Το Μενού του μήνα

dalianis
O chef Δημήτρης Δαλιάνης προτείνει ένα ολοκληρωμένο μενού κάθε μήνα για όσους θέλουν να εντυπωσιάζουν με τις μαγειρικές τους δημιουργίες και να κάνουν τους καλεσμένους τους να γλείφουν τα δάκτυλά τους. Δέστε τις ποδιές σας και… καλή επιτυχία!




Τάρτα με πράσα, κρεμμύδια και καπνιστό ζαμπόν

Τάρτα με πράσα, κρεμμύδια και καπνιστό ζαμπόν

Υλικά
200 γρ. αλεύρι
100 γρ. βούτυρο
1 κρόκος αυγού
αλάτι
500 γρ. πράσα
50 γρ. κρεμμύδια
2 κουταλιές της σούπας λάδι
100 γρ. ζαμπόν καπνιστό
100 ml κρέμα γάλακτος
3 αυγά
αλάτι και πιπέρι
50 γρ. έμενταλ τριμμένο
ρεβίθια για το ψήσιμο
βούτυρο για τη φόρμα

Εκτέλεση
Φτιάχνουμε μια ζύμη με το αλεύρι, το βούτυρο, τον κρόκο, το αλάτι και 3 κουταλιές της σούπας νερό. Την τοποθετούμε σε βουτυρωμένη φόρμα, σχηματίζοντας στις άκρες ένα τοίχωμα 3 εκ. Αφήνουμε τη ζύμη μέσα στη φόρμα στο ψυγείο για 30 λεπτά περίπου.
Ψιλοκόβουμε το πράσο και τα κρεμμύδια, και τα τσιγαρίζουμε σε λάδι για μερικά λεπτά. Κόβουμε το ζαμπόν σε μικρά κομμάτια και το προσθέτουμε στο τηγάνι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Αναμειγνύουμε την κρέμα γάλακτος με τα αυγά, το αλάτι και το πιπέρι.
Καλύπτουμε τη ζύμη της τάρτας με χαρτί ψησίματος, βάζουμε από πάνω ρεβίθια για να μην φουσκώσει και την ψήνουμε για 10 λεπτά περίπου.
Απομακρύνουμε τα ρεβίθια και το χαρτί ψησίματος. Απλώνουμε τη γέμιση στη ζύμη. Περιχύνουμε με το μείγμα της κρέμας γάλακτος και πασπαλίζουμε το τυρί. Ψήνουμε για 20 λεπτά ακόμη, μέχρι να πήξει η γέμιση.


Φιλέτο κοτόπουλου με ελιές και πιπεριές

Φιλέτο κοτόπουλου με ελιές και πιπεριές

Υλικά για 4 άτομα
6 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κίτρινες πιπεριές
2 κόκκινες πιπεριές
100 γρ. γεμιστές ελιές με κόκκινη πιπεριά
1 κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ
αλάτι και πιπέρι

Για το μαρινάρισμα
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
1 κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
1 κουταλιά της σούπας φρέσκα μυρωδικά, ψιλοκομμένα

Εκτέλεση
Σε ένα ρηχό ταψάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και τα ανακατεύουμε καλά.
Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα κοτόπουλου και τα πασπαλίζουμε με λίγο κορν φλάουρ. Τα βυθίζουμε στη μαρινάδα και τα αφήνουμε 4 ώρες στο ψυγείο.
Ψήνουμε τα φιλέτα στο γκριλ ή σε αντικολλητικό τηγάνι για 20-25 λεπτά, αλείφοντάς τα με τη μαρινάδα.
Καθαρίζουμε τις πιπεριές, αφαιρούμε τους σπόρους και τις βάζουμε σε ταψάκι. Τις περιχύνουμε με 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στο γκριλ για 7 λεπτά. Τις ξεφλουδίζουμε και, κατόπιν, τις σερβίρουμε σε πιατέλα μαζί με τις ελιές και τα φιλέτα κοτόπουλου.


Ραβανί με λεμόνι και καραμέλα

Ραβανί με λεμόνι και καραμέλα

Υλικά για το ραβανί
1 φλιτζάνι βούτυρο φρέσκο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
6 αυγά
ξύσμα από 1 λεμόνι
2 φλιτζάνι αλεύρι
1 φλιτζάνι γάλα
1 φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι
4 φλιτζάνια ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό

Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους των αυγών. Συνεχίζουμε με το ξύσμα, το αλεύρι, το γάλα και το μπέικιν πάουντερ. Τέλος προσθέτουμε το σιμιγδάλι.
Χτυπάμε ξεχωριστά τα ασπράδια σε μαρέγκα και ανακατεύουμε με το υπόλοιπο μείγμα.
Ψήνουμε στους 170° C για περίπου 60 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας νερό και ζάχαρη για 5 λεπτά. Σιροπιάζουμε το κρύο ραβανί με το καυτό σιρόπι.