Μηνιγγίτιδα Β: Οι γονείς επιστρέφουν στην κανονικότητα, τα παιδιά στον παιδίατρο

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, με τη σταδιακή άρση των μέτρων έναντι του COVID-19, αρχίζουμε σιγά σιγά να επιστρέφουμε στην κανονικότητά μας. Κι ενώ για όλους αυτό αποτελεί μια μεγάλη ανακούφιση, για τους γονείς η επιστροφή στην γνώριμη καθημερινότητα έχει ακόμα πιο ιδιαίτερη σημασία.

Οι γονείς ανήκουν σε εκείνες τις κατηγορίες ανθρώπων που έχουν πιεστεί αφάνταστα καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Με τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς κλειστούς για αρκετούς μήνες, οι γονείς προσπαθούσαν να διαχειριστούν από το σπίτι την τηλεκπαίδευση των παιδιών τους, παράλληλα με τις υποχρεώσεις της εργασίας τους και ό,τι άλλο προέκυπτε ως ανάγκη.
Τώρα που τα μέτρα άρχισαν να αίρονται, οι γονείς ανήκουν σε εκείνους που μπορεί να «απολαύσουν» λίγο περισσότερο την ευχάριστη αυτή αλλαγή: Τα σχολεία άνοιξαν, επαναφέροντας το καθημερινό πρόγραμμα σε μια κανονικότητα, με την επαναλειτουργία της εστίασης γίνεται πλέον εφικτό ένα χαλαρό καφεδάκι με φίλους, με την απελευθέρωση των μετακινήσεων μια ολιγοήμερη απόδραση με την οικογένεια εκτός του νομού κατοικίας αποτελεί πλέον επιλογή!

Ελέγχοντας τις εμβολιαστικές εκκρεμότητες
Καθώς, λοιπόν, επανέρχεται σταδιακά η κανονικότητα, οι γονείς σπεύδουν να εξετάσουν και τις εκκρεμότητες που προέκυψαν το προηγούμενο διάστημα, λόγω “παγώματος” όλων των δραστηριοτήτων. Σε πολλές περιπτώσεις, σ’ αυτές τις εκκρεμότητες συμπεριλαμβάνεται και ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών με εμβόλια που είχε ήδη προτείνει ο παιδίατρος (Πνευμονιόκοκκου, Μηνιγγίτιδας, Ανεμευλογιάς κ.λπ.).
Στο παραπάνω συνηγορεί και πρόσφατο δελτίο τύπου της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας (Μάρτιος 2021), το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Η πανδημία του COVID-19 έχει, ως γνωστόν, επηρεάσει πολλούς τομείς της κοινωνίας μας. Φαίνεται λοιπόν ότι, μεταξύ άλλων, έχει δημιουργήσει τεράστιο κενό και στους εμβολιασμούς ρουτίνας παιδιών και εφήβων», καταλήγοντας:
«…αν δεν δράσουμε άμεσα, θα εμφανισθούν παλιά (ξεχασμένα) λοιμώδη νοσήματα, όπως Ιλαρά, Κοκκύτης, Μηνιγγίτιδα κ.λπ. Το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο για τη Μηνιγγίτιδα Β, η κάλυψη της οποίας είχε φθάσει στο 40%».
Με βάση τα παραπάνω, καθίσταται σαφές ότι πρέπει οι γονείς να δράσουν ώστε να καλυφθούν τα -όποια- κενά έχουν διαμορφωθεί στην εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στον εμβολιασμό έναντι της Μηνιγγίτιδας Β, η οποία συνεχίζει ακόμα και σήμερα να αποτελεί περίπου το 80% των περιστατικών μηνιγγίτιδας ή σηψαιμίας από μηνιγγιτιδόκοκκο στην Ελλάδα.

 

Εσείς γνωρίζετε για τη Μηνιγγίτιδα Β;
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσο, η οποία δεν κάνει διακρίσεις, καθώς προσβάλλει μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες. Εξελίσσεται ταχύτατα και, μέσα σε 24 μόλις ώρες, μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Περίπου ένα στα πέντε περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες ή βλάβες.
Οι γονείς, όταν επισκεφθούν τον παιδίατρό τους, καλό θα είναι να ενημερωθούν για τη Μηνιγγίτιδα Β και τη σημασία της πρόληψης.
Τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες αποτελούν τα βρέφη και τα νήπια, με τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες να ακολουθούν. Πιο συγκεκριμένα, τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Μηνιγγιτιδοκοκκικής Νόσου διατρέχουν τα βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους, συγκριτικά με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, ενώ αμέσως επόμενα στη λίστα επικινδυνότητας έρχονται τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών.

Ας επενδύσουμε στην πρόληψη
Ο εμβολιασμός αποτελεί τη μόνη ουσιαστική πρόληψη έναντι της Μηνιγγίτιδας Β, δεδομένου ότι ένας στους δέκα ενήλικες φέρει το βακτήριο ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταδώσει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειάς του μέσα από καθημερινές συνήθειες, όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα.
Στα αρχικά στάδια της νόσου, τα συμπτώματα μοιάζουν με εκείνα της απλής ίωσης, δημιουργώντας τη λανθασμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα». Παρόλα αυτά, η Μηνιγγίτιδα Β εξελίσσεται ραγδαία.
Τα γενικά συμπτώματα που εμφανίζει ο ασθενής είναι υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος και έμετος, ενώ ειδικότερα συμπτώματα αποτελούν η αυχενική δυσκαμψία, η φωτοφοβία και το αιμορραγικό εξάνθημα.
Μιλώντας, λοιπόν, για πρόληψη, ο μοναδικός τρόπος για προλάβουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά τη Μηνιγγίτιδα Β, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, που μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων Μηνιγγίτιδας είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από τον τύπο Β. Προκειμένου, λοιπόν, ένα παιδί να είναι επαρκώς προστατευμένο, είναι καλό να εμβολιαστεί συγκεκριμένα και για τη Μηνιγγίτιδα Β.Abbvie