Το ΜΕΝΟΥ του μήνα

dalianis
O chef Δημήτρης Δαλιάνης προτείνει ένα ολοκληρωμένο μενού κάθε μήνα για όσους θέλουν να εντυπωσιάζουν με τις μαγειρικές τους δημιουργίες και να κάνουν τους καλεσμένους τους να γλείφουν τα δάκτυλά τους. Δέστε τις ποδιές σας και… καλή επιτυχία!



Σαλάτα με αβοκάντο και ρεβίθια

Σαλάτα με αβοκάντο και ρεβίθια

Υλικά
100 γρ. ρεβίθια, βρασμένα
1 καρότο, τριμμένο
15 φύλλα σπανάκι
3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
2 ντομάτες, κομμένες καρέ
6 φύλλα ρόκα

Για το ντρέσιγκ
1 μεγάλο αβοκάντο, καθαρισμένο
6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
3 κουταλιές σούπας από τον χυμό ενός λεμονιού
3 κουταλιές σούπας κοφτές μουστάρδα
αλάτι και πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού ξίδι

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το καρότο, το κρεμμυδάκι, τη ρόκα, το σπανάκι, ανακατεύουμε και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Προσθέτουμε τα ρεβίθια, αφού τα έχουμε βράσει, και την ντομάτα.
Βάζουμε στο μπλέντερ το αβοκάντο, τη μουστάρδα, το ξίδι, το λάδι, το λεμόνι, το αλατοπίπερο, και τα χτυπάμε καλά.
Περιχύνουμε με το ντρέσινγκ τη σαλάτα και σερβίρουμε.

 

Κατσικάκι γιουβέτσι

Κατσικάκι γιουβέτσι

Υλικά
1 μπούτι από κατσίκι (1.200-1.500 γρ.)
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο φρέσκο
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 ποτηράκι κρασί λευκό
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, λίγη κανέλα
3 κούπες ντομάτα, περασμένη από τον τρίφτη
λίγη ζάχαρη
250 γρ. κριθαράκι χοντρό
1 φύλλο δάφνης
1 κούπα κεφαλοτύρι

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο και 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο, και σε αυτό ροδίζουμε καλά το κρέας από όλες τις πλευρές, αφού το έχουμε αλατοπιπερώσει και πασπαλίσει με πάπρικα.
Σβήνουμε με το κρασί και, μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε την ντομάτα με λίγη ζάχαρη, το φύλλο δάφνης και την κανέλα. Συμπληρώνουμε με ζεστό νερό και αφήνουμε το κρέας να μαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσει.
10 λεπτά πριν τελειώσουμε με το κρέας, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς, στις αντιστάσεις. Αδειάζουμε το κρέας με τη σάλτσα του μέσα στο ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε, και συμπληρώνουμε με ζεστό νερό. Το βάζουμε στον φούρνο, ώστε να το φέρουμε σε σημείο βρασμού.
Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το κριθαράκι μέχρι να γυαλίσει, σε χαμηλή φωτιά για να μην καεί, και το ρίχνουμε μέσα στο ταψί. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για 10 λεπτά.
Σβήνουμε τον φούρνο και τον αφήνουμε κλειστό μέχρι να γίνει το κριθαράκι, ανακατεύοντάς το πού και πού.
Πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι και σερβίρουμε.

 

Σοκολατόπιτα με πορτοκάλι

Σοκολατόπιτα με πορτοκάλι

Υλικά
175 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
1/2 της κούπας βούτυρο
1 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
2 αβγά
2/3 της κούπας αλεύρι
1/2 κουταλάκι baking powder
ξύσμα από μισό πορτοκάλι

Για το γλάσο σοκολάτας:
125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
125 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)

Εκτέλεση
Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί και τα προσθέτουμε στο μίγμα των αβγών. Ανακατεύουμε καλά και, στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι με το baking powder και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Αδειάζουμε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι 20 εκατ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά. Διαπιστώνουμε αν ψήθηκε, βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο της. Αν βγει στεγνή, η σοκολατόπιτα είναι έτοιμη και αφήνουμε να κρυώσει.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το γλάσο σοκολάτας. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος. Λίγο πριν αρχίσει να βράζει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα σε κομματάκια. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα και περιχύνουμε τη σοκολατόπιτα.



Merc
Abbvie