Περί ουλίτιδας: Μια συχνή πάθηση που χρειάζεται προσοχή

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ουλίτιδα και τις επιπτώσεις της  στην υγεία των ούλων και των δοντιών;

της Έλενας Κιουρκτσή

Η ουλίτιδα συνιστά φλεγμονή των ούλων, η οποία προκαλείται από τη μικροβιακή πλάκα που σχηματίζεται πάνω σε κάθε ακίνητο σημείο του στόματος (δόντια, ούλα, τεχνητές οδοντοστοιχίες), καθώς και από τα υπολείμματα των τροφών.

Κλασικά συμπτώματα
Τα ούλα χάνουν το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα τους και γίνονται κόκκινα, πρησμένα και διογκωμένα, με ακανόνιστο σχήμα, ενώ υπάρχει πόνος και συχνά κακοσμία. Συνήθως παρουσιάζεται αίμα κατά το βούρτσισμα των δοντιών ή κατά τον καθαρισμό τους με οδοντικό νήμα, ενώ, σε πιο «προχωρημένες» περιπτώσεις, ακόμη και κατά τη διάρκεια της μάσησης.
Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να μεταπέσει σε περιοδοντίτιδα, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει αποκάλυψη της ρίζας των δοντιών, τροποποίηση της θέσης τους, τη μεταξύ τους απομάκρυνση και, τελικά, απώλεια των ίδιων των δοντιών.

Αναζητώντας τον… ένοχο
Αρχικά, η πλάκα σχηματίζεται και προσκολλάται χαλαρά πάνω στα δόντια. Στο στάδιο αυτό μπορεί να αφαιρεθεί με ένα προσεκτικό βούρτσισμα των δοντιών και με τη χρήση οδοντικού νήματος για τις επιφάνειες που βρίσκονται μεταξύ των δοντιών. Αν αφεθεί, δημιουργείται πέτρα, η οποία δεν αφαιρείται εύκολα και χρειάζεται θεραπεία από τον οδοντίατρο για να απομακρυνθεί.
Αξίζει να σημειωθεί πως η μικροβιακή πλάκα των δοντιών, εκτός από την ουλίτιδα, είναι αιτία και για την τερηδόνα.
Άλλοι παράγοντες για τη δημιουργία ουλίτιδας είναι το στρες, η κατάχρηση ουσιών και το αλκοόλ, τα οποία καθιστούν δυσκολότερη για τον οργανισμό την καταπολέμηση των λοιμώξεων, καθώς και ορισμένα φάρμακα.
Ρόλο παίζουν και οι ορμόνες (π.χ. η εφηβεία, η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση, επηρεάζουν όλους τους ιστούς του σώματος, συμπεριλαμβανομένων και των ούλων).
Σημαντικός παράγοντας είναι και η διατροφή, διότι ο οργανισμός μας έχει ανάγκη απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την πρόληψη και την καταπολέμηση διαφόρων λοιμώξεων, μεταξύ των οποίων και της ουλίτιδας.
Πέρα από τα παραπάνω, άλλοι παράγοντες που μπορεί να συντελέσουν στην εμφάνιση ουλίτιδας είναι οι συστηματικές παθήσεις, όπως, για παράδειγμα, ο μη ρυθμισμένος διαβήτης, το AIDS και η αναιμία.
Επιπρόσθετα το κάπνισμα, επιταχύνει την εμφάνιση ουλίτιδας.

Ουλίτιδα λόγω εγκυμοσύνης
Εμφανίζεται συνήθως στον 3ο με 4ο μήνα της κύησης και τα συμπτώματα κλιμακώνονται μέχρι το πέρας της εγκυμοσύνης. Ο οδοντίατρος θα αντιμετωπίσει τον πόνο άμεσα, εφόσον υφίσταται, και θα απομακρύνει την πέτρα και την πλάκα από τα δόντια της εγκύου. Κατόπιν, θα ενημερώσει την έγκυο για τους κανόνες στοματικής υγιεινής που πρέπει να ακολουθήσει. Εάν κριθεί απαραίτητο, θα συνταγογραφήσει τα σωστά και επιτρεπόμενα φάρμακα.
Άλλο συχνό φαινόμενο είναι η επουλίδα κύησης. Πρόκειται για μικρό όγκο που παρατηρείται συνήθως στο τρίτο τρίμηνο κύησης, μη βέβαιης αιτιολογίας, ο οποίος προκαλεί αιμορραγία, αλλά σπάνια πόνο. Συνήθως υποχωρεί μετά τη γέννα χωρίς περαιτέρω θεραπεία.
Αυτό που μπορεί να κάνει η έγκυος θεραπευτικά στο σπίτι ειναι να έχει μια πολύ καλή στοματική υγιεινή. Συγκεκριμένα, μετά από κάθε γεύμα, να βουρτσίζει τα δόντια της με ελλειπτικές κινήσεις, χωρίς να ασκεί δύναμη. Να χρησιμοποιεί οδοντόβουρτσα μαλακής ή μέτριας σκληρότητας και να την αλλάζει συχνά. Ο οδοντίατρος θα συστήσει την κατάλληλη οδοντόπαστα, καθώς και στοματικό διάλυμα ή κάποιο ειδικό ζελέ εάν το κρίνει απαραίτητο.
Σημαντική είναι και η υγιεινή με το οδοντικό νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια.

Σε περίπτωση που αδιαφορήσω…
Εάν η μικροβιακή πλάκα δεν αφαιρεθεί και η ουλίτιδα αφεθεί, τότε οι τοξίνες που παράγουν τα μικρόβια, όπως επίσης και η αντίδραση του οργανισμού, κάνουν τα ούλα να υποχωρούν. Έτσι, δημιουργούνται διαστήματα μεταξύ των δοντιών και των ούλων, όπου μαζεύονται και αναπτύσσονται περισσότερα μικρόβια, με κίνδυνο να προσβληθεί η ρίζα του δοντιού και το οστό που συγκρατεί τα δόντια στις γνάθους.
Εάν η κατάσταση αυτή δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα και σωστά, τότε, όπως προαναφέρθηκε, οδηγεί στην περιοδοντίτιδα, η οποία καταστρέφει σιγά σιγά το οστό που περιβάλλει τα δόντια και οδηγεί στην απώλειά τους.

Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση της ουλίτιδας επιτυγχάνεται με θεραπεία από τον οδοντίατρο, αλλά και με συνεχή καθαρισμό στο σπίτι από τον ασθενή με τα γνωστά μέσα οδοντικού καθαρισμού.
Η τακτική απομάκρυνση των βακτηρίων και της οδοντικής πλάκας είναι αναγκαία για την διατήρηση υγιών ούλων. Το απλό βούρτσισμα των δοντιών επιτυγχάνει τον καθαρισμό μέχρι το 60% της επιφάνειας των δοντιών. Για τον λόγο αυτό, η καθαριότητα με οδοντικό νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια κρίνεται απαραίτητη στην πρόληψη της ουλίτιδας.
Η χρήση οδοντικού νήματος βοηθάει στη μείωση της οδοντικής πλάκας και των βακτηρίων, ενώ η λανθασμένη χρήση του μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία ή και πόνο. Συνεπώς, δεν πρέπει να σταματήσουμε να το χρησιμοποιούμε, αλλά να συμβουλευτούμε τον οδοντίατρό μας, ο οποίος και θα μας υποδείξει τον σωστό τρόπο.


Τι είναι η οξεία ουλίτιδα
Εμφανίζεται ξαφνικά στα ούλα και οφείλεται σε συσσώρευση τροφών και πλάκας ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα. Υπάρχει αιμορραγία κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος, τα ούλα φαίνονται κόκκινα και οιδηματώδη, και μπορεί να υπάρχει έντονη κακοσμία.
Το προσεκτικό πλύσιμο των δοντιών μαζί με διαλύματα, οδοντικό νήμα και την προσεκτική επαγγελματική θεραπεία, αποτελούν τη σωστή αντιμετώπισή της.


«Οδηγός» πρόληψης
Σωστό βούρτσισμα (με οδηγίες οδοντιάτρου):
Χρήση νήματος
Χρήση διαλύματος μετά από κάθε βούρτσισμα
Καθαρισμός των δοντιών από οδοντίατρο κάθε 6 με 8 μήνες (αποτρύγωση και στίλβωση)
Διακοπή καπνίσματος
Συχνή αλλαγή οδοντόβουρτσας
Υγιεινή διατροφή
Μείωση άγχους
Διόρθωση κακών οδοντιατρικών εργασιών που συμβάλλουν στη δημιουργία της ουλίτιδας

Ευχαριστούμε για τις επιστημονικές πληροφορίες τον Δρ. Ελευθέριο Θ. Λασκαρίδη, Χειρουργό-ΟδοντίατροAbbvie