Aφιέρωμα Υγεία της Γυναίκας Τα πάντα για το ΤΕΣΤ ΠΑΠ | Υγεία - planbemag.gr
Plan Be Mag
Υγεία

Aφιέρωμα Υγεία της Γυναίκας
Τα πάντα για το ΤΕΣΤ ΠΑΠ

eythimiadouΤο τεστ Παπανικολάου (Pap test – τεστ Παπ) είναι μια προληπτική δοκιμασία ελέγχου της υγείας του τραχήλου, η οποία ανιχνεύει με επιτυχία κύτταρα ενδεικτικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ή κύτταρα που μπορεί μελλοντικά να εξελιχθούν σε καρκινικά κύτταρα. Εφευρέθηκε από τον Έλληνα γιατρό Γεώργιο Παπανικολάου πριν από 60 χρόνια και, ουσιαστικά, δεν έχει αλλάξει από τότε.

της Δρ. Σταυρούλας Ευθυμιάδου, γυναικολόγου-μαιευτήρα


Για τις περισσότερες γυναίκες, τα αποτελέσματα της εξέτασης δείχνουν ότι όλα είναι εντάξει. Ωστόσο, για 1 στις 10 γυναίκες, η εξέταση αποκαλύπτει αλλοιώσεις στα κύτταρα, οι οποίες μπορεί να προκληθούν από πολλές αιτίες, ενώ η πλειονότητα εξ αυτών δεν οδηγούν απαραίτητα σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Έαν εντοπιστούν έγκαιρα κύτταρα με αλλοιώσεις (προκαρκινικές), τότε υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισης, πριν αυτά εξελιχθούν σε καρκινικά. Με λίγα λόγια, εφόσον ο καρκίνος του τραχήλου διαγνωστεί στα αρχικά του στάδια, γεγονός που επιτυγχάνεται με το τεστ Παπ, είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστεί.

Το τεστ Παπανικολάου δεν είναι:
Γυναικολογική εξέταση.
Εξέταση για καρκίνο ωοθηκών ή μήτρας.
Βιοψία, η οποία απαιτεί τη χρήση ειδικών εργαλείων για την αφαίρεση τεμαχιδίου από τον τράχηλο προς εξέταση.
Εξέταση για τη διάγνωση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Τι περιμένω να μάθω από τα αποτελέσματα του τεστ Παπ;
Ότι τα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας μου είναι:
Φυσιολογικά.
Μη φυσιολογικά:
– Κύτταρα με ήπιες αλλοιώσεις αδιευκρίνιστης βιολογικής σημασίας (ASCUS).
– Κύτταρα με χαρακτήρες συμβατούς με χαμηλού βαθμού ενδοεπιθηλιακές αλλοιώσεις (LGSIL). Η πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτών θα υποστρέψουν μέσα σε δύο χρόνια.
– Κύτταρα με χαρακτήρες συμβατούς με σοβαρού βαθμού προκαρκινωματώδη αλλοίωση (HGSIL). Οι περιπτώσεις αυτές πρέπει να αντιμετωπιστούν από εξειδικευμένο γυναικολόγο.
– Κύτταρα με χαρακτήρες καρκινώματος καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Πόσο συχνό είναι ένα μη φυσιολογικό τεστ Παπ;
Η παρουσία μη φυσιολογικών κυττάρων σε ένα τεστ Παπ είναι αρκετά συχνή (15% των περιπτώσεων). Συνήθως τα κύτταρα παρουσιάζουν ήπιες αλλοιώσεις. Εάν η παρακολούθηση και η αντιμετώπιση γίνει έγκαιρα και σύμφωνα με τις υποδείξεις του γυναικολόγου, τα κύτταρα αυτά σπάνια εξελίσσονται σε καρκινικά.

Θα πρέπει όλες οι γυναίκες να κάνουν τεστ Παπ;
Η εξέταση απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες ηλικίας 30-65 ετών. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που, στα περισσότερα οργανωμένα προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου στην Ευρώπη, το πρώτο τεστ Παπ γίνεται μετά το 25ο έτος της ζωής.

Για ποιον λόγο πρέπει να το επαναλαμβάνω;
Το τεστ Παπ, όπως κάθε εξέταση, ενδέχεται να υποπέσει σε σφάλματα. Η περιοδική επανάληψη του τεστ μειώνει την πιθανότητα σφάλματος (κυρίως του ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος). Η δε αλλαγή σεξουαλικών συντρόφων αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανιστούν αργότερα αλλοιώσεις στο τεστ Παπ. Ακόμα και αν δεν υπάρξει αλλαγή σεξουαλικών συνηθειών, ένα επόμενο τεστ Παπ μπορεί να εμφανίσει αλλοίωση.

Αφού δεν έχω συμπτώματα, γιατί πρέπει να υποβληθώ στο τεστ;
Η αξία του τεστ Παπανικολάου έγκειται στο ότι μπορεί να εντοπίσει αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας (προκαρκινωματώδεις), πριν ακόμα εμφανιστούν συμπτώματα που θα οδηγήσουν στη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Πώς μπορώ να διασφαλίσω ότι το τεστ Παπ είναι κατά το δυνατό αξιόπιστο;
Προγραμματίζω την εξέτασή μου σε διαπιστευμένο κέντρο.
Προγραμματίζω την εξέτασή μου περίπου στο μέσο του κύκλου μου.
2 μέρες πριν από την εξέταση:
– Δεν έρχομαι σε επαφή με τον σύντροφό μου.
– Δεν κάνω κολπικές πλύσεις.
– Δεν χρησιμοποιώ ταμπόν, σπερματοκτόνα ή κολπικές κρέμες.

Πώς ακριβώς γίνεται η λήψη του τεστ Παπ;
Ξαπλώνετε σε ένα γυναικολογικό εξεταστήριο (boom). Αφού τα πόδια σας τοποθετηθούν σε ειδικά υποπόδια, πραγματοποιείται με τη χρήση κολποδιαστολέα (λεπτό πλαστικό ιατρικό εργαλείο) διάνοιξη του κόλπου. Με τον τρόπο αυτόν, ο λειτουργός Υγείας μπορεί να ελέγξει τον τράχηλό σας. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια μιας πλαστικής σπάτουλας ή/και με ένα βουρτσάκι, αποσπώνται κύτταρα από τον τράχηλο. Το δείγμα κυττάρων τοποθετείται σε ειδικό πλακάκι ή μπουκαλάκι συλλογής κυττάρων.

Η εξέταση είναι επώδυνη;
Ενδέχεται να υπάρξει μια ελαφρά δυσφορία, αλλά η διάρκεια του τεστ είναι πολύ μικρή (περίπου 30 δευτερόλεπτα). Αμέσως μετά την εξέταση, είναι πιθανό να παρατηρηθούν μικρές κηλίδες αίματος.

Πώς θα μάθω τα αποτελέσματα του τεστ Παπ;
Ενημερώνομαι για το πότε και από πού θα παραλάβω τα αποτελέσματα του τεστ Παπ από τον λειτουργό Υγείας που με εξέτασε. Φροντίζω να πάρω τις απαραίτητες πληροφορίες, πριν φύγω από το ιατρείο.
Εάν ενημερωθώ για ένα μη φυσιολογικό τεστ Παπ, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επισκεφθώ το εξεταστικό κέντρο, ώστε να με καθοδηγήσουν σχετικά με τον επανέλεγχο και τις περαιτέρω εξετάσεις που απαιτούνται.
Ωστόσο, ακόμα και με ένα φυσιολογικό τεστ Παπανικολάου, είναι σημαντικό να ενημερώσω τον λειτουργό Υγείας για τυχόν παρατεταμένη αιμορραγία, εκκρίσεις από τον κόλπο ή πόνο.

Χρειάζεται να υποβάλλομαι σε τεστ Παπ, εάν έχω κάνει υστερεκτομή;
Εάν έχετε υποβληθεί σε θεραπείες για καρκίνο ή προκαρκινωματώδεις αλλοιώσεις καρκίνου τραχήλου μήτρας, οφείλετε να ελέγχεστε με τεστ Παπ. Επιπλέον, εάν έχετε υποβληθεί σε υστερεκτομή χωρίς την αφαίρεση του τραχήλου, και πάλι οφείλετε να ελέγχεστε με τεστ Παπ.

Θυμηθείτε:
Ο περιοδικός έλεγχος με τεστ Παπ είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης του καρκίνου τραχήλου μήτρας.
Ένα μη φυσιολογικό αποτέλεσμα δεν σημαίνει ότι έχετε καρκίνο τραχήλου μήτρας.
Ένα θετικό αποτέλεσμα μοριακής εξέτασης για HPV δεν σημαίνει ότι έχετε καρκίνο τραχήλου μήτρας.
Τα θετικά αποτελέσματα μάς βοηθούν να ανακαλύψουμε ένα πιθανό πρόβλημα έγκαιρα.

ΠΗΓΗ: www.healthreport.gr


Διαβάστε επίσης…

 Μύθοι και αλήθειες για τα κονδυλώματα και τον ιό HPV
 Κολπικές μυκητιάσεις
Πώς να περιορίσουμε τα συμπτώματα