Το τέλος μια φιλίας. Και μετά, τι;

Συμβαίνει σε όλους και είναι απολύτως φυσιολογικό. Πολλές φορές, όμως, είναι και επώδυνο. Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε το τέλος μιας φιλίας, χωρίς… «δράματα»;

Πολλοί από εμάς έχουμε κρατήσει φιλίες από το σχολείο και τα φοιτητικά μας χρόνια ή έχουμε αναπτύξει πιο «φρέσκες» από το επαγγελματικό μας περιβάλλον. Καθώς, όμως, μεγαλώνουμε και… σοβαρεύουμε, το στρες της καθημερινότητας, οι ευθύνες που τρέχουν και ο λιγοστός ελεύθερος χρόνος μας είναι πολύ πιθανό να μας απομακρύνουν σταδιακά από τους κοντινούς μας φίλους.Βέβαια, η απομάκρυνση αυτή μπορεί να είναι και δική μας επιλογή, είτε επειδή αλλάζουμε εμείς, είτε επειδή αλλάζουν τα ζητούμενά μας από μια φιλική σχέση, είτε επειδή νιώθουμε ότι δεν έχουμε πλέον τίποτα κοινό με έναν φίλο μας. Όπως και να έχει, πώς ξεπερνάμε μια φιλία που τελείωσε; 

1. Κάνουμε μια συζήτηση… απολογισμού
Πολλές φορές μια φιλική σχέση «μπαίνει στον πάγο», χωρίς όμως να πέφτουν… επίσημα οι «τίτλοι τέλους» της, γεγονός που μπορεί να μας αφήνει με πολλά ερωτηματικά και να μας κρατάει πίσω. Στην περίπτωση αυτή, καλό είναι να πάρουμε την πρωτοβουλία για μια συζήτηση «ξεκαθαρίσματος», προκειμένου να εκφράσουμε όσα μας «βαραίνουν» και να καταλήξουμε σε χρήσιμα συμπεράσματα.

2. Δίνουμε στον εαυτό μας «χώρο να θρηνήσει την απώλεια»
Το τέλος μιας στενής φιλικής σχέσης μπορεί να είναι εξαιρετικά οδυνηρό. Αυτό συνεπάγεται ότι έχουμε το δικαίωμα να θρηνήσουμε για αυτή την απώλεια, βιώνοντας όλα τα στάδια του πένθους (άρνηση, θυμό, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη, αποδοχή).

3. Προχωράμε μπροστά με ευγνωμοσύνη
Τα αρνητικά συναισθήματα που συνοδεύουν το τέλος μιας φιλίας, όπως η πικρία και η απογοήτευση, είναι βέβαιο ότι δεν θα μας αφήσουν να συνέλθουμε. Για τον λόγο αυτό, κρατάμε μόνο τις όμορφες στιγμές της και κοιτάμε το μέλλον νιώθοντας ευγνωμοσύνη.

4. Δεν κατηγορούμε τον εαυτό μας γιατί δεν είδαμε το τέλος να πλησιάζει
Ενδέχεται τα σημάδια της φθοράς της φιλικής αυτής σχέσης να ήταν μπροστά μας, αλλά εμείς να μην ήμασταν σε θέση να τα αναγνωρίσουμε. Καθώς, όμως, αυτό είναι κάτι που μπορεί να προκύψει σε όλες τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, είναι μάταιο να «αυτομαστιγωνόμαστε». Απλώς, παίρνουμε το μάθημά μας και προχωράμε πιο ώριμοι.

5. Λέμε στον εαυτό μας ότι εξακολουθούμε να αξίζουμε τη φιλία
Το τέλος μιας φιλίας δεν σημαίνει αυτόματα ότι δεν μας αξίζει να έχουμε φίλους στη ζωή μας και να απολαμβάνουμε την αποδοχή και τη στήριξή τους. Είναι δεδομένο ότι μας αξίζει και ότι θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε νέους φίλους ή να εξελίξουμε υπάρχουσες φιλικές σχέσεις.

6. Ενισχύουμε την αυτοεκτίμησή μας
Μέχρι να αναπτύξουμε καινούργιες φιλίες, δουλεύουμε με τον εαυτό μας, τονώνουμε την αυτοεκτίμησή μας και μαθαίνουμε να «περνάμε και μόνοι μας καλά».

7. Δεν φοβόμαστε να εμπιστευτούμε ξανά
Εάν ένας φίλος πρόδωσε την εμπιστοσύνη μας, ίσως να διστάζουμε να «ανοιχτούμε» σε κάποιον εν δυνάμει νέο φίλο.
Ακόμα, όμως, και αν νιώθουμε έτσι, οφείλουμε να μην το βάζουμε κάτω!Merc
Abbvie