“Αν η αντίσταση στα αντιβιοτικά δεν περιοριστεί, είναι σε θέση να γυρίσει την ιατρική εκατό χρόνια πίσω”, δήλωσε ο κος Vytenis Andriukaitis, Επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία και την Ασφάλεια με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της κατάχρησης των Αντιβιοτικών. “Δουλεύουμε μαζί με τα κράτη μέλη και τους διεθνείς εταίρους μας για να διασφαλίσουμε ότι θα ενισχυθεί η πρόληψη και ο έλεγχος της μικροβιακής αντοχής σε όλους τους τομείς στο πλαίσιο μιας ενιαίας πολιτικής υγείας, ώστε να εξασφαλισθεί η διαθεσιμότητα νέων αντιμικροβιακών φαρμάκων για το μέλλον”, τόνισε ο Επίτροπος.
Η παραπάνω δήλωση βασίζεται στα αποτελέσματα της έρευνας που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), τα οποία δείχνουν ότι η αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά συνεχίζει να αυξάνει, με 8 χώρες να αναφέρουν διαπεριφερειακή εξάπλωση και 3 χώρες ενδημική κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτές τις 3 χώρες συνεχώς περισσότερα νοσοκομεία δέχονται επανειλημμένα ασθενείς, που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ούτε με αντιβιοτικά τελευταίας γενιάς.
Τι συμβαίνει στην Ελλάδα…
Δυστυχώς και στη χώρα μας, σύμφωνα με τον Καθηγητή Κλινικής Φαρμακολογίας, κ. Δημήτρη Κούβελα, ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών με γρίπη, κρυολόγημα ή κάποια εποχιακή ίωση, έχει την τάση να προχωρά σε χρήση φαρμάκων, χωρίς μάλιστα τη συμβουλή ενός γιατρού ή φαρμακοποιού, κάτι το οποίο αντί να βοηθά, επιβαρύνει τον οργανισμό και την κοινωνία. Η χρήση αντιβιοτικών για λάθος λόγους, όπως για το κρυολόγημα, τη γρίπη ή τον πονόλαιμο, όχι μόνο δεν ωφελεί, αλλά μπορεί να προκαλέσει σειρά ανεπιθύμητων δράσεων. Οι ειδικοί δεν σταματούν να επαναλαμβάνουν ότι η αντιβίωση δεν ενδείκνυται παρά μόνο στη θεραπεία λοίμωξης που έχει προκληθεί από μικρόβιο. Στην Ελλάδα τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση αντιβιοτικών είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και είναι άμεση ανάγκη να περιοριστεί με κάθε τρόπο.
Πότε είναι αναγκαία η αντιβίωση
Τι μπορείτε να κάνετε;
Σε περίπτωση επίμονου και ενοχλητικού πονόλαιμου:
- Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού είναι τα πρώτο πράγμα που πρέπει να μεριμνήσετε. Να έχετε μαζί σας νερό και να πίνετε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα αν ο λαιμός είναι ερεθισμένος (με φλεγμονή).
- Προτιμήστε τους φρέσκους χυμούς, καθώς οι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C βοηθούν τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες να έχουν καλύτερη άμυνα απέναντι στις ιώσεις, έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά το κρυολόγημα.
- Πιείτε ζεστό, αραιωμένο τσάι με λίγο μέλι.
- Κάντε γαργάρες με χλιαρό αλατόνερο αρκετές φορές τη μέρα.
- Χρησιμοποιήστε συσκευή ατμού ή υγραντήρα στο υπνοδωμάτιό σας.
- Αποφύγετε το κάπνισμα αλλά και το παθητικό κάπνισμα.
- Αποφύγετε την κατανάλωση κρύων και καυτερών τροφών.
- Μην λαμβάνετε αντιβίωση χωρίς ιατρική συμβουλή, γιατί με αυτόν τον τρόπο αναπτύσσονται ανθεκτικά στελέχη μικροβίων στον οργανισμό σας.
- Αερίστε καθημερινά το σπίτι για αρκετή ώρα κάθε φορά.
- Χρησιμοποιείστε το Spray για τον πονόλαιμο Coldisol, το οποίο προσφέρει άμεση ανακούφιση από τον πονόλαιμο μέσα σε λίγα λεπτά, αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων σε 3-5 ημέρες, αποδεδειγμένη αντιμικροβιακή δράση και ευχάριστη γεύση και αίσθηση καθαρότητας των ρινοφαρυγγικών αεραγωγών.
Εν συντομία
- Το κοινό κρυολόγημα και γενικά οι ιώσεις δεν χρειάζονται αντιβιοτικά.
- Τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στον οργανισμό μας.
- Η κακή και άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσει μικρόβια που δεν θα σκοτώνονται από τα αντιβιοτικά που έχουμε στην διάθεσή μας. Άρα, είναι καθήκον όλων μας να προστατέψουμε τα όπλα που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίζουμε τις μολύνσεις.
- Οι απλές λοιμώξεις, στην πλειοψηφία τους, αυτοθεραπεύονται.
- Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, χρησιμοποιείτε προϊόντα που δεν περιέχουν αντιβιοτικό.