Το ΜΕΝΟΥ του µήνα

dalianis
O chef Δημήτρης Δαλιάνης προτείνει ένα ολοκληρωμένο μενού κάθε μήνα για όσους θέλουν να εντυπωσιάζουν με τις μαγειρικές τους δημιουργίες και να κάνουν τους καλεσμένους τους να γλείφουν τα δάκτυλά τους. Δέστε τις ποδιές σας και… καλή επιτυχία!



Σαλάτα µε κουσκούς

Σαλάτα µε κουσκούς

Υλικά 4 άτομα
170 γρ. κουσκούς
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
αγγούρι
3 ώριμες ντομάτες
50 γρ. σταφίδες
2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
2 κ.σ. ψιλοκομμένη μέντα
αλάτι και φρεσκοαλεσμένο μαύρο πιπέρι
χυμός ενός λεμονιού
1 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση
1. Σκεπάζουμε το κουσκούς με κρύο νερό και αφήνουμε να μουλιάσει για 30 λεπτά.
2. Στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι, πιέζοντας να φύγει το επιπλέον νερό. Τοποθετούμε σε ένα μπολ.
3. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
4. Ξεφλουδίζουμε το αγγούρι και κόβουμε σε μικρούς κύβους.
5. Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες.
6. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το αγγούρι, τις ντομάτες και τις σταφίδες στο κουσκούς, με ψιλοκομμένα αρωματικά και μπαχαρικά για γεύση.
7. Περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού και το λάδι.
8. Ανακατεύουμε προσεκτικά και, αν δεν σερβίρουμε αμέσως, σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο.

 

Τυρί φέτα σαγανάκι

Τυρί φέτα σαγανάκι

Υλικά
300 γρ. τυρί φέτα σε φέτες
2 αυγά
150 ml γάλα
200 γρ. φρυγανιά για το πανάρισμα
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ χτυπάμε το γάλα μαζί με τα αυγά, μέχρι το μείγμα να γίνει ένα. Στη συνέχεια, βουτάμε το τυρί μέσα στο μείγμα, στραγγίζουμε ελαφρώς και μετά πανάρουμε καλά μέσα στη φρυγανιά.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι. Βάζουμε το τυρί στο καυτό λάδι και το τηγανίζουμε, γυρνώντας το μια φορά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Βγάζουμε τα κομματάκια του τυριού με μια τρυπητή κουτάλα και τα σερβίρουμε ζεστά ως ορεκτικό, γαρνιρισμένα με φέτες λεμόνι.

 

Χταπόδι κοκκινιστό στο φούρνο µε πατάτες

Χταπόδι κοκκινιστό στο φούρνο µε πατάτες

Υλικά
1 μέτριο χταπόδι
ξίδι
λάδι
2-3 σκελίδες σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
αλάτι
πιπέρι
3 ντομάτες, ψιλοκομμένες
5-6 πατάτες, χοντροκομμένες
νερό

Εκτέλεση
Κόβουμε το χταπόδι σε μεγάλα κομμάτια και το βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό και λίγο ξίδι να πάρει μία βράση. Στη συνέχεια χύνουμε το νερό και προσθέτουμε καθαρό νερό (να σκεπάζεται το χταπόδι) με λίγο λαδάκι και βράζουμε το χταπόδι περίπου μισή ώρα.
Εφόσον βράσει το χταπόδι και έχοντας προσέξει να υπάρχει αρκετό υγρό στην κατσαρόλα, βγάζουμε το χταπόδι και μεταφέρουμε τη σάλτσα από την κατσαρόλα σε ταψί.
Έπειτα κόβουμε τις πατάτες και τις τοποθετούμε στο ταψί, προσθέτουμε τη δάφνη, το σκορδάκι ψιλοκομμένο ή πολτοποιημένο (ανάλογα με τα γούστα μας), λίγο λάδι, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το αλάτι (λίγο αλάτι, γιατί το νερό από το χταπόδι είναι ήδη αλμυρό) και το πιπέρι.
Τα τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε από 30 έως 35 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο. Έχουμε ως κριτήριο να είναι η πατάτα σχεδόν έτοιμη), και το τελευταίο δεκάλεπτο βάζουμε και το χταπόδι στο ταψί.



Abbvie