Η βελτίωση στην υγεία μετά από μια σημαντική απώλεια βάρους, συνήθως, είναι περισσότερο εμφανής, όταν η υγεία είναι ήδη επιβαρυμένη από αυξημένη χοληστερίνη, πόνους στις αρθρώσεις, κτλ.

Η αλήθεια είναι, όμως, πως η διατροφή βοηθά ιδιαίτερα και τους υγιείς ανθρώπους, προλαμβάνοντας την εμφάνιση παθήσεων, καθώς αυτά που τρώμε έχουν αντίκτυπο στην μελλοντική υγεία μας. Επομένως, το να ακολουθούμε σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό τις αρχές της ισορροπημένης διατροφής μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας τα επόμενα χρόνια. Για παράδειγμα, θα καθυστερήσουμε σημαντικά την εμφάνιση χρόνιων προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης και τα νοσήματα της καρδιάς, ενώ και η εξέλιξη αυτών, εφόσον εμφανιστούν, θα είναι αρκετά πιο αργή.

Όποιος βιάζεται…

Πρέπει να αναλογιστούμε ότι, ένας άνθρωπος με συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες θα δυσκολευτεί να τις αλλάξει, αλλά θα δυσκολευτεί και να διατηρήσει τις αλλαγές για μεγάλο διάστημα. Συχνά, λοιπόν, αυτό που παρατηρείται, είναι να γίνεται μια έντονη προσπάθεια για μερικούς μήνες και στη συνέχεια τα κιλά και οι κακές διατροφικές συνήθειες να επανέρχονται στην αρχική κατάσταση ή και να εντείνονται ακόμα περισσότερο. Άρα, πέρα από το αν η απώλεια βάρους είναι αργή ή γρήγορη, τίθεται το ερώτημα του κατά πόσο οι αλλαγές αυτές μπορούν να συντηρηθούν μακροχρόνια.

Η προοδευτική απώλεια βάρους, χωρίς υπερβολικές στερήσεις, αλλά και με γνώμονα την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών που οδήγησαν στην αύξησή του, επιτρέπουν στο σώμα μια μεγαλύτερη περίοδο προσαρμογής και, άρα, αυξάνουν την πιθανότητα μακροπρόθεσμης επιτυχίας. Είναι σημαντικό, λοιπόν, όταν ξεκινάτε τη δική σας προσπάθεια με χρονικό ορίζοντα τους καλοκαιρινούς μήνες, να σκεφτείτε πως πρέπει να σχεδιάσετε μια στρατηγική, η οποία μπορεί να είναι μεν πιο “εντατική” τη δεδομένη περίοδο, αλλά θα πρέπει συνεχιστεί και μετά το καλοκαίρι.

Πρέπει δηλαδή να συνειδητοποιήσουμε ότι, η φροντίδα του σώματος και της υγείας μας πρέπει να γίνει τρόπος ζωής. Όπως ακριβώς συμβαίνει σε έναν αγώνα αντοχής, όπου μπορεί σε ένα ανηφορικό τμήμα της διαδρομής να έχουμε μικρότερη ταχύτητα και σε ένα άλλο κατηφορικό τμήμα μεγαλύτερη, με τον ίδιο τρόπο κάποια περίοδο μπορεί η προσπάθεια μας να είναι περισσότερο, ενώ κάποιες άλλες λιγότερο εντατική. Δεν θα ήταν σοφό, όμως, μια περίοδο να παραμελούμε τη φροντίδα του σώματός μας και να αδιαφορούμε σκεπτόμενοι πως, θα ξεκινήσουμε και πάλι την προσπάθεια μερικούς μήνες αργότερα. Δεν πρέπει να δίνουμε στον εαυτό μας περίοδο χάριτος, κατά τη διάρκεια της οποίας ανεξέλεγκτα και χωρίς δομή θα επανερχόμαστε στις αρχικές μας συνήθειες. Από την άλλη πλευρά, θα ήταν καλό να αποφύγουμε τις υπερβολικές στερήσεις και τις πολύ εξαντλητικές δίαιτες.

Σε κάθε περίπτωση και ό,τι και αν έχετε κατά νου για αυτή τη χρονιά, είναι σημαντικό να το κάνετε με ασφαλή για το σώμα σας τρόπο. Ακόμη, είναι σημαντικό να αναπτύξετε μια στρατηγική, σχεδιασμένη για εσάς και τις συνήθειές σας, με την οποία να προσπαθήσετε να εντοπίσετε και να βελτιώσετε σταδιακά τις συμπεριφορές, που σας κάνουν να παίρνετε βάρος. Θυμηθείτε πως, οι όποιες αλλαγές πρέπει να συμβαδίζουν με τον τρόπο ζωής σας και πως απώτερος σκοπός είναι η μακροχρόνια διατήρησή τους.

Συνοψίζοντας, για να επιτύχετε τα παραπάνω, σκεφτείτε τα εξής:

  • Βάλτε ένα ρεαλιστικό στόχο απώλειας βάρους, όπως για παράδειγμα μείωσή του κατά 1% του αρχικού την εβδομάδα. Σημειώστε στο ημερολόγιό σας το διάστημα που απαιτείται για να φτάσετε το στόχο σας.
  • Επιλέξτε μια ασφαλή για το σώμα σας μέθοδο για να αδυνατίσετε. Αποφύγετε μονοφαγικές, χημικές και άλλες δίαιτες. Μειώστε το βάρος σωστά, αλλά παράλληλα θυμηθείτε πως, το σώμα σας έχει ανάγκη από μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών, καθώς και ενυδάτωση, ιδιαίτερα τους πιο θερμούς μήνες του έτους.
  • Σκεφτείτε ποιες είναι οι διατροφικές συνήθειες που θα μπορούσατε να βελτιώσετε και ξεκινήστε, βάζοντας τρεις μετρήσιμους και ρεαλιστικούς στόχους. Μερικά παραδείγματα στόχων είναι τα εξής:
  • Θα καταναλώνω 1 γλυκό την εβδομάδα.
  • Θα κάνω 8.000 βήματα την ημέρα.
  • Θα τρώω 3 γεύματα την ημέρα.
  • Θα τρώω τουλάχιστον 1 σαλάτα την ημέρα.

Info: O Γιάννης Δημακόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, πτυχιούχος του Τμήματος Διατροφής και Μεταβολισμού του University of Surrey (BSc Nutrition). Έχει μετεκπαιδευτεί στη κλινική διαιτολογία στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας της Ιατρικής Σχολής του King’s College London, με υποτροφία από το National Health Service (MSc Dietetics). Συμμετέχει ως υποψήφιος Διδάκτορας στην Πανελλαδική Μελέτη Διατροφής & Υγείας (ΠΑΜΕΔΥ), η οποία υλοποιείται από τη Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διατηρεί το γραφείο του στην οδό Ηριδανού 6, στην Αθήνα.

www.dimakopoulosi.gr