face 2 face με τις γλυκιές προκλήσεις | Διατροφή - planbemag.gr
Plan Be Mag
Διατροφή

face 2 face με τις γλυκιές προκλήσεις

Λίγες μόνο εβδομάδες απομένουν έως τα Χριστούγεννα και οι γλυκιές προτάσεις πληθαίνουν μέρα με την ημέρα. Πολλές ονομαστικές γιορτές προηγούνται και έπονται των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και, αν έχετε σκοπό να προσέξετε τη διατροφή σας και το σωματικό σας βάρος, θα βρεθείτε πολλές φορές μπροστά στο δίλημμα “να φάω αυτό το γλυκό ή όχι;”.

Γράφει ο Γιάννης Δημακόπουλος

Τα γλυκά κυκλοφορούν ελεύθερα και άφθονα αυτήν την περίοδο. Είτε έρχονται ως δώρο από φίλους που μας επισκέπτονται στο σπίτι είτε τα συναντάμε στα φιλικά σπίτια που εμείς επισκεπτόμαστε ή ακόμη και όταν σε κάποια έξοδό μας, απλά η όρεξη και η διάθεσή μας απαιτούν επιμόνως ένα επιδόρπιο!

Μπορείτε να καταναλώσετε το φαγητό (και το γλυκό σας) χωρίς ενοχές, αρκεί να αναπτύξετε μια εξατομικευμένη στρατηγική και να ακολουθήσετε μερικές απλές συμβουλές, έτσι ώστε να το απολαύσετε, αλλά παράλληλα να μην παρεκτραπείτε.

Καταναλώστε συνειδητά

Αντί να καταναλώσετε το γλυκό σας βιαστικά, επιλέξτε ένα γλυκό που σας αρέσει πολύ και προσπαθήστε να το απολαύσετε αργά δίνοντας χρόνο μεταξύ της κάθε μπουκιάς. Κατά αυτόν τον τρόπο είναι πιθανό να καταναλώσετε μικρότερη ποσότητα και να το απολαύσετε εξίσου.

Επιλέξτε ένα ζεστό ρόφημα μετά το φαγητό

Αντί να περάσετε από το φαγητό απευθείας στο γλυκό επιλέξτε ένα ζεστό ρόφημα μόνος σας ή μαζί με την παρέα σας, όπως για παράδειγμα τσάι ή καφέ. Θα παρατηρήσετε ότι ο χρόνος που θα περάσει απολαμβάνοντας το ρόφημά σας, μπορεί να σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε πόσο χορτάτος είστε και να αποφύγετε το γλυκό.

Απολαύστε με μέτρο

Παρόλο που μπορείτε να καταναλώσετε γλυκά, θυμηθείτε πως θα πρέπει να αποτελούν μέρος ενός ισορροπημένου προγράμματος, έτσι ώστε να έχετε και όλα τα οφέλη που προσφέρει η διατροφή στην υγεία και την ευεξία μας.

Όταν καταναλώσετε γλυκά επιλέξτε εκείνα με τη μέγιστη δυνατή διατροφική αξία

Παρόλο που και τα μελομακάρονα αλλά και οι κουραμπιέδες αποδίδουν τις ίδιες θερμίδες, τα μελομακάρονα έχουν υψηλότερη διατροφική αξία, καθώς δεν περιέχουν ζωικό λίπος, ενώ έχουν τα ευεργετικά μονοακόρεστα λιπαρά από το ελαιόλαδο. Σε αντίθεση, οι κουραμπιέδες περιέχουν ζωικό λίπος λόγω του βουτύρου, καθώς και χοληστερόλη από τους κρόκους των αυγών. Το ίδιο ισχύει και για τη βασιλόπιτα, η οποία περιέχει αρκετό βούτυρο και αυγά. Ένα διαφορετικό παραδοσιακό γλυκό -οι δίπλες, ενώ περιέχουν αυγά περιέχουν και ελαιόλαδο (το οποίο όμως έχει τηγανιστεί κι έτσι περιορίζεται ο ποιοτικός του χαρακτήρας), κανέλα, καρύδια και μέλι τα οποία περιέχουν αντιοξειδωτικά.

Σε περίπτωση που θέλετε να επιλέξετε κάποιο άλλο γλυκό, πέρα από εκείνα που αναφέρθηκαν, προσπαθήστε αρχικά να μην καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα. Επιλέξτε λιγότερο συχνά εκείνα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και βουτύρου. Μια καλύτερη επιλογή θα ήταν κάποιο γλυκό που συνδυάζει ξηρούς καρπούς, μαύρη σοκολάτα και φρούτα.

Για να είμαστε προετοιμασμένοι…

pinakas

*Οι θερμίδες έχουν υπολογιστεί με βάση τους Πίνακες σύνθεσης τροφίμων και ελληνικών φαγητών της κ. Τριχοπούλου και διαφοροποιούνται ανάλογα με τη συνταγή και το μέγεθος της μερίδας.

Γιάννης Δημακόπουλος

O Γιάννης Δημακόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, πτυχιούχος του Τμήματος Διατροφής και Μεταβολισμού του University of Surrey (BSc Nutrition). Έχει μετεκπαιδευτεί στη κλινική διαιτολογία στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας της Ιατρικής Σχολής του King’s College London, με υποτροφία από το National Health Service (MSc Dietetics). Συμμετέχει ως υποψήφιος Διδάκτορας στην Πανελλαδική Μελέτη Διατροφής & Υγείας (ΠΑΜΕΔΥ), η οποία υλοποιείται από τη Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διατηρεί το γραφείο του στην οδό Ηριδανού 6, στην Αθήνα.

www.dimakopoulosi.gr